Belföld

2010.10.13. 10:58

Katasztrófaturizmus - Az emberi empátia vagy a kíváncsiság erősebb?

Az ember alapvetően kíváncsi természet, és sokan szeretnek látni borzongató dolgokat is. Ennyi kellett a világszerte már virágzó katasztrófa-turizmus kialakulásához.

dr. Magyar Nóra

 

- Az emberekben mindig is volt egyfajta együttérzéssel, részvéttel vegyes kíváncsiság - mondja több évtizedes kárhelyi tapasztalatairól Wéber Antal, a zalai katasztrófavédelem igazgatója. - Sokan azért mennek az ilyen katasztrófa sújtotta területekre, hogy segítsenek, és közben az érdeklődésüket is ki tudják elégíteni. Abba pedig nem gondolnak bele, hogy akivel a tragédia történt, annak ez milyen érzés lehet.

A jövés-menésnek a hatóságok igyekeznek gátat szabni: Pápa környékén mostanság gyakoriak a közúti ellenőrzések, az illetékteleneket igyekeznek távol tartani. De segítők beszámolóiból tudni lehet azt is, hogy heves nemtetszést vált ki a helyiekből a fényképezőgépek látványa. Közben internetes hírek szerint már lehet kapni boltokban vörösiszapos terepjáróként hirdetett játékautót...

A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!