Gazdaság

2009.10.06. 17:31

Mennyire segítség? Már igényelhető az államilag támogatott forinthitel

Zalaegerszeg - Újraindult a forint alapú támogatott lakáshitelezés, ám majdnem kétszer annyi önerő kell a kölcsön felvételéhez, mint korábban. A konstrukció egyelőre csak néhány pénzintézetnél érhető el.

nincs nev

Az új támogatási rendszer a korábbinál célzottabb, jogosultságok tekintetében a lakástulajdont önerőből szerezni nem képes családok - elsősorban a fiatalok és a nagycsaládosok - lakhatásának támogatására koncentrál. Gyermek nélkül, vagy egy gyermekkel 35 éves korig, több gyermekkel 45 éves korig igényelhető. A fővárosban és a nagyvárosokban maximum 25 millió forint értékű ingatlanra vehető fel, míg vidéken 20 millió forint ez az összeghatár, ám csak a vételár fele hitelezhető meg.

Azt persze még nem tudni, valódi segítséget jelent-e majd a családoknak az államilag támogatott kölcsön, ami a bankok nagy részénél egyelőre nem is érhető el. S bár van, ahol már kidolgozás alatt áll, másutt érdeklődés hiányában inkább saját, szintén kedvező forinthitel-termékkel állnak elő.


A új konstrukció  a fiatalok, valamint a nagycsaládosok lakáshoz jutását igyekszik segíteni - ZH fotó: Pezzetta Umberto

Az OTP Bank október 1-jétől, azaz a kormányrendelet hatályba lépésétől kínálja az új támogatási feltételeknek megfelelő lakáshiteleket, új lakás vásárlására, lakásépítésre és korszerűsítésre egyaránt.
A legnagyobb lakossági banknál úgy látják, az igény a jogosult ügyfélkörben összemérhető lehet azzal, ami a korábbi támogatási rendszerben új lakásra igényelhető támogatott lakáshitelekre érkezett, az új konstrukció ráadásul a normál kamatozású forinthitelekhez képest is kedvező.
A banknál az idén, a korábbi támogatási rendszer megszüntetéséig, a befogadott hiteligények közel 80 százaléka forinthitel volt, döntő többségüket a támogatott lakáshitelek alkották. A támogatási rendszer átalakítását követően viszont az euró alapú hiteleket kereste az ügyfelek többsége.

Az OTP teljes lakáshitel állományára jellemző a forinthitelek túlsúlya, ami egyúttal a támogatott hitelek 50 százalékot meghaladó részarányát jelenti, a deviza alapú hiteleken belül a svájci frankban felvett kölcsönök vannak túlsúlyban. S bár az igénylések száma a globális válság miatti piaci folyamatoknak megfelelően elmarad az előző év hasonló időszakában mérttől, az átlagosan igényelt hitelösszeg és futamidő nem változott számottevő mértékben az elmúlt negyedévben - a lakáshitel igények jellemzően 20 éves futamidőre, illetve 5 millió forintot meghaladó összegre vonatkoznak, válaszolta érdeklődésünkre a pénzintézet.

Forint kontra deviza
A támogatott forinthitel kamata, törlesztőrészlete versenyképes a devizahitelekével, ráadásul árfolyamkockázattal sem kell számolni. A kamatok, kezelési költségek összege kezdetben  a hitelcéltól s a gyerekek számtól függően 6,5-9 százalék között alakulhat, ám ha az állampapír- piaci hozamok alacsonyak maradnak, a hitelköltségek is mérséklődhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!