Gazdaság

2014.09.14. 15:35

Az ősz gyümölcsei - A szilvaszezonból már nincs sok hátra

Zalaegerszeg - A szilvaszezonból már nincs sok hátra, de még lehet kapni befőznivalót az egerszegi piacon.

Szabó Judit

A sok eső és a kevés napsütés a szilvának sem tett jót, nem olyan zamatosak a gyümölcsök, mint a kedvezőbb időjárású években. Az egerszegi piacon az egyik őstermelőtől azt hallottuk, hogy egyedül a besztercei szilva kivétel ez alól, amely most is hozta a formáját – ez a régi magyar fajta lekvárnak, pálinkának és aszalva is kiváló.

Szőlőből nem nagy a választék, ami szintén az időjárás számlájára írható, hiszen a sok csapadék betegségeket okozott, s a cukortartalom sem ideális.

A termelők egyre kevesebb paradicsomot hoznak, az ár emelkedett az elmúlt hetekben (néhány más, piacon kapható termény ára a táblázatban látható).

Nagy a választék gombából – vargánya, rókagomba, galambica, szegfűgomba, őzláb és sötét trombitagomba is kapható – bár ha az esőhöz hűvösebb idő társul, az már nem tesz jót a növénynek. Mostanra kibújtak a mérges gombák, ezért a gyűjtőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük. A piacon változatlanul ingyenes a gombavizsgálat, fontos megnézetni, amit szedünk.

Eljött az árvácskaültetés ideje, a virágokat 120 forintért kínálják. A krizantém is megjelent, 300 forintnál kezdődik az ára. Vágott virágból beszerezhetünk szép őszirózsa csokrokat, s ehhez nem is kell mélyen a zsebbe nyúlni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!