Bulvár-celeb

1 órája

Vigyázzon, robbanhat! Mutatjuk, melyik 5 ételt tilos air fryerben sütni

Vannak olyan ételek, amelyek a forrólevegős sütőbe téve nagy bajt okozhatnak.

MW

Nem mindeféle étel tehető bele a forrólevegős sütőbe

Forrás: Shutterstock

Fotó: Marciobnws

Egyre többen használnak air fryert a konyhában, mivel megkönnyíti a főzést, de fontos tudni róla, hogy nem minden fajta étel készíthető el benne, sőt, van, amit kimondottan tilos beletenni! Nem csupán a készüléket lesz nehéz kitisztítani, de akár égési sérüléseket is okozhatnak. A Mindmegette szerint a következő ételeket nem szabad air fryerben sütni.

1. Tésztás-szószos ételek

A nyers tésztát forrásban lévő sós vízben kell puhára főzni, nem lehet elkészíteni az air fryerben. De nemcsak a száraztésztát tilos beletenni, hanem a különféle szószos-mártásos ételeket is. Ezek ugyanis a forró levegő hatására szétfröccsenhetnek, és nemcsak a gép belseje lesz koszos, hanem akár mi is megégethetjük magunkat, amikor kinyitjuk a készüléket. 

popcorn
A kukorica nem pattog ki rendesen az air fryerben
Forrás:  Shutterstock

2. Popcorn

Akár még jó ötletnek is tűnhet air fryerben elkészíteni a popcornt, de nem szerencsés apró, darabos élelmiszereket a forrólevegős sütőbe tenni, ugyanis nem képesek olyan magas hőmérsékletet elérni, ami megfelelően kipattogtatná a kukoricát. Ráadásul a levegő keringetésének hatására az apró szemek beragadhatnak és beleéghetnek a fűtőelembe.

3. Szárított fűszerek, magvak

A szárított fűszereket és olajos magvakat a keringetett levegő szétfújja, feltapadnak az edény belső falára, a fűtőelemre és odaéghetnek. Fűszeres hús sütése esetén olajjal készült nedves páccal kenje be a húsdarabokat, így a fűszerek megtapadnak rajtuk, és nem repülnek szét.

Wooden,Board,With,Various,Cheese,And,Olives.,Brie.,Camembert.,Parmesan,
A lágy sajtok szétfolynak és leéghetnek a forró levegő hatására
Forrás:  Shutterstock

4. Lágy sajtok

A mozzarella, a camembert és más lágy sajtok se kerüljenek egymagukban az air fryerbe, ugyanis könnyen szétfolynak, letapadhatnak, leéghetnek, és csak bosszúságot okoznak a takarításkor.

5. Szőlő és cseresznyefélék

Az apró gyümölcsök különösen veszélyesek, mert szétrobbanhatnak. Kevert sütemény vagy valamilyen szőlős finomság sütése esetén, ha egészben hagyja a gyümölcsöket, azok akár ki is pukkanhatnak. Vágja apró darabokra, és úgy keverje a tésztába, vagy süsse meg hagyományos sütőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!