Ajándék

2020.01.02. 07:00

Két keréken kitárul a világ a súlyosan szembeteg Marikának

Mint egy elmosódott, rosszul sikerült fénykép vagy egy sűrű ködben úszó táj. Évtizedek óta ennyit lát a világból Baranyai Zoltánné Marika. Ám ez sem gátolja meg abban, hogy hobbijának, a kerékpározásnak hódoljon.

Szabó Zsófia

Baranyai Zoltánné Marika nagyon örül az ajándékba kapott kerékpárnak, amin ezúttal férje, Baranyai Zoltán volt a „sofőr” Fotó: Gergely Szilárd

Korábban már többször írtunk az 52 éves zalakomári hölgyről, aki súlyos szembetegségben, úgynevezett makuladegenerációban szenved. Az éleslátás-központ mindkét szemében elsorvadt, amikor nagyobbik gyermekét várta. Egyik pillanatról a másikra alakult ki nála a betegség. – A külvilág 5–8 százalékát érzékelem. A színeket látom, de a formákat csak annyira, mintha rosszul sikerült fényképet néznének a látó emberek – mesélte Marika, akit a napokban újra meglátogattunk takaros otthonában, ahol férjével, Zoltánnal és Szilajjal, a vakvezető kutyával éli a mindennapokat.

A jószág öt éve hű segítője Marikának. Kettejük szeretetteljes kapcsolatáról is beszámoltunk korábban. Ahogy arról is, hogy Marikáékat sokan szeretik lakóhelyükön. Korábban jótékonysági koncertet szerveztek a javára azért, hogy külföldön egy speciális szemüveggel korrigálják valamelyest a látását. Ezúttal pedig idegenek – több százan – fogtak érte össze, az ország minden tájáról és a határon túlról. Egy tandemkerékpárral lepték meg, mert Marika imád bringázni.

Baranyai Zoltánné Marika nagyon örül az ajándékba kapott kerékpárnak, amin ezúttal férje, Baranyai Zoltán volt a „sofőr” Fotó: Gergely Szilárd

– Nagyon szeretem a közösségi oldalt, sokszor bújom – részletezte Marika, aki speciális alkalmazások révén, profi módon szörfözik a neten. – Így bukkantam rá egy felhívásra, amiben egy Jenny Lendvai nevű hölgy arra kérte az embereket, küldjenek képeslapokat német származású férjének, még Magyarországra költözésük előtt, azért, hogy a férfi lássa, milyen kedvesek a magyarok. Sokakat megmozgatott a felhívás, köztük engem is, mert szeretek barátkozni. Felvettem Jennyvel a kapcsolatot, jó barátok lettünk. Egy csoport is alakult a közösségi oldalon: mi, ott lévők ismerkedtünk egymással, a lapküldési akció után is. Én is bemutatkoztam a Levélbe zárt barátság csoportban. Sok emberhez eljutott a történetem: a férjemről, a két fiamról, a munkahelyemről, Szilaj kutyánkról, a kedvelt dolgaimról, és azt sem hallgattam el persze, hogy nem látok – mesélte Marika, aki elárulta a netes barátoknak azt is: a bicajozás a kedvenc hobbija, aminek egy egyesület jóvoltából hódolhatott „nagyban”. Tandemmel kétszer megkerülte a Balatont. Több száz kilométert kerekezett.

– Aztán egyszer csak kaptam az egyik csoporttagtól, a zalai származású, ma már Hajdúnánáson élő hölgytől, Kosztyu Kamillától egy levelet. Nem is sejtettem, micsoda „merényletre” készül. Karácsony előtt a családjával és más csoporttagokkal bekopogtattak hozzánk. Kaptam egy tandemkerékpárt tőlük – mondta boldogan Marika, aki a meglepetéstől szóhoz sem jutott. Több száz idegen adta össze a pénzt a bringára.

A facebookos barát, Ka­milla volt az ötletgazda. A szervezésbe a Baranyai család urai is beszálltak. Marika egyik fia volt az „összekötő”. Egy, megyeszékhelyen élő hölgy, Cser Nikolett is nagyon sokat segített a nem mindennapi akcióban. Nem kis meglepetés volt tehát Marikának a tandembringa…

– Nem tudom szavakba önteni, milyen érzés. Nagy csoda ez a mai világban, hogy ennyien, köztük sok fiatal összefogott értem és ismeretlenül is meglepett engem egy biciklivel. Azt mondták, azért adják, hogy örüljek neki, s ne évente csak egyszer biciklizzek.

Marikát egyelőre férje, Zoltán „kerekezteti” meg. Ám a családfő nehezen mozog, ráadásul térdprotézisműtét előtt áll. Marika ezért nagyon örülne alkalmi sofőröknek, kísérőknek közös bringázásokhoz. Várja a jelentkezőket sok szeretettel. A fittség, edzettség azonban „alapfeltétel”, mivel Marika sportos és kiváló kondícióban van.

– Tavasszal nagy kihívásra készülök – árulta el. – A híres Mapei Tour de Karos maratoni kerékpárosversenyen indulok majd, tandemmel. Ez nem csak álom, némi segítséggel, megfelelő kísérettel én is ott fogok kerekezni több száz emberrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában