Gazdaság

2009.10.21. 07:28

A két új paksi blokk felépítése számos előnnyel járna

A gazdaság mérsékelt fejlődése és a fokozódó takarékosság esetén is az energiafogyasztás növekedése várható, ezt legkedvezőbben egy új atomerőmű létesítésével lehet megoldani.

Szalabán Attila

Minderről dr. Katona Tamás, a Paksi Atomerőmű Zrt. tudományos igazgatója beszélt a minap Nagykanizsán, a Pannon Tudományos Nap keretében. Mint elmondta, a négy ütemben, 1982-től 1987 közepéig megépült hazai atomerőmű mintegy 2 ezer megawatt villamos teljesítményre képes, a hazai termelés nagyjából 37,2 százalékát adja jelenleg.


- A paksi létesítmény a legolcsóbb és a legnagyobb termelő, önköltségi indexe mindig alacsonyabb, mint az átlagos árindex - magyarázta Katona Tamás. - Ugyanakkor évente 5,6 millió tonna széndioxid kibocsátását takarítja meg, s az immár 27 esztendei működés igazolta, hogy nincs káros környezeti hatása.

A két új paksi blokk felépítése számos előnnyel járna. Ezek között sorolta fel Katona Tamás sok egyéb között az ellátás biztonságát, a károsanyag-kibocsátás mentes technológiát, a kiszámítható árat, az egyértelmű versenyképességet. Az új atomerőmű révén kétszer ezer- ezerhatszáz megawattot tudnának integrálni a magyar villamos-energia rendszerbe, s annak élettartama várhatóan 60 év lenne.

Szót ejtett a hátrányokról is: a beruházás magas fajlagos tőkeigényű, az engedélyezés és a megvalósítás hosszú időt vesz igénybe. - Az üzemelés során viszonylag kevés, de különleges kezelést, gondos elhelyezést és hosszú távú tárolást igénylő radioaktív hulladék keletkezik - válaszolta kérdésünkre a tudományos igazgató.

- Emlékeztetnék arra, hogy a többi szemetet szétszórják a világban, ennek levét isszuk nap mint nap. Az új magyar atomerőmű létrehozása sem megy egyik napról a másikra, annak ellenére, hogy az országgyűlés már két döntésében is támogatta az elképzelést. Az engedélyezés, a tender, a tervezés időszaka várhatóan 2014-ig tart, maga a létesítés pedig 2021-ig el fog húzódni. Az üzembe helyezés sem zajlik le egy-két hét alatt: legalább 4 év kell ezen procedúra lebonyolításához is.

A leendő létesítmény biztonságáról szólva a szakértő jelezte: a reaktorok dupla konténerbe kerülnek majd, melyek még egy óriási utasszállító repülőgép becsapódását is kibírják. Sőt: a jelentős hóterhet, árvizet, földrengést is különösebb károsodás nélkül kell elviselnie majd a létesítménynek. Nem véletlenül fogalmazott úgy a kutató: az új atomerőmű építése egyenértékű egy olimpia megszervezésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!