Gazdaság

2015.05.06. 17:08

Visszaadta a csörnyeföldi borvidék régi rangját

Csörnyeföld - Dr. Bussay László mindig is büszkén vallotta, hogy ő zalai bortermelő, s ennek a történelmi borvidéknek ő adta vissza a rangját.

Gyuricza Ferenc

Többek közt ezt mondta a 2015-ös Borászok Borásza díj kitüntetettjéről Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. Dr. Bussay László posztumusz nyerte el a borász szakmai legrangosabb kitüntetését.

- Ezt az elismerést már régen, életében meg kellett volna kapnia dr. Bussay Lászlónak - mondta a tavaly elhunyt csörnyeföldi borászról Simon Zoltán. - Nem csupán amiatt, mert valóban kiváló minőségű borok kerültek ki a pincészetéből, hanem azért is, mert az ő tevékenysége nélkül a Mura-menti régióban nem lenne borászat. Önzetlenül segítette az itteni gazdákat, hasznos tanácsokat adott, s ha szükségesnek látta, akár saját kezűleg is segített abban, hogy évről évre jobb borok kerüljenek ki az itteni pincékből.

A zalai borászok közül dr. Bussay László elsőként kapta meg a legrangosabb szakmai elismerést. A Borászok Borásza címre az eddigi kitüntetettek tehettek javaslatot. A felmerült nevekből a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma alakított ki egy ötven fős listát, amiből aztán kétkörös szavazási eljárás során választották ki díjazottat. Az eredményhirdetésre a közelmúltban került sor Budapesten. A Bussay pincészetet ezen a rendezvényen a néhai borász lányai, dr. Bussay Dorottya és Bussay Bianka képviselték.

Dr. Bussay Dorottya testvérével közösen vezeti a borászatot. Fotó: Gyuricza Ferenc

- A testvérem nevében is bátran mondhatom, hogy rettentő nehéz volt a visszaemlékezést, amit édesapánkról vetítettek, végignézni - mondta dr. Bussay Dorottya. - Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy egyfajta gombócérzés szorongassa az ember torkát, ezzel mi is így voltunk. Nagyon sokan sugallták, hogy ő fogja megkapni a díjat, és amikor az előző évi nyertes, Berecz Stephanie ismertette a méltatást, de még nem mondta ki a nevet, azt éreztem, hogy édesapánkról beszél. Ennek ellenére nagyon nehéz volt kiállni a pulpitusra, és átvenni a díjat, mert az mégiscsak őt illette. A húgommal együtt büszkék vagyunk arra, hogy a lányai lehettünk, s az ő neveltetésében volt részünk. Úgy gondolom, édesapánk méltó volt erre az elismerésre, s akkor is ő kapta volna meg, ha élne.

Dr. Bussay Dorottya kérdésünkre azt is elmondta: húgával kettesben viszik tovább a pincészetet. Ő december óta már újra Csörnyeföldön él, de Bianka is feladta ügyvédi pályafutását, hogy a borkóstolókon, egyéb rendezvényeken a pincészetet képviselje. Erre a korábbiaknál sokkal nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni.

- A pincészetet is szeretnénk nyitottabbá tenni, emiatt a marketingünk is egyre fontosabbá válik, teljesen megújul például a honlapunk - folytatta dr. Bussay Dorottya. - Hamarosan jövünk az új borokkal is, a 2013-as évjáratúak közül már palackokban áll a tramini, a sárgamuskotály, a csókaszőlő és a Bussay specialitásnak számító esküvé, de a 2013-as rajnait, majd a 2012-es traminit is hamarosan palackozni kezdjük. A 2014-es évjáratú borainknak azonban még hordókban kell érniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!