A népzenétől a világzenéig nagy értéket képvisel

2024.07.03. 19:00

A magyarföldi Fatemplom Fesztivál július 12–14-e között számít az érdeklődők figyelmére

A világzenei, népzenei, könnyűzenei produkciókat és szakrális előadásokat felvonultató Fatemplom Fesztivált július 12-e és 14-e között rendezik meg az őrségi Magyarföldön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum fatemplomában tartották szerdán.

Antal Lívia

A Fatemplom Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján (b-j) Velkey Péter, Gryllus Dániel és Tóth László a Göcseji Falumúzeum fatemplomában

Fotó: Pezzetta Umberto

– Nagy érték a fesztivál, mindemellett emberléptékű is – köszöntötte a szervezőket a város önkormányzatának nevében Velkey Péter kulturális főtanácsadó. Méltatta továbbá azt is, hogy a fellépők sorába idén is helyet kap a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar.

A magyar kultúra napi műsorukat adják elő pénteken 19 órai kezdettel. Tóth László zongoraművész, a zenekar vezetője elmondta, érdekessége az lesz, hogy ő és Mátyás István játszanak kétzongorás versenyműveket.

Gryllus Dániel, a Fatemplom Fesztivál egyik alapítója, a Kaláka együttes vezetője ismertette a háromnapos rendezvény programját. Július 12-én, pénteken fellép továbbá a Neil Young Sétány, a Bokros Trió és Borbély Mihály, a Csík zenekar, valamint Rátóti Zoltán és Mátyás István. „Ahogy a telefonom látta” címmel kiállítás is nyílik Gryllus Dániel úti fotóiból.

Július 13-án, szombaton Sőregi Anna, a Ripoff Raskolnikov Band, Vecsei H. Miklós és a QJÚB, valamint a Deepin’ Flow előadását láthatja, hallhatja a közönség. A Kaláka együttes idén ötvenöt éves. A szombati, 17.30-kor kezdődő jubileumi koncertjükön válogatást adnak elő: 55 dalt a közel 50 lemezen szereplő mintegy 300 költő verseire írott közel 1300 dalból. Elhangzott, hogy Itt járt a Földön címmel Gryllus Dániel és Lackfi János albumot jelentetett meg, amit a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában található festmények illusztrálnak.

Július 14-én, vasárnap a Magyar Honvédség Légierő Zenekara szabadtéri koncertet ad az ökumenikus istentisztelet előtt, majd Gryllus Dániel és zenésztársai Tíz példázat címmel tíz dalt adnak elő. Fellép továbbá Lakatos Mónika és a Cigány hangok, Szirtes Edina Mókus és a 4 Bones, Berecz András, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint a Tükrös együttes.

Fatemplom Fesztivál a hármashatár közelében

Magyarföld Zala és Vas vármegye találkozásánál, a hármashatár közelében helyezkedik el. Kis lélekszámú település, elrejtőzve a Zalai-dombság és az Alpokalja között. A kis faluban Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész volt a polgármester, aki közösségi összefogás segítségével először egy haranglábat, kultúrpajtát, majd később egy fatemplomot is épített. A templomot 2011-ben ökumenikus szertartással szentelték fel. Azóta ennek emlékére rendezik meg minden évben a Fatemplom Fesztivált, melynek szintén Rátóti Zoltán volt a megálmodója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában