Sármellék, FlyBalaton, repülőtér: újratöltve (frissítve)

Sármellék - Kong még az ürességtől a FlyBalaton terminálja, de ez az állapot nem tart sokáig, csak szombatig. Újra élet költözik a repülőtérre, a légikikötő négy hónap szünet után megnyitja kapuit.

Sámel József

Korábban beszámoltunk róla, hogy a repülőteret tavaly november végén ideiglenesen zárták be, miután a fapados társaság, a Ryanair a gazdasági válságra hivatkozva megszüntette rendszeres londoni járatát. Ezután széleskörű együttműködés  kezdődött az újranyitás érdekében, állami, régiós és idegenforgalmi szakemberek egyaránt felajánlották segítségüket, mondván: a Balaton és a régió idegenforgalmát egyaránt meghatározó reptérnek működnie kell. Március végén aztán bejelentették: megnyitják az utasok körében népszerű légikikötőt, melyet - Jonathan Moore vezetésével - új menedzsment irányít.



Egy kis élet a repülőtéren: az örmény  IL76T típusú gép a  sármelléki repülőtéren töltötte a telet, a felkészítés után pénteken hazaindul
Fotó: Sámel József

- A járatok fogadásához szükséges előkészületek, hatósági ellenőrzési és engedélyezési folyamatok megtörténtek, rendelkezésre áll a szükséges létszámú szakszemélyzet, azaz a FlyBalaton készen áll a munkára - tudtuk meg csütörtök délelőtt a repülőtéren, melyen csupán egyetlen gép árválkodott. Az örmény IL76T Sármelléken töltötte a telet, a karbantartását, utazásra való felkészítését a napokban kezdték meg. A munka folyamatos, a gép pénteken délelőtt elszáll. Ez lesz az első repülő, amely a szünet után megkapja a szükséges engedélyt a toronytól, szombaton viszont már érkezik is járat, mégpedig menetrendszerű.

Szombaton  tartják a repülőtér nyitó ünnepségét, melynek 13 óra 10 perckor jelentős mozzanata lesz a szezon első gépének, a Lufthansa járatának fogadása. A társaság járatai hetente egy alkalommal közlekednek majd Frankfurtba, Düsseldorfba és Hamburgba, majd április végétől Lipcse és Drezda is belép a sorba. A későbbiekben várhatóan és a remények szerint bővül a rendszeres járatok köre, az üzemeltető, ír tulajdonú Cape Clear Aviation Kft. információink szerint több légitársasággal (Ryanair, Germanwings) tárgyal. Természetesen számos charter járatot is fogad a FlyBalaton.

Amint megtudtuk, az üzemeltetők dolgoznak érte, s bíznak abban, hogy a repülőtér egész évben nyitva tart majd, s megcélozzák a százezres utaslétszámot. 


Járatot indít a Robinson
Tájékoztatót tartott csütörtökön Zalaegerszegen Jakócs Áron, a Robinson Tours Kft. ügyvezetője. A magyar utazási piacon legnagyobb bulgáriai kiutaztató iroda vezetője a sármelléki reptérrel kiépített kapcsolataikról szólva elmondta, cégük március végén megállapodott a FlyBalaton vezetésével. Így burgaszi járataikat a Bulgaria Air bolgár nemzeti légitársaság Boeing 737-300 típusú, 148 férőhelyes gépeivel bonyolítják le Sármellékről. A járatok első indulása június 17, az utolsó szeptember 2, s a tervek szerint heti rendszerességgel, szerdai napokon indulnak a járatok.

 

Olvassa el a Zalai Hírlap korábbi, a sármelléki repülőteret érintő cikkeit időrendi sorrendben! (A tudósításokért kattintson a kijelölt részekre!)

2006. 

2006. július 21. 
A járat tizezredik utasa
Sármellék  - Mérföldkövet jelentő állomáshoz érkezett a FlyBalaton repülőtér idei forgalma tegnap a Ryanair légitársaság London és Sár- mellék között közlekedő járatával érkező tízezredik utast köszöntötték.


2006. július 22. 
Nincs napirenden
Sármellék - A tulajdonosi közösség nem készül a FlyBalaton repülőtér nevének megváltoztatására, arról azonban tárgyalnak, hogy a legendás hírű labdarúgóról, Pus- kás Ferencről nevezzék el az új terminál-épületet. 


2006. augusztus 12. 
Nem változtattak
Sármellék  - A Fly Balaton repülőtéren nem léptettek életbe különleges intézkedéseket az angliai terorrveszély hírére. Amint Benkő Attila üzemeltetési igazgatóhelyettes elmondta: a késés miatt az utasok tájékoztatására helyezték a hangsúlyt.


2006. augusztus 30. 
Ősszel sem áll le a forgalom
Sármellék - A korábbi években a sármelléki reptéren már október végén leállították a forgalmat, idén azonban télen is üzemelhet a légikikötő. A növekedni látszó terrorveszély a reptér forgalmát egyelőre nem fenyegeti.


2006. november 2. 
Már Frankfurtból is
Sármellék - Frankfurt-Hahn és a FlyBalaton között közlekedik a Ryanair újabb diszkontjárata. Az első gépet - közel 180 utassal a fedélzetén - kedden reggel fogadták ünnepélyesen.


2007.
 
2007. február 21.
Reptér és jövőkép
Sármellék - A község több mint fél évszázada él már sajátos szimbiózisban a repterével. A korábban kizárólag katonai célokat szolgáló, ám ma már civil objektum nem csupán a település múltjának, hanem a jövőképének is meghatározó eleme. 


2007. március 2. 
Reptéri kapcsolat
Sármellék - Együttműködési megállapodást írt alá tegnap délután a FlyBalaton tanácskozótermében a repteret működtető vállalkozás és a Frankfurti Vásár magyarországi képviselete.


2007. március 28. 
A Balaton úti cél és kapu is egyben
Sármellék - A FlyBalaton repülőtéren tegnap délután megnyitották a Londont bemutató amatőr fotókiállítást, s egy- ben bejelentették: májusban az ötvenezredik Ryanair utast köszönthetik a létesítményben.


2007. március 29. 
A Balaton régió fejlődő gazdaságáért
Sármellék, Zalavár - Kihelyezett üléseinek újabb állomáshelyeként a FlyBalaton utastermináljában tanácskozott tegnap a Balaton Fejlesztési Tanács. A programra a térség gazdaságának fejlődését célzó összefogás jegyében került sor. 


2007. március 30. 
Európa folyosóin
Keszthely - Magyarországon tett háromnapos hivatalos látogatásának zárásaként a várossal ismerkedett tegnap Karolos Papoulias, a Görög Köztársaság elnöke, aki feleségével és kíséreté-vel Sólyom László államfő vendégeként tartózkodott hazánkban.


2007. április 27. 
Légimentő helikopter a reptéren
Sármellék - Hetven kilométer sugarú körön belül lát el állandó jelleggel mentési feladatokat az a helikopter, mely várhatóan a jövő héten települ a FlyBalaton repülőtérre.


2007. június 19. 
Újabb légi partner
Sármellék - A FlyBalatonon tegnap landolt a reptér új német partnere, a Germanwings Légitársaság elsőként érkezett menetrendszerű járata, július 6-tól a cég Berlinnel is összeköti majd a zalai repülőteret.


2007. szeptember 6. 
Megnyitották a cargo-épületet
Sármellék - Néhány napja már nemcsak a személy-, hanem a teherszállító gépek is menetrendszerűen használják a sármelléki repülőteret. Utóbbi ágazat kapacitásának bővülése folyamatos, időközben pedig a jövő évi menetrenddel kapcsolatos irányvonalak is kialakultak.


2008.

2008. január 5. 
Téli repülős turizmus
Sármellék-Zalavár - A Fly-Balaton téli légiforgalmában is fontos kiegészítő szerepet töltenek be a charterjáratok. A repülőtér szorosan együttműködik az utazásszervező irodákkal és a szállodákkal.


2008. január 31. 
Repülővel a Balatonhoz
Sármellék - Március végétől Düsseldorfba is indít járatokat a FlyBalaton repülőtérről a Ryanair, amely tavaly ötvenmillió szállított utasával a kontinens legnagyobb légitársaságává vált.


2008. március 18. 
Hamarosan indul a Sármellék-Moszkva járat
Sármellék - Várhatóan hamarosan repülőjáratok indulnak Sármellékről Moszkvába – közli a Világgazdaság.


2008. március 27. 
Schengeni normák szerint
Sármellék  - A megyei rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a sármelléki nemzetközi repülőtéren március 30-tól, a nyári menetrend kezdetétől életbe lép a schengeni követelményeknek megfelelő új határellenőrzési rendszer.


2008. április 1. 
Schengen a repülőtéren
Sármellék - A FlyBalaton repülőtéren csupán minimális átalakításra volt szükség ahhoz, hogy a terminál megfeleljen a meglehetősen szigorú schengeni előírásoknak.


2008. augusztus 6. 
Zavartalan a légimentés
Sármellék  - A FlyBalaton repülőtéren állomásozó légimentők a Pest-megyei munkatársaik körében történt tragikus eset lelki terhével is a megszokott készültséggel és feladatkör szerint végzik munkájukat.


2008. augusztus 8. 
Sármellék: vámút lett a légikikötő
Budapest  - Az áruforgalom növekedésére lehet számítani a Zala megyei Sármellék repülőterén, miután a kormány vámúttá nyilvánította a légikikötőt. Erről Daróczi Dávid kormányszóvivő beszélt csütörtökön, online sajtótájékoztatóján.


2008. október 22. 
A Ryanair tavaszig szünetelteti járatait
Sármellék-Zalavár - A FlyBalaton repülőteret üzemeltető közösség úgy döntött, hogy a téli időszakban csökkentett üzemmódban dolgoznak. Az elhatározás kényszerű reagálás a nemzetközi iparági és gazdasági helyzetre. 


2008. október 27. 
Költségeit faragja a FlyBalaton 
Sármellék-Zalavár- Mint arról hírt adtunk, a FlyBalaton repülőtér a menetrend szerinti járatok téli szüneteltetése idején csökkentett üzemben működik. A tulajdonos társaság a forgalmi bevételkiesés miatt kényszerül ily módon a költségek mérséklésére, november 1-jétől.

2008. december 16. 
Rövid időre nem volna gazdaságos
Sármellék-Zalavár - A ferihegyi légikikötőt működtető Budapest Airport dolgozóinak napok óta tartó sztrájkja miatt sem lát lehetőséget a FlyBalaton menedzsmentje arra, hogy ideiglenesen megnyissa kapuit az utasszállító gépek fogadására. 


2009. 

2009. január 6. 
Lemondott a sármelléki reptér ügyvezetője
Sármellék - Lemondott megbízásáról Gubicza Ágoston, a sármelléki repülőteret üzemeltető társaság ügyvezetője. Döntését a stratégiai határozatok elmaradásával indokolta. 


2009. februrár 4.
Április elején megnyithat a sármelléki repülőtér
Balatonföldvár - A tervek szerint április 4-étől heti két napra, majd júniustól teljes üzemben működik ismét az ősszel ideiglenesen bezárt sármelléki repülőtér - jelentette be Nógrádi Péter, az ír tulajdonosok képviselője szerdán Balatonföldváron, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén. 


2009. március 26. 
Egy hét múlva nyit a FlyBalaton
Sármellék  - A tervek szerint április 2-án újra megnyitja kapuit a FlyBalaton repülőtér, 4-én pedig megérkezik az első gép, a Lufthansa menetrend szerinti járata.


2009. április 2. 
Sármellék, FlyBalaton: újratöltve
Sármellék - Kong még az ürességtől a FlyBalaton terminálja, de ez az állapot nem tart sokáig, csak szombatig. Pénteken újra élet költözik a repülőtérre, a légikikötő négy hónap szünet után megnyitja kapuit. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!