Bulivan

2011.05.09. 14:33

Magyar szereplők a 64. cannes-i filmfesztiválon

A szerdán megnyíló 64. cannes-i filmfesztivál több programjában és egyik nemzetközi zsűrijében is lesz magyar szereplő - közölte a Magyar Filmunió hétfőn.

MTI

A Pusztai Ferenc vezette KMH Film volt a magyar koprodukciós partnere Rebecca Daly The Other Side of Sleep című filmjének, amely a május 11. és 22. között zajló nemzetközi filmfesztivál és filmvásár Rendezők Kéthete elnevezésű programjában versenyez. Az ír rendezőnő első játékfilmjében Varga Zsuzsa színésznő, Flesch Andrea jelmeztervező és Molnár László fővilágosító is közreműködött.
   
Mint Pusztai Ferenc, a vasárnap zárult 42. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját és produceri díját elnyerő Pál Adrienn című alkotás producere az MTI-nek elmondta: Cannes-ban egyúttal bemutatja Bodzsár Márk Isteni műszak című nagyjátékfilm-tervét is, amelynek finanszírozásához koprodukciós partnereket keresnek.
   
A május 20-án az alkotók jelenlétében tűzi Rendezők Kéthete műsorára Till Attila Csicska című rövidfilmjét. A húszperces alkotás, a rendező második játékfilmes produkciója, az idei filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját nyerte.
   
Kenyeres Bálint Hier (Tegnap) című játékfilmtervével kapott meghívást a fesztivál L'Atelier filmterv-fejlesztő fórumára, amelyen tizenöt ország ugyanannyi produkciója vesz részt. A rendező korábban a Zárás, a Before Down és A repülés története című rövidfilmjével ért el fesztiválsikereket.
   
Csáki Attila, a Cameofilm vezetője, Kenyeres Bálint készülő játékfilmjének producere a Cannes-ban az European Film Promotion (EFP) szervezésében megrendezésre kerülő Producers on the Move program résztvevője lesz. A háromnapos szakmai fórumon az EFP Európa ígéretes producereit mutatja be a nemzetközi filmszakmának.
   
A Türelem című munkájával az 2007-es Magyar Filmszemlén a legjobb kisjátékfilm díját elnyerő Nemes Jeles András S. K. című első nagyjátékfilmje tervével szerepel a Croisette-en zajló mustrán. A rendező a fesztivál által szervezett öthónapos Résidence programban kapott lehetőséget Franciaországban a film forgatókönyvének fejlesztésére.
   
A forgatókönyvek fejlesztésére alapított Krzysztof Kieslowski-díjért - ezt május 18-án adják át - Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments, valamint Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című szkriptje versenyez. A díjat a varsói székhelyű ScriptEast alapította, amelynek műhelymunkája egész éven át zajlik.
   
Magyar tag több mint húsz éve nem szerepelt a fesztivál nemzetközi zsűrijeiben: idén Vezér Éva, a Filmunió ügyvezető igazgatója kapott meghívást a legjobb első játékfilmért járó Camera d'Or (Arany Kamera-díj) odaítéléséről döntő grémiumba.
   
A cannes-i Magyar Pavilont működtető Filmunió ismertetése szerint a filmvásáron a Films Boutique forgalmazó ügynökség levetíti Tarr Béla A torinói ló című berlini nagydíjas filmjét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!