Belföld

2014.10.11. 17:36

Önkormányzati választás - Országos összefoglaló

Az önkormányzati választás eseményei, hírei és eredményei.

Önkormányzat 2014 - Eredmények

Önkormányzat 2014 - Választási tudnivalók

6:00 Hat településen marad el a polgármester-választás, kettőn a testületi

Három megye hat településén marad el a polgármester-választás vasárnap. Ezeken a helyeken négy hónapon belül időközi választást kell tartani, addig a jelenlegi polgármester látja el a városvezetői feladatokat.

Jelölt hiányában vagy visszalépések miatt marad el a polgármester-választás a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán és a Veszprém megyei Nemesvitán.

Két olyan település is van, a Baranya megyei Kishajmás és a Vas megyei Tanakajd, ahol - megfelelő számú jelölt hiányában - a képviselő-testületi választás marad el.

A nemzetiségi választások közül 569 marad el települési szinten. A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást írt ki, ezek közül 2146-ot tudnak megtartani, továbbá nem lehet megtartani négy területi szintű (azaz megyei) választást sem.
A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a jelöltek nyilvántartásba vétele után 376-an léptek vissza, tizenegy nyilvántartásba vett jelölt meghalt.

A visszalépések miatt 94 esetben újra tudták nyomtatni a szavazólapokat, a többi esetben a kiesett jelölteket a szavazatszámláló bizottságok húzzák le a szavazólapról.

6:01 Megnyíltak a szavazókörök

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. 

Ugyancsak vasárnap választja meg a közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár is a nemzetiségi önkormányzatokat: ők 1523 településen, 3189 szavazókörben voksolhatnak.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 18 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte, de - az országgyűlési választással ellentétben - ők nem "viszik" magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát. A választáson 41 452 első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók emlékkártyát kapnak. 

A választás lebonyolításának törvényességét csaknem 32 ezer delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi és területi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Négy évvel ezelőtt 30 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában. 

7:11 Egy szavazókör kivételéven mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Egy szavazókör kivételével valamennyi rendben megnyílt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak vasárnapi választásán - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap reggel az MTI-vel.

Pálffy Ilona elmondta: Győr-Moson-Sopron megyében, Potyondon az éjszaka feltörték a szavazókör épületének az ajtaját, de nem vittek el semmit, még nem voltak kiszállítva a szavazólapok sem. Abban a szavazókörben még nem kezdődött meg a voksolás. Az ország 3177 településén a többi csaknem 13,5 ezer szavazókörben azonban biztosítva vannak a szavazás feltételei, az első választópolgárok leadhatták a szavazatukat. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig 8 millió 170 ezer választópolgárt várnak az urnákhoz az önkormányzati választásra, 241 ezren a nemzetiségi voksoláson is szavazhatnak - tette hozzá.

7:25 Jász-Nagykun Szolnok megye Jászapáti településének 002 szavazókörében az SZSZB elnöke hirtelen rosszullét miatt a szavazóhelyiséget a szavazás megkezdése előtt 10 perccel elhagyta. Az SZSZB értesítette az elnök hozzátartozóit, az elnök a szavazókört elhagyta. Az elnöki feladatokat az elnökhelyettes látja el a továbbiakban.

7:46 Részvételi arány - 7 óra - 1,06 százalék

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,06 százaléka (86.632 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 0,65 százaléka, 9.109 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, 1,48 százalék, ami 6.751 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Komárom-Esztergom megyében volt: 0,85 százalék, 2.155 szavazó. Az 1998-as önkormányzati választáson 0,93 százalék, a 2002-es választáson 0,92 százalék szavazott 7 óráig. A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 1,12 százaléka voksolt 7 óráig, négy évvel ezelőtt pedig 0,99 százaléka.

8:00 Nemzetiségi önkormányzatok - részvételi arány - 7 óra - 1,44 százalék

A választásra jogosultak 1,44 százaléka, 3.470 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon reggel 7 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 0,93 százaléka, 172 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Baranya megyében volt a legmagasabb, 2,04 százalék, ami 492 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Győr-Moson-Sopron megyében volt: 1,06 százalék, 58 szavazó. A nyolc évvel ezelőtti nemzetiségi önkormányzati választáson a választásra jogosultak 1,16 százaléka voksolt 7 óráig, négy évvel ezelőtt pedig 1,19 százaléka.

9:10 A rendőrség még vizsgálja, történt-e bűncselekmény Potyondon, ahol a korábbi jelentés szerint betörtek a polgármesteri hivatalban lévő szavazóhelyiségbe - közölte vasárnap reggel az MTI-vel a Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság szóvivője.

Kocsis Tünde elmondta: a hivatal külső ajtaján a rendőrök nem találták feszegetés, rongálás nyomát. A voksolásra kijelölt hely előtere le volt ugyan zárva pecsétes szalaggal, de a kulcs nem volt ráfordítva, az üres urnát rejtő szoba ajtajában pedig ott volt a kulcs. A területi választási bizottság elnöke, Kovács Béla korábbi tájékoztatása szerint mintegy 25 perc késéssel kezdődött meg a voksolás a településen, ahol 91 szerepelnek a névjegyzékben. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási iroda elnöke korábban azt közölte az MTI-vel, hogy Potyondon az éjszaka feltörték a szavazókör épületének ajtaját, de nem vittek el semmit, még nem voltak ott a szavazólapok sem.

9:12 Csárdi Antal jobb eredményre számít, mint négy éve

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát az Ifjúmunkás utcai Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskolában, a IX. kerületi 41-es számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Jelentős javulásra számít az LMP négy évvel ezelőtt elért eredményéhez képest az önkormányzati választáson Csárdi Antal, a párt főpolgármester-jelöltje, aki vasárnap reggel háromnegyed kilenckor adta le szavazatát a IX. kerületi József Attila lakótelep egyik iskolájában kialakított szavazóhelyiségében.

A jelölt a voksolást követően újságíróknak úgy értékelte a kampányát: az emberek szeretettel fogadták az LMP programját, valamint azt, hogy egy párt a budapestiek problémájának megoldására törekszik.  A választás tétjének nevezte, hogy "elindulunk-e egy új irányba, hogy nemet tudunk-e mondani az elmúlt 25 év sokszor korrupt politikájára". Hozzátette: a cél, hogy a politika ne saját magáról, a helyezkedésről szóljon, hanem az emberekről.

9:22 Rendőrség: nem történt bűncselekmény Potyondon

Nem indít nyomozást a rendőrség a reggel nyitva talált potyondi választóhelyiség ügyében, mert semmilyen jel nem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna - közölte az MTI-vel a Győr-Moson-Sopron megyei főkapitányság szóvivője.

Kocsis Tünde korábban elmondta, hogy a polgármesteri hivatal külső ajtaján a rendőrök nem találták feszegetés, rongálás nyomát. A voksolásra kijelölt hely előtere le volt ugyan zárva pecsétes szalaggal, de a kulcs nem volt ráfordítva, az üres urnát rejtő szoba ajtajában pedig ott volt a kulcs.     A területi választási bizottság elnöke, Kovács Béla korábbi tájékoztatása szerint mintegy 25 perc késéssel kezdődött meg a voksolás a településen, ahol 91-en szerepelnek a névjegyzékben.     Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási iroda elnöke korábban azt közölte az MTI-vel, hogy Potyondon az éjszaka feltörték a szavazókör épületének ajtaját, de nem vittek el semmit, még nem voltak ott a szavazólapok sem.

9:30 Részvételi arány - 9 óra

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 6,97 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

9:30 Nemzetiségi önkormányzatok - részvételi arány - 9 óra

A választásra jogosultak 9,6 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

9:32 Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát a Kútföld utcai Közösségi Házban, a II. kerületi 49. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

9:33 Leadta szavazatát Bokros Lajos

Leadta szavazatát Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje az önkormányzati választáson vasárnap reggel Budapesten.

Bokros Lajos feleségével együtt érkezett nem sokkal reggel kilenc óra után a XVIII. kerületi Marosvásárhely utcai szociális intézményben kialakított szavazóhelyiségbe. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt nem kívánt nyilatkozni a helyszínen lévő újságíróknak, azt mondta, hogy azt majd este teszi meg. Míg az újságírók Bokros Lajosra vártak, folyamatosan érkeztek szavazni az emberek

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát a Marosvásárhely utcai Gyöngyvirág Szociális Szolgálat épületében, a XVIII. kerületi 53-as szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Beliczay László

10:20 Az MSZP elnöke több kerületben és megyei jogú városban győzelemre számít

Az MSZP elnöke több fővárosi kerületben és több megyei jogú városban győzelemre számít a vasárnapi önkormányzati választáson.

Tóbiás József vasárnap délelőtt Nyíregyházán adta le szavazatát, a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában kialakított szavazóhelyiségbe néhány perccel háromnegyed tíz után, egyedül érkezett.  A pártelnök szavazatának leadása után az újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta, nagyon bízik abban, hogy a megyei jogú városok közül Nyíregyházán is MSZP-s polgármester lehet.
"Több megyei jogú városban és több fővárosi kerületben győzelemre számítok" - mondta az ellenzéki politikus, majd arra buzdított minden választópolgárt, hogy szánjon rá egy fél órát és vegyen részt a választáson.

A részvételi arányt firtató kérdésre Tóbiás József úgy válaszolt, "nem vagyok elemző, menjenek el szavazni". Hangsúlyozta, saját településükről és közösségükről hoznak ma döntést a választópolgárok. Az MSZP elnöke azt mondta, minden egyes képviselőjelöltjükkel, aki nyer, elégedett lesz. Arra a kérdésre, hogy miért Nyíregyházán szavazott, Tóbiás József azt válaszolta: "itt vagyok állandó lakos 1992. június 12-e óta, és ezt szeretném tartani."

10:22 Együtt-PM: eltávolították Juhász Péter plakátjait

Eltávolították Juhász Péternek, az Együtt-PM V. kerületi polgármesterjelöltjének plakátjait és molinóját egy szavazókör környékéről, a szavazás kezdete előtt az egyik szavazatszámláló bizottság tagjai - közölte a pártszövetség szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint a Markó utca 18-20. szám alatt található szavazókör szavazatszámláló bizottságának az önkormányzat által delegált tagjai - anélkül, hogy megvárták volna a pártok delegáltjait - a szavazás megkezdése előtt eltávolítottak minden, a környéken található választási plakátot, matricát és Juhász Péter polgármesterjelölt molinóját. Az Együtt-PM Szövetség szerint ezzel a jogsértéssel a bizottság jelentősen befolyásolhatja a választás kimenetelét.  A pártszövetség minden lehetséges jogi lépést megtesz az ügyben - közölték. Aktivistáik rendőrségi bejelentést, valamint a választási bizottság felé szóbeli panaszt tettek, amit a nap folyamán írásban is megtesznek.

A közlemény szerint a helyszínen a rendőrök kérdésére a szavazatszámláló bizottság tagjai azt felelték: úgy tudták, a szavazókör 500 méteres körzetében nem lehetnek kampányanyagok. Ezzel szemben a vonatkozó törvény csupán a 150 méteren belüli aktív kampánytevékenységet tiltja meg a választás napján.  A bizottság tagjai a közlemény szerint azt javasolták a pártszövetségnek, rakják vissza a plakátokat, amit viszont a választás napján tilt a törvény.

Az Együtt-PM a közleményben azt is állítja, hogy pénteken reggel Fidesz-aktivisták letépkedték a Juhász Péterék által kerületszerte kiragasztott matricákat, az éjszaka folyamán pedig több helyen is megpróbálták eltávolítani az este jogszerűen kihelyezett Juhász-molinókat. Minderről már az este folyamán rendőrségi jegyzőkönyv készült - teszik hozzá.

10:44 Szigetvári Viktor bízik az ellenzék megerősödésében

Az Együtt-PM ügyvezető társelnöke tisztességes eredményre számít az önkormányzati választáson, és bízik abban, hogy ez a vasárnap az ellenzék megerősödésének első napja lesz. Szigetvári Viktor erről azt követően beszélt, hogy vasárnap Budapesten, egy XII. kerületi szavazóhelyiségben leadta voksát.

A politikus hangsúlyozta, az Együtt másfél éve jött létre, ezért az a céljuk, hogy a lehető legtöbb önkormányzatban ott legyenek és polgármestert is adjanak. Szigetvári Viktor külön megemlékezett a szombat este közlekedési balesetben elhunyt Váradi Andrásról, alcsútdobozi polgármesterjelöltjükről. Kiemelte, hogy saját halottjuknak tekintik, és támogatják a családját, később gyűjtést is szerveznek.

Kijelentette, hogy a választás előtt a Párbeszéd Magyarországért párttal, a Szolidaritás Mozgalommal és ezernyi aktivistájukkal "egy szusszanás után" tovább folytatják az ellenzék megújítását. Arra a kérdésre, hogy többen, például a zuglói Fidesz is az ellenzéket vádolta a kampány hangnemének eldurvulásával, azt felelte, a XIV. kerületben éppen egy "a Fideszhez kötődő civil szervezet" vádolta hazug kampánnyal polgármesterjelöltjüket, Karácsony Gergelyt. Karácsony Gergely tisztességes kampányt folytatott, ebben az ügyben "a Fidesznek, a Habony-műveknek van elszámolnivalója" - jelentette ki. Hozzátette, amerre járt az országban, az ellenzéki politikusok tisztességes kampányt folytattak.

Arra is kitért, hogy eközben vasárnap is értesültek jogsértésről, mert az V. kerületben a hivatalos szavazóköri tagok kezdték el leszedni Juhász Péter polgármesterjelölt plakátjait a szavazókörök környékéről. Hangsúlyozta, hogy az éjfél előtt kihelyezett plakátokat mindenütt ott kellett volna hagyni.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke leadja szavazatát a Krisztinavárosi Bölcsődében, a XII. kerületi 2. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

10:45 Érdemi áttörést vár a Jobbik elnöke

Érdemi áttörést vár a Jobbik elnöke a vasárnapi önkormányzati választáson a párt 2010-es választási eredményéhez képest.

Erről Vona Gábor vasárnap beszélt újságíróknak, miután leadta szavazatát feleségével a főváros XI. kerületében, a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban.

A pártelnök arra biztatott mindenkit, hogy éljen szavazati jogával függetlenül attól, hogy melyik párt szimpatizánsa. Álláspontja szerint a voksolást komolyan kell venni, az emberek öt évre döntenek településük életéről. A tét óriási, nem csupán arról szól, hogy az adott településen milyen döntések születnek majd, hanem arról is, hogy lesz a Fidesznek 2018-ban érdemi, erős kihívója - értékelt Vona Gábor.

Megjegyezte: a baloldal morálisan és politikailag is összeomlott, a Fidesz reális alternatívája a Jobbik. A várakozásokat firtató kérdésre azt felelte: a fővárost tartja a legnehezebb terepnek, így itt abban bízik, hogy minél több helyen megkerülhetetlen erővé válnak. Vidéken a megyei közgyűlési és helyi képviselők, valamint a polgármesterek számát tekintve is áttörésre számít 2010-hez képest - mondta. Felidézte, hogy akkor három polgármesteri tisztséget nyertek el.

Kiemelte, a Jobbik az országgyűlési és az európai parlamenti választáson bebizonyította, hogy már nem egy északkelet-magyarországi párt. Jelezte: bízik abban, hogy a Dunántúlon is több polgármesteri címet szereznek, s ezek között városok is lesznek.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke felesége, Vona-Szabó Krisztina és fia, Benedek társaságában szavaz a Bárdos Lajos Kéttannyelvű Általános Iskolában a XI kerületi 26. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

11:13 A hajléktalan Csorba János leadja szavazatát a főváros XIX. kerületében, a Dobó Katica utcai Forrás házban kialakított 800-as nemzetiségi szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én.

MTI Fotó: Kallos Bea

11:31 Áder János leadta szavazatát

Áder János köztársasági elnök délelőtt negyed 12-kor leadta szavazatát a fővárosi XII. kerületben. Az államfő és felesége, Herczegh Anita a Zugligeti úti Általános Iskolában voksolt. Áder János szavazatának leadása után nem nyilatkozott.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Zugligeti Általános Iskolában, a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

11:40 Rosszul lett egy szavazó Alsónémediben

Elvesztette az eszméletét egy idős férfi a Pest megyei Alsónémedi 1-es számú szavazókörében, a férfihez mentőt hívtak, a voksolni érkezők az udvaron várakoznak - közölte a helyi választási iroda vezetője vasárnap délelőtt az MTI-vel.

Percze Tünde tájékoztatása szerint a férfi egyedüli szavazóként tartózkodott a helyiségben, amikor délelőtt 11 óra előtt rosszul lett. Azonnal mentőt hívtak hozzá, a voksolást pedig átmeneti időre felfüggesztették. A mentők nem sokkal később kórházba vitték a beteget.
Az udvaron várakozóknak székeket és vizet vittek ki, amint lehet, folytatják a szavazást - mondta a választási iroda vezetője.

11:43 Részvételi arány - 11 óra

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,5 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

11:44 Nemzetiségi önkormányzatok - részvételi arány - 11 óra

A választásra jogosultak 24,26 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

11:52 Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz a Zugligeti Általános Iskolában, a XII. kerületi 53-as számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

11:53 Orbán Viktor: az esélyek felénk billennek

Az esélyek felénk billennek, ám olyan esély nincs, amely saját magát beváltaná, minden az emberek kezében van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap újságíróknak, miután leadta szavazatát az önkormányzati választáson Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában.

A kormányfő - aki fél 12 előtt pár perccel érkezett a szavazókörbe feleségével, Lévai Anikóval - azt mondta: Magyarország egy demokratikus jogállam, az emberek állást foglalnak arról, kiket szeretnének látni a városok, falvak, megyei közgyűlések élén. "Azt remélem, hogy akiket oda megválasztanak, azok kellő támogatottsággal végezhetik a munkájukat, vagyis hogy a nap hátralévő részében sok magyar választópolgár megy el" szavazni - hangsúlyozta, a választási részvételre buzdítva azokat, akik még nem voksoltak.

A mozgósítás sikerességét firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: "ha mindenkit úgy mozgósítottak, mint engem, akkor nagy baj nem lehet". "Nekünk van egy nagy közösségünk (...), ez egy harcban edződött közösség, méghozzá a vereség okozta harcban edződött közösség. A 2002-es parlamenti választás elvesztése után a polgári, nemzeti és keresztény érzelmű emberek egy nagyon erős politikai közösséget hoztak létre. (...) Amikor bármilyen közös ügyéről van szó az országnak - ez lehet egyébként egy békemenet, lehet egy nemzeti ünnep, de lehet éppen egy választás is -, ez a közösség mozgósítja saját magát. Ez a mi politikai hátországunk legnagyobb ereje" - fejtette ki a pártelnök-miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is mondta, a közvélemény nagy többségének igényét kielégítő döntés volt a politikusok létszámának felére csökkentése. A következő időszakban majd kiderül, lehet-e fele annyi politikussal is irányítani az ország életét - tette hozzá, jelezve, ő abban bízik, hogy ez lehetséges.

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik, Mögötte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

12:03 Staudt Gábor elégedett lenne a második hellyel

Staudt Gábor elégedett lenne, ha a Jobbik főpolgármester-jelöltjeként elérné a második helyet, és úgy véli, a pártnak jó esélye van arra, hogy áttörést érjen el Budapesten a vasárnapi önkormányzati választáson.

Staudt Gábor vasárnap délelőtt adta le szavazatát a XXII. kerületi Herman Ottó Általános Iskolában kialakított szavazóhelyiségben. Utána kérdésre válaszolva elmondta, hogy főpolgármester-jelöltként a második hellyel "már mindenképpen elégedett" lenne. A kérdésre, hogy hány budapesti kerületben számítanak győzelemre, a politikus azt felelte: "Budapest nyilván egy nehéz terep, de mindenképpen szeretnénk előrelépni".

Staudt Gábor arra biztatott, hogy mindenki menjen el szavazni, és "ne a múlt negatív árnyaira, hanem egy szebb jövőre szavazzanak". A főpolgármester-jelölt elmondta: bíznak a párt jó eredményében a fővárosban, amellyel várakozásaik szerint azt üzenhetik a jelenlegi városvezetéssel elégedetlen polgároknak, hogy "itt a Jobbik mint alternatíva".

12:26 Tarlós: aki szereti a városát, menjen el szavazni!

Tarlós István arra kérte a választókat, hogy aki szereti a városát, az szánjon arra időt és menjen el szavazni a vasárnapi önkormányzati választáson.

A főpolgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje vasárnap azután nyilatkozott röviden újságíróknak, hogy feleségével együtt leadta szavazatát az Óbudai Waldorf Iskolában. Tarlós István értékelése szerint furcsa helyzet állt elő, baloldali jelöltet nem lát, csak olyat, akit a baloldal részben támogat. Bokros Lajost név szerint nem említve azt mondta: a politikus nyíltan háborút hirdetett a kétharmados többséggel megválasztott kormány ellen. A főpolgármester hangoztatta: szívesen vállalja minden békés, a városát szerető baloldali érzelmű budapesti képviseletét is, aki úgy gondolja, hogy a fővárosnak "nem egy értelmetlen háborúba kell keverednie" öt éven keresztül.
Tarlós István azt kérte: aki szereti Budapestet, szánjon rá fél órát, és menjen el voksolni oda, ahol jogosult szavazni.

Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szavaz az Óbudai Waldorf Iskolában, a III. kerületi 19. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

12:31 Kilenc szavazólapot találtak egy Tiszakeszi szavazófülkében

Kilenc szavazólapot talált a választási bizottság egyik tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakeszi egyik szavazókörének szavazófülkéjében - közölte a helyi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-vel.

Kruj Tímea elmondta, a szavazófülkében a kilenc szavazólap közül nyolc a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagjainak választására, egy pedig a polgármester-választásra szolgált. A kilenc szavazólap között volt kitöltött és kitöltetlen is - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a rendkívüli eseményről jegyzőkönyvet készítettek, a szavazatszámláló bizottság a talált szavazólapokat külön kötegelte, borítékba helyezte, a borítékot külön tárolja. A szavazás zavartalanul folytatódik - mondta a választási iroda vezetője.

12:58 Gyurcsány Ferenc szerint, ha "szoros a meccs" a vasárnapi önkormányzati választáson, az már nekik jó

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke újságíróknak azt mondta vasárnap, miután feleségével, Dobrev Klárával együtt leadta szavazatát a II. kerületi Áldás utcai általános iskolában: a baloldali pártok három-hat pluszkerületet fognak megnyerni, ami négy év után nem kis teljesítmény. Ha ez nem teljesül, akkor az kudarc - tette hozzá. "Ha négy év alatt nem léptünk előre, akkor valamit rosszul csinálunk" - fogalmazott. 

Gyurcsány Ferenc közölte: Budapesten a papírforma Tarlós Istvánnak kedvez, ha meg lehet szorítani a jelenlegi főpolgármestert, akkor az önmagában nagy fegyvertény.  Úgy vélte, az MSZP, az Együtt és a DK nyilvánvalóan "meg fogja verni" a Jobbikot Budapesten, Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom) megelőzi Staudt Gábor jobbikos főpolgármester-jelöltet. Vidéken azonban van fogadókészség a jobbikos radikalizmusra - tette hozzá.

Bokros Lajos kampányszereplésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc megjegyezte, a politikus "jól küzdött", imponáló beszédet mondott szombaton a kampányzárón, "nem ajnározta a választókat".  Gyurcsány Ferenc úgy vélte, történelmi értelemben Bokros Lajosnak van igaza: komolyabban kell venni Budapestet és szabadabb világot kell teremteni, de politikai igazsággá ezt csak a választók tudják tenni. 
A szombati csepeli incidensről azt mondta, nem viselték meg nagyon a történtek, ilyen atrocitás szerencsére ritkán van. "Bizonytalan lelkiállapotú" emberről lehet szó, aki politikai véleményét ököllel akarta kinyilvánítani - fogalmazott a DK elnöke.

13:30 Részvételi arány - 13 óra

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 23,53 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

13:30 Nemzetiségi önkormányzatok - részvételi arány - 13 óra

A választásra jogosultak 34,76 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

14:25 Minden településen tartanak valamilyen szavazást

Minden településen tartanak valamilyen szavazást vasárnap az országban; ahol nincs polgármesterjelölt vagy nincsenek képviselőjelöltek, ott a megyei közgyűlés tagjaira még lehet szavazni.

Hat polgármester-választás marad el jelölt hiányában vagy a jelöltek visszalépése miatt: a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán és a Veszprém megyei Nemesvitán.

Jelölt hiányában nem lehet vasárnap képviselő-választást tartani a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon.
A Vas megyei Tanakajd tehát az egyetlen olyan település az országban, ahol a polgármester- és a képviselő-testületi választás is elmarad, ezért a helyiek itt csak egy szavazólapot kapnak az önkormányzati választásra: a megyei közgyűlésit. Ezen a településen ugyanúgy működik a szavazatszámláló bizottság. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint azoknak a településeknek a túlnyomó többségén, ahol elmarad a polgármester-választás, az átlagosnál kevesebben mentek el eddig szavazni.

14:49 Az érpataki polgármester szerint pénzt osztottak a választóknak a településen, a rendőrség vizsgálódik

Az érpataki polgármester szerint pénzt osztott az egyik polgármesterjelölt a választóknak a vasárnapi önkormányzati választás idején a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, a rendőrség vizsgálódik.

Orosz Mihály Zoltán (független) vasárnap délután az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az egyik független képviselőjelölt és családja "pénzt osztogat szegény és nehéz sorsú embereknek a választás kimenetelének befolyásolása céljából". A településvezetői tisztségért ismét függetlenként induló polgármester állítása szerint korábban a fideszes polgármesterjelölt osztogatott fehér borítékban kétezer forintot Érpatakon.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI megkeresésére elmondta, Érpatak polgármestere vasárnap e-mailben tett bejelentést feltételezett választási visszaélésekről. A bejelentés nyomán a Nyíregyházi Rendőrkapitányság adatgyűjtést folytat Érpatakon - tette hozzá az őrnagy. Simon Miklós, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője a kormánypárti polgármesterjelöltet ért vádra az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, nem igaz, amit az érpataki polgármester állít, Orosz Mihály Zoltán "nem tudja, hogy mit beszél".

15:18 A Jobbik szerint választási csalás történt Hevesen

A Jobbik választási csalással gyanúsítja a Fidesz-KDNP egyik Heves városi önkormányzati képviselőjelöltjét - tájékoztatta a párt vasárnap közleményben az MTI-t.

Közlésük szerint a Jobbik helyi szervezetének aktivistái "rajtakapták Lányi Józsefet, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét, amint a város romák lakta Krakó városrészében benzint tankolt néhány fiatalember autójába, meghívta őket kávéra, majd átadott nekik egy Nokia-dobozt". A történtekről fényképeket készítettek, és tájékoztatták a helyi választási bizottságot is - tudatta a Jobbik.

15:32 Részvételi arány - 15 óra

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,11 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

15:33 Nemzetiségi önkormányzatok - részvételi arány - 15 óra

A választásra jogosultak 45,37 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 15 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

15:52 NVI: fennakadás nélkül folyik a szavazás

Fennakadás nélkül folyik a szavazás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak választásán - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap az MTI-nek.

Reggel 6 óra óta tart a 10 351 szavazókörben a polgármesterek, helyi képviselő-testületi, valamint megyei közgyűlési képviselők választása, a 241 ezer nemzetiségiként regisztrált választópolgár pedig a 3189 kijelölt szavazókörben adhatja le voksát. Pálffy Ilona elmondta, hogy mindössze néhány rosszullétről, fülkében hagyott szavazólapról, áramszünetről érkezett bejelentés.

16:05 Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke leadja szavazatát a Pest megyei Gödön, a Németh László Általános Iskolában kialakított 5. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én.

MTI Fotó: Kovács Attila

16:05 Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke leadja szavazatát a gyöngyösi Jeruzsálem úti bölcsődében kialakított 24. számú szavazókörnél.

MTI Fotó: Komka Péter

Fontos, hogy szerte az országban sok helyen van liberális alternatíva, van liberális jelölt, akire lehet szavazni a "diktatórikus jobboldallal" és a civakodó, "önmagát felszámoló" baloldallal szemben - mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke vasárnap Gyöngyösön, mielőtt leadta szavazatát a Jeruzsálem úti óvodában.

Fodor Gábor szerint pártja még az út elején jár, ezért nem is tudtak mindenütt jelölteket állítani. Arra törekednek azonban, hogy a jövőben mindenütt legyenek választható liberális jelöltek. A pártelnök arra kérte a választókat, hogy menjenek el szavazni, és ahol van liberális jelölt, rá adják a voksukat. Ahol nincs, ott a számukra leginkább meggyőző, demokratikus elkötelezettségű jelöltre szavazzanak - tette hozzá.

Az MTI kérdésére Fodor Gábor azt mondta: nagy baj, hogy a három baloldali párt a kampányt azzal töltötte, hogy egymással veszekedjen. A jobboldal pedig nem mutatott fel igazi programot, csupán azt üzenték, hogy folytatják, amit elkezdtek.
Éppen azért alakították meg a liberális pártot, hogy legyen olyan szervezet, amelyre szavazhatnak azok, akik "egyszerre akarnak nemet mondani Orbán Viktor rezsimjére és az önfelszámoló baloldali politikára" - emelte ki Fodor Gábor.

16:42 NVI: eddig nem történt kiemelkedő esemény

Kiemelkedő napközbeni esemény nem történt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választásán délutánig - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Pálffy Ilona elmondta: egy-két rosszullétről, áramszünetről kaptak hírt, illetve Tiszakesziben találtak kilenc szavazólapot a szavazófülkében.  A részvételi arányokról azt mondta, arra számítanak, hogy - hasonlóan a négy évvel ezelőttihez - az 45-46 százalékos lesz az önkormányzati választáson. Jelezte: a nemzetiségek választásán már most több mint 45 százalékos a részvétel. 
Pálffy Ilona beszámolt róla: jelzés érkezett az NVI-hez, hogy több szavazatszámláló bizottság tagja is leszedte a szavazókörök közelében a már kiragasztott kampányplakátokat. 

Az NVI utasításban hívta fel a szavazatszámláló bizottságok figyelmét arra, hogy a plakátok ilyen eltávolítása jogsértő, a szavazókörök 150 méteres körzetében a voksolás előtt elhelyezett plakátokat nem kell eltávolítania a bizottságoknak - tette hozzá.

16:44 NVI: Répáshután sem választanak polgármestert

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshután is elmarad a vasárnapi polgármester-választás, az egyetlen jelölt szombaton visszalépett - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Elmondta: Répáshutával együtt hét helyen marad el a polgármester-választás vasárnap jelölt hiányában. Nem választanak polgármestert a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán és a Veszprém megyei Nemesvitán sem.

16:46 Rosszul lett egy szavazatszámláló bizottsági tag Lovasberényben

Rosszul lett a szavazatszámláló bizottság egyik tagja a Fejér megyei Lovasberény 3-as számú szavazókörében vasárnap, kórházba vitték. A közlemény szerint a rendkívüli esemény a bizottság munkáját nem befolyásolja. Hozzátették: telefonon értesítették az egyik póttagot, hogy jöjjön az érintett szavazókörbe, és lássa el bizottsági feladatát.

17:36 Navracsics Tibor EU-biztosjelölt leadja szavazatát a veszprémi Bárczi Gusztáv Általános Iskolában kialakított 31-es számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én.

MTI Fotó: Nagy Lajos

17:44 Fidesz: választási visszaélés történt a szabolcsi Kótajban

Jogsértést tapasztaltak a vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP képviselő- és polgármesterjelöltjei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kótajban - közölte a kormánypárt helyi polgármesterjelöltje vasárnap az MTI-vel.

Mussó József azt mondta: tudomásuk szerint egyesek szervezetten vittek el választókat szavazni az egyik szavazókörbe, az ott lévő szavazófülkékbe azonban nem mehettek be, a szavazólapokat a bizottság szeme láttára töltötték ki. Állítása szerint az érintett szavazókat ezután a szavazóhelyiséggel szemközti üzlethelyiségbe vitték, ahol rögzítették, hogy ki szavazott már, egy másik helyen pedig megvendégelték őket. A kormánypárti polgármesterjelölt hozzátette, a szavazatszámláló bizottság Fidesz-KDNP által delegált tagjai jegyzőkönyvet szerettek volna felvenni a szabálytalan szavazásról, de ezt a bizottság többi tagja megtagadta. Mussó József közlése szerint emellett az egyik szavazókört jogszabályellenesen alakították ki, mivel egy helyiségben folyik a nemzetiségi és a helyi önkormányzati választás.

A visszaélések miatt feljelentést tettek a rendőrségen - tette hozzá a polgármesterjelölt. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI érdeklődésre azt közölte, ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, ezt követően a rendőrség megkezdte az adatgyűjtést. Kocsis József, Kótaj jegyzője az MTI kérdésére vasárnap délután azt mondta, a helyi választási irodához nem érkezett kifogás.

18:05 Részvételi arány - 17.30 óra - megyénként

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 39,82 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    40,22 százalék    129.519 szavazó
Bács-Kiskun megye                36,74 százalék    159.863 szavazó
Békés megye                      41,24 százalék    124.162 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       46,16 százalék    255.814 szavazó
Csongrád megye                   40,23 százalék    139.105 szavazó
Fejér megye                      37,76 százalék    132.240 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          37,52 százalék    138.321 szavazó
Hajdú-Bihar megye                35,62 százalék    156.920 szavazó
Heves megye                      45,1 százalék     113.310 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       38,92 százalék    123.992 szavazó
Komárom-Esztergom megye          36,97 százalék    93.722 szavazó
Nógrád megye                     48,03 százalék    79.656 szavazó
Pest megye                       36,68 százalék    365.895 szavazó
Somogy megye                     43,13 százalék    114.890 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     47,73 százalék    218.095 szavazó
Tolna megye                      43,52 százalék    83.865 szavazó
Vas megye                        42,74 százalék    91.124 szavazó
Veszprém megye                   39,27 százalék    116.195 szavazó
Zala megye                       39,16 százalék    93.423 szavazó

18:05 Nemzetiségi önkormányzatok - részvételi arány - 17.30 óra - megyénként

A választásra jogosultak 58,98 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 17.30 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    63,6 százalék     15.353 szavazó
Bács-Kiskun megye                55,73 százalék    6.651 szavazó
Békés megye                      62,24 százalék    7.855 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       61,43 százalék    17.729 szavazó
Csongrád megye                   50,54 százalék    2.056 szavazó
Fejér megye                      58,72 százalék    3.103 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye          49,99 százalék    2.726 szavazó
Hajdú-Bihar megye                57,38 százalék    7.569 szavazó
Heves megye                      58,82 százalék    5.373 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye       52,08 százalék    5.422 szavazó
Komárom-Esztergom megye          63,89 százalék    3.523 szavazó
Nógrád megye                     60,7 százalék     6.547 szavazó
Pest megye                       57,22 százalék    12.868 szavazó
Somogy megye                     58,34 százalék    5.084 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     62,68 százalék    14.891 szavazó
Tolna megye                      60,01 százalék    6.078 szavazó
Vas megye                        60,51 százalék    2.700 szavazó
Veszprém megye                   62,53 százalék    3.483 szavazó
Zala megye                       53,88 százalék    3.217 szavazó

18:31 Erősen ittas választópolgárt kellett a rendőrséggel kivezettetni vasárnap délután Ercsi 6-os számú szavazóköréből, miután többszöri felszólításra sem volt hajlandó távozni. A tájékoztatás szerint a választópolgár kommunikációra alkalmatlan volt, a névjegyzéket két helyen próbálta meg firkálással aláírni, szavazókörben lévő választópolgárokat zaklatott és hangoskodott. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

18:43 Tenken egy "erősen illuminált állapotban" lévő szavazópolgár vasárnap délután felszakította az egyik urnát a boríték behelyezésekor - tájékoztatta Heves megye aljegyzője, a területi választási iroda kommunikációért és médiakapcsolatokért felelős tagja az MTI-t. Kovács Csaba elmondta: a szavazatszámláló bizottság tagjai azonnal lezárták és félretették a sérült urnát. A bizottság úgy határozott, hogy a lezárt urnában lévő szavazatokat a szavazás végén a többivel együtt fogják megszámolni - közölte.

19:09 Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása Részletek itt

19:35 Rogán: Budapest kivételével átlagos volt a részvétel Részletek itt

19:49 Patyi András: nem történt a választás törvényességét befolyásoló szabálytalanság

Sem a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB), sem a Nemzeti Választási Irodának (NVI) nem jutott tudomására olyan mértékű szabálytalanság, amely megkérdőjelezné a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás törvényességét és a majdani eredmény hitelességét - közölte Patyi András, az NVB elnöke Budapesten. A testület elnöke néhány perccel az este 7 órai szavazóköri zárás után tartott sajtótájékoztatót Pálffy Ilonával, az NVI elnökével közösen.

Patyi András elmondta: a testület délutáni ülésén még a vasárnap előtt benyújtott jogorvoslati kérelmeket bírálták el. Ezek között említette az mno.hu internetes újsággal szembeni kifogást, amelynek ügyében az NVB jogsértést állapított meg.

20:05 Az alacsony választási részvételnek az az üzenete az MSZP számára, hogy másfajta ellenzéki politikát kell folytatnia - jelentette ki Lukács Zoltán, a párt alelnöke vasárnap Budapesten újságírók előtt. Részletek itt

22:32 Tarlós: továbbmegyünk a megkezdett úton

Tovább tudunk menni azon az úton, amelyet elkezdtünk - mondta Tarlós István, a Fidesz-KDNP újraválasztott főpolgármestere vasárnap este a Fidesz-KDNP eredményváróján, a budapesti Bálnánál.

Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváróján a budapesti Bálna kereskedelmi, kulturális és szórakoztató központban 2014. október 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

22:44 Önkormányzat 2014 - Orbán: megvan a harmadik győzelmünk

Az önkormányzati választási sikerrel "megvan a harmadik győzelmünk", Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van", hiszen a 23 kerületből 17-nek lehet kormánypárti polgármestere - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváró rendezvényén, a budapesti Bálnánál.

A kormányfő a szimpatizánsaik előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: Magyarország győzött, "győzött az összefogás, az együttműködés és az egység". "Alulmaradt a békétlenség, a széthúzás, a cinizmus és a reménytelenség" - mondta.
Orbán Viktor kijelentette: az elkövetkező négy évben "naggyá fogjuk tenni Magyarországot".

22:58 Gyurcsány Ferenc: a reméltnél kisebb lépést tettünk előre

Gyurcsány Ferenc szerint egy a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis, a reméltnél érdemben kisebb lépést tettek előre a vasárnapi önkormányzati választáson.

A Demokratikus Koalíció elnöke erről pártja székházában beszélt erről az eredményeket értékelve. Úgy fogalmazott: nem hátráltak, de nem mentek annyit előre, mint amennyit szerettek volna. Kiemelte, hogy a megyei közgyűlési eredmények alapján Magyarországon négy országos párt van, a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és a DK, amivel nem csak országos reprezentációjú párttá váltak, de három közgyűlés kivételével valamennyi megyében ott lesznek. Egy kérdésre válaszolva elismerte, nem felhőtlen az öröme, "keserédes a szám", mert azt gondolta, hogy a baloldali összefogás által támogatott polgármesterjelöltek 7-8 fővárosi kerületben tudnak majd győzni.

23:31 Elégedett a Magyar Liberális Párt a 2 százalék feletti eredménnyel Részletek itt

23:41 Pálffy Ilona: november 10-éig is elhúzódhat a választások végleges eredményének megállapítása Részletek itt

23:42 Részvételi arányok a helyi önkormányzati választásokon, 1990-2014


Fotó: MTI

23:53 Önkormányzat 2014 - A fővárosi és a megyei közgyűlésekben győztes pártszövetség 2014-ben

Fotó: MTI

0:03 Tóbiás József: lezárult az alkuk korszaka Részletek itt

0:09 Bokros Lajos szerint az az önkormányzati választáson az általa elért eredmény a diktatúrában győzelemnek számít Részletek itt

0:11 Schiffer András szerint összességében helytállt az LMP az önkormányzati választáson, ugyanakkor - mint fogalmazott - hazudna, ha azt mondaná, hogy nem számított némiképp jobb eredményre. Részletek itt

0:19 Kósa Lajos: az emberek a politikánk mellé álltak Részletek itt

0:34 Nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok a vasárnapi helyhatósági választás alapján - mondták az MTI által megkérdezett elemzők a voksolás csaknem végleges eredményeinek nyilvánosságra kerülése után. Részletek itt

0:50 Kunhalmi Ágnes vasárnap késő este az MSZP-székházban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "a 2010-es eredményeket megugrottuk, jobban szerepeltünk, az MSZP-sek nemcsak megőrizték a helyüket, de még javítani is tudtak rajta, és még két önkormányzatban is sikeresen szerepeltünk, és elhódítottuk a polgármesteri széket". Részletek itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!