A népmese napján

3 órája

Óvodástánc az Erzsébet-téren

Nagykanizsán a népmese napja alkalmából tartott interaktív őszi népszokásokkal tarkított koncertet mintegy 400 óvodásnak a tekenyei származású Laposa Julcsi Junior Prima díjas népzenész, kultúraközvetítő-zenei mediátor és zenekara.

Benedek Bálint

Laposa Julcsi és zenekara megtáncoltatta az óvodásokat az Erzsébet-téren, akik sok új és szép dalt tanulhattak meg Fotó: Szakony Attila

Laposa Julcsi a fellépés előtt elmondta: Hardi András néptáncos ezúttal hortobágyi csikós népviseletet öltött, s rajta keresztül a gyerekek megismerkedhettek a pásztorőrzés kultúrájával. Felkészülés a téli időszakra szeptember 29-e Szent Mihály napja, amikor hivatalosan is megkezdődik az állatok beterelése, behajtása a földekről az istállókba.

– Pásztor, juhász és csikós dalok mellett szüreti nóták hallgathattak meg az óvodások – mesélte Laposa Julcsi. – Élménypedagógiai koncertek is ezek, ami országos szinten is unikális. Azért egyedülálló, mert népdalokat tanítunk egyszerre több száz gyermeknek és garantáljuk azt, hogy a fiatalok a koncert végére maximum két új népdalt megtanulnak. Dr. Némethné Kovács Edittel, a Nagykanizsai Központi Óvoda vezetőjével egyeztetve olyan dalokat hozunk, ami gyermekek mellett az óvodapedagógusok számára is hasznos időtöltés. Sőt akár a felnőttek repertoárja is színesedik ezáltal, amit az óvodai nevelésbe beépíthetnek, frissíthetnek.

Laposa Julcsi az év további terveiről, lehetőségeikről is szólt. Elmondta: október 10-én csütörtökön lesz a nép- és világzenei albumunk lemezbemutató koncertje Budapesten a Fonó Budai Zeneházban. Az idei évük most nem a gyermekkoncertekről szólt, hanem a "Tudod-e édesem..." című lemez népszerűsítéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában