Egyéb

2011.05.11. 10:28

Minden város szeretné, ha mindenki szeretné (jegyzet)

Miért szeretheti az ember a városát? A leginkább kézenfekvő válasz az, hogy mert ott született.Benne töltötte a leginkább meghatározó korai éveit, szagai az orrába ivódtak, zugait járva csukott szemmel sem megy a falnak, együtt öregedtek, szépen összecsiszolódtak, s már jóideje úgy vannak egymással, mint a borsó meg a héja.

Varga Andor

 De persze nem minden ember éli le az életét a szülőhelyén, a mai világban nagyon nem, keresnünk kell tehát más fogódzókat is. Miért lehet még szeretni egy várost? Mert mondjuk szép. Sok benne a zöld, a virág, utcái tiszták, házai legalábbis rendesek, kedves domborulatok ölelik körbe, jó érzések töltik el, aki útnak ered benne. Lehet szeretni azért is egy várost, mert gondoskodó. Megélhetést ad, megbecsüli a neki adót fizető polgárokat, használható utakkal, lehetőségekkel. Illetve közben védelmez is: a bajba jutottat segíti, a zuhanót elkapja, a rászorulót felemeli. Jól tudja szerettetni magát az a város is, amelynek sikerei vannak. Ahol - fontos: nem csak sportról van szó - a szurkoló úgy érezheti, erős vár katonája ő maga is, tevékeny és megbecsült hozzátartozója a győztes csapatnak. Nagyon nem mellékes az sem, ha egy város szórakoztató. Mindenki számára átélhető, közös ünnepekkel, azonosságtudatot hizlaló hagyományokkal, bút oszlató programokkal. Minden város törekszik, hogy szerethetővé váljon, s legalább részsikerek vannak is mindenütt. Egy jól sikerült Egerszeg Fesztivál után például napokig büszkébben érezheti magát bármelyikünk zalaegerszeginek. Az pedig biztos, hogy még egyszer nem szakadhat úgy az eső, mint tavaly.




További infók a fesztiválról itt!

Részletes program

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!