Feszültségszabályzóval csökkentenék az áramfogyasztást Zalakaroson

A villamosenergia- fogyasztást csökkentő feszültségszabályozókat szereltek fel Zalakaroson. A kalkulációk szerint így közel 20 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt majd a közvilágítás rendszere.

Horváth-Balogh Attila

Novák Ferenc polgármester elmondta: a 14 millió forint összértékű beruházáshoz mintegy 7 milliós támogatást nyert az önkormányzat egy uniós operatív program keretében. – A város közvilágítási hálózatának korszerűsítésére 2002-ben már sor került – jelezte Zalakaros első embere. – Akkor azonban csak a lámpatestek cseréje valósulhatott meg, más fejlesztés nem történt. A növekvő energiaárak az önkormányzatot arra ösztönözték, hogy olyan beruházásba kezdjen a közvilágítással kapcsolatban, ami energiahatékonyságot eredményez, s nem utolsósorban kellően környezettudatos is. Mint azt a polgármester kifejtette: a feszültségszabályozás lényege, hogy a közvilágítási hálózat áramszolgáltatói betáplálási pontjainál olyan berendezéseket építenek be, amelyek az esti és éjszakai időszakban csökkentik a hálózati feszültséget – amitől a világítási szint lényegesen nem lesz gyengébb –, így a rendszer kevesebb energiát használ fel. A településen 8 nagyobb fogyasztású mérőkörzetben volt realitása a szabályozó beszerelésének, a munkálatok a múlt héten zárultak. A számítások szerint az éves villamosenergia- fogyasztás így 18 százalékkal mérséklődik, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 9,58 tonnával csökken. A további tervek közt szerepel 162 darab takarékos LED lámpatest felszerelése is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!