Ahol alacsony a nyugdíj, ott létkérdés a 13. havi juttatás

2 órája

Nyugdíj: vélemények a 3,2 százalékos emelésről és a 13. havi állandósításáról

Orbán Viktor kormányfő mintegy félórás parlamenti felszólalásának egyik lényeges eleme volt a napokban, hogy állandósítják a 13. havi nyugdíjat a jövő évi költségvetésben. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig bejelentette, hogy januárban 3,2 százalékos nyugdíjemelés várható.

Korosa Titanilla

Magyarország Kormánya közösségi oldalán önálló posztként jelent meg a kiemelés, miszerint állandósítják a 13. havi nyugdíjat. Megkérdeztünk érintetteket, akik látták az Orbán Viktor kormányfő bejelentése nyomán született posztot, hogy mit jelent a 13. havi nyugdíj számukra, illetve mit szólnak a tervezett 3,2 százalékos emeléshez.

nyugdíj
Állandósítják a 13. havi nyugdíjat, ami sok idősnek nagy segítséget jelent
Forrás: Shutterstock

A tervezett emelés nem tűnik soknak, ám több a semminél, fogalmazta meg a véleményét több megkérdezett nyugdíjas is a hír hallatán. A 13. havi nyugdíj állandósítását kifejezetten jó döntésnek tartják, az alacsony nyugdíjjal rendelkezők számára szinte létkérdés.

Három éve vonult nyugdíjba az Ortaházán élő Ráczné Zvér Zsuzsanna, kinek határozott véleménye van a nyugdíjjal kapcsolatban. Elöljáróban leszögezte, hogy mint minden nyugdíjas, így ő is és a környezetében élők is örülnek az emelésnek, a pluszjuttatásnak, viszont az elosztáson szerinte változtatni kellene. 

Nyugdíj: időszerű lenne a felzárkóztatás

- Én egy olyan térségben élek, ahol sokaknak alacsony a nyugdíja, havi 100-120 ezer forintból boldogulnak, ezért úgy gondolom, javasolni kellene a döntéshozóknak, hogy a nyugdíjemelést próbálják meg aszerint megoldani, hogy az alacsonyabb nyugdíjjövedelmeket, bizonyos összeg alattiakat, nagyobb százalékban emelik meg, mint a magasabb összegeket. A zalai térségben is látjuk, hogy a kisnyugdíjasok, az egyedülálló nyugdíjasok helyzete, életszínvonala egyre lejjebb csúszik, miközben végigdolgozták az egész életüket. Főként a nőket érinti, akik a család, gyereknevelés mellett a falvakból nem tudtak elmenni városba három műszakba dolgozni, lehet, hogy időközben elváltak, egyedül maradtak, vagy meghalt a férjük, de nem esnek bele az özvegyi nyugdíjra jogosultak kategóriájába, mert ezt a juttatást akkor fizetik, ha a házastárs elhalálozása után tíz éven belül nyugdíjba vonulnak. Minden ilyen érintett nehezen él meg a nyugdíjából, ezért időszerű lenne az alacsonyabb nyugdíjakat felzárkóztatni, hogy ne kelljen meggondolniuk, hogy melyik gyógyszert váltják ki. De egy egyszerű bevásárlásnál is észrevesszük, hogy elmentek az árak, és sokan érzik, hogy napról napra nehezebben élnek. Nem beszélve arról, hogy a vidéki, falvakban élő nyugdíjasoknak alig van lehetősége arra, hogy bármilyen kiegészítő jövedelemhez jussanak. 

A 13. havi nyugdíj pedig – mint mondta - kifejezetten nagy segítség, többen félrerakják és ebből vásárolják meg a téli tüzelőt, vagy éppen ebből fizetik ki az éves gáz- és áramelszámolásnál jelentkező különbözetet. Jobb esetben pedig tudnak tartalékot képezni, a váratlan helyzetek kiadásaira. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában