ZTE KK

2014.05.10. 16:04

Óriási küzdelem Egerszegen, folytatás Nyíregyházán

Kerkai Attila

 

Zalakerámia-ZTE KK-Nyíregyháza 75-69 (17-16, 17-20, 25-15, 16-18)

ZTE KK: Boston 19/3, Gáspár 2, Plumb 10, Safford 19/3, Lekli 7. Csere: , Velkey -, Kertész 3/3, Kámán 11/3,Kovács Á. 2,  Koma 2. Vezetőedző: Raúl Jiménez.

Nyíregyháza: Walker 16, Doyne 7/3, Polyák 6, Kósa 2, Poscic 22. Csere: Hall 13/3, Molnár -, Cseh 3/3. Vezetőedző: Sitku Ernő.

Kipontozódott: Doyne a 39. percben.

A ZTE KK csapatánál nem így képzelték el a szezon zárását, hogy az élvonalbeli tagságért kelljen harcolni. A zalaiak  a bajnokság 12., azaz utolsó előtti helyén végeztek, míg a Nyíregyháza sereghatóként zárt és a bajnoki kiírás szerint kettejüknek kell megvívniuk a bent maradásért a pároscsatát. A két együttes a most zajló bajnokságban eddig négyszer találkozott egymással, ebből háromszor a Nyíregyháza győzött és csak egyszer a ZTE KK... Most viszont új sorozatot kezdenek, amelyikük  felülkerekedik ebben, az megtartja helyét az élvonalban, a vesztes kiesik.

A nézők már érkeznek az egerszegi Városi Sportcsarnokba, de jóval kisebb számban, mint várható volna egy ilyen nagy téttel bíró összecsapás alkalmából, viszont még van idő a kezdésig.

Hamarosan kezdjük beszámolónkat.

1. perc: A feldobás után a vendégek hozták el a labdát, de kimaradt az első lehetőségük.  A következő viszont már sikerült, Polyák szerezte meg a találkozó  első kosarát.

3. perc: Plumb válaszolt, de újabb nyíregyházi kosár következett (2-4).

5. perc: Egyelőre a ZTE KK fut az eredmény után, hiszen a vendégek pontosabbak, ráadásul  hazai oldalon Lekli egy büntetőt is elhibázott (5-8).

6. perc: A ZTE KK  most már vezet, előbb Boston betörése után volt eredményes, majd Plumb következett (9-8), aztán Safford is betalál.

7. perc: A ZTE KK amikor lendületbe tud jönni és gyorsan indítani, eredményes, mint például Gáspár kosaránál is (13-10).  A vendégek kértek előbb időt, fújhatnak egyet a csapatok.

8. perc: A zalaiaknak továbbra is gondjaik vannak a büntetőkkel: Safford hagyott ki két dobást, így nem nőhetett  a hazai előny. A ZTE KK védekezése kezd összeállni, hiszen most már a harmadik vendégtámadást hárítja, aztán Safford talál be és öt pont az előny (15-10).

10. perc: Kertésztől lop labdát Walker (15-14), de Koma közelije sikeresnek bizonyul, de Hall még a negyed vége előtt válaszolt, így tíz perc játék után az eredmény: 17-16.

Közben a találkozóra összejött vagy ezer ember, ami így is kevésnek tűnik, viszont  a közönség próbál segíteni a hazaiaknak, s nem csak csendes  szemlélői az összecsapásnak.

11. perc: A második negyed első kosara Kámáné (19-16) és a második is, amit éppen a támadóidő lejárta előtt szerez.

13. perc: Egerszegi labdaszerzés, de nem sikerül a támadásból betalálni. Raúl Jiménez, a ZTE KK szakvezetője érezhetően sokat próbál cserélni, hogy frissen tartsa együttesét. Walker viszont egy  kettő plusz egyet ér el, majd Poscic is eredményes és újra egyenlő az állás (21-21).

14. perc: A zalai szakvezető időt kér, hiszen elolvadt csapata előnye, nézzük, mire jutnak ezután. Boston hagy ki egy közelit, a másik oldalon Poscic viszont pontos, amire Safford válaszolt (23-23). Boston egy remek betöréssel teszi jóvá korábbi hibáját , ráadásul faulttal együtt teszi ezt,  de a plusz egy dobás kimarad (25-23).

16. perc: Nem tud elszakadni egymástól a két csapat, vendégoldalon Poscic az, aki ponterősen kosarazik, hiszen már 16 pontnál jár. Az eredmény továbbra is egyenlő (29-29), amikor időkérés következik.

18. perc: Walker kettő plusz egy dobásával ismét a vendégek vezetnek (29-32), Plumb válaszol, de a saját palánk alatt  nem sikerül labdát szereznie a ZTE KK és Hall dob újabb kosarat, majd Polyák is és már öt ponttal vezet a Nyíregyháza (31-36). Minderre nem is lehet más a válasz, mint hazai időkérés.

20. perc: Kertész lopja el a labdát Walkertől, de a ziccert kihagyja, majd Safford csak az egyik büntetőjét értékesíti. Csak egy ponttal jut közelebb a ZTE KK az ellenfeléhez az utolsó perc kezdetén (32-36), aztán az amerikai  az újabb két büntetőjét már bedobja. Jó védekezés zalai oldalon, mégsem sikerül az egyenlítés, mert Bostont blokkolják. Marad a félidőre a kétpontos nyíregyházi vezetés (34-36).

Az első félidő a vártnak megfelelőn  szorosan alakult, hiszen mindkét csapat számára nagy a tét, így a hibák is előjönnek. Érdekesség, hogy az első félidőben nem született egyetlen hárompontos kosár sem, holott próbálkoztak a felek. A ZTE KK-nak mindenképpen jobban kell kihasználnia kínálkozó lehetőségeit, ha sikert akar elérni, hiszen a Nyíregyháza szívós ellenfél és a játékában benne van az idegenbeli győzelem lehetősége is.

21. perc: Elkezdődött a második félidő. A Nyíregyháza támad, de kihagyja az első lehetőségét , Lekli viszont nem (36-36).

24. perc: Továbbra is sok lehetőség marad ki, de egyre inkább mindkét oldalon. Az idegesség már tetten érhető, aztán Lekli határozottsága kellett, hogy újra vezessen a ZTE KK (40-38). Megjegyezzük, továbbra sincs még hárompontos a mérkőzésen, most már kíváncsian várjuk, mikor születik meg az első távoli kosár is.

26. perc: Végre! Saffordé az első tripla (45-40), de egyből jött Hall válasza: megint egy tripla (45-43) és egy dupla.  Boston is beszáll a játékba, ő is hint egy  hármast (48-45).

27. perc: Safford kosarával újra öt pont az előny, aztán Boston is betalál és kialakul az eddigi legnagyobb különbségű  vezetés (52-45).

29. perc: Doyne-nél szakad el előbb a cérna, szövegelésért kapott technikai hibát, amiből Kámán két büntetőt  dob, majd Kertész  egy triplával fejelte meg az egészet és már 57-49. Nyíregyházi időkérés következik, ami érthető, hiszen talán végleg kicsúszhat az idegenbeli bravúr lehetősége Sitku Ernő együttese kezéből.

30. perc: Walker hozza valamivel közelebb csapatát, de a ZTE KK jól védekezik Hall-on és Poscic-on, így nem jön az újabb vendégkosár. Jön viszont Bostoné, méghozzá a negyed utolsó pillanatában, 59-51.

31. perc: A ZTE hozhatja a labdát, de kimarad a lehetősége, majd az újabb is.

32. perc: Behúzta a féket mindkét csapat, de Cseh hármasa beakadt, aztán  zalai oldalon Kámáné is, hogy helyreálljon a rend (62-54).

33. perc: Kámán duplájával már tíz pont a különbség (64-54), aztán Doyne egy hármassal jelentkezik, majd Poscic talál be közelről. 64-59, így hazai időkérés következik, hiszen most éppen a ZTE KK nem találja a fonalat.

34. perc: Sok a  hiba, de a meccs legszebb kosara következik, amikor Boston átadását Safford a levegőben úszva egy kézzel húzza a gyűrűbe a labdát (66-61).

35. perc: Kezdődik az utolsó öt perc, s ha minden így marad, a ZTE KK-nál lesz az előny a párharcban. Lekli újra a palánk alól eredményes (68-61), de Walker válaszol (68-63).

37. perc: Még minden teljesen nyílt, a kérdés az, hogy miként és melyik fél bírja majd jobban fejben a végét. Plumb kihagy egy középtávolit, aztán Poscic  egy közelit.

39. perc: Most a Nyíregyháza kér időt, majd letámad, de Plumb betörése jó, a legjobbkor (70-63). Walkert nem tudják  a zalaiak semlegesíteni (70-65), ami után Boston két büntetőt pazarol el. Luxus ebben a helyzetben. Poscic megint betalál (70-67), . Ebben a percben Doyne kipontozódik. Boston most bedobja a két büntetőt (72-67).

40. perc: Lekli nagyon fontos lepattanót szerez meg, a közönség pedig  tapsol, de lehet, hogy korai az öröm? Safford két büntetőt hagy ki, Walker meg persze, hogy nem hibázik... (72-69). Nyíregyházi időkérés 29 másodperccel a vége előtt. A ZTE hozhatja a labdát és  pont kellene a hazaiaknak mindenképpen a támadás végén. A vendégek letámadnak, és faultolnak, Boston pedig kétszer is betalál a vonalról (74-69). Az utolsó támadóidő a Nyíregyházáé, Polyák hármas kísérlete kimarad, Walker közelije is. A végén a ZTE KK még dobhat két büntetőt Lekli révén. Az egyiket kihagyja, a másik jó, de ez már nem számít. A ZTE KK 75-69-re megnyeri a mérkőzést és 1-0-ra vezet a párharcban.

Edzői nyilatkozatok.

Raúl Jiménez: "Mindenki tudja, hogy milyen nehéz mérkőzés volt ez. Bementem az öltözőbe és azt kértem Kertésztől és Gáspártól, hogy ők mondják el milyen érzés egy győzelem után két mérkőzést elveszíteni, ami velük történt két éve éppen az osztályozón. Csapatom nagyot harcolt és őrült módjára kell készülnünk a következő héten és Nyíregyházán ugyanígy játszani, hogy megnyerjük azt a találkozót is."

Sitku Ernő: "Nem volt egy látványos találkozó, inkább a küzdelem dominált és ezt most a ZTE nyerte meg. Nem találtuk a támadások ritmusát, görcsösek is voltunk, s hiányoztak a külső dobások is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!