Természet

2023.12.12. 14:30

Balatoni sakálok családi életét vizsgálták

A fejlett társas magatartású kutyafélék - amilyen például a szürke farkas is - jellemzően monogám párkötelékben élnek. Közéjük tartozik az aranysakál, vagy régies nevén nádifarkas, toportyán. Az aranysakál szaporodása szigorúan időszakhoz kötött, nálunk január-márciusra esik – olvasható a LikeBalaton.hu honlapján.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció

A szülőpár, vagyis az alfa nőstény és alfa hím kölykeinek nevelésében az előző évben született, de önálló területtel nem rendelkező utódaik is részt vesznek. Ezek a segítők ivarérettek, de a csoporton belüli rangsorrendben betöltött alárendelt szerepük miatt nem szaporodnak.

A rejtett életmódú kutyafélék párpótlódásáról nagyon kevés alátámasztott megfigyelés áll rendelkezésre. Csányi Erika, a Soproni Egyetem PhD hallgatója korábbi önálló kutatásában különleges jelenségre bukkant, amelynek eredményét a Soproni Egyetem, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet , a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az SMP Solutions Zrt. kutatóival, munkatársaival dolgozták fel, amely az Applied Animal Behaviour Science című szaklapban jelent meg. Az eddig összesen 91 jelölt aranysakál közül a különleges viselkedést mutató három, egymással nem rokon aranysakált a Balatontól délre eső Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben április-május során látták el GPS-nyakörvvel.

További részletek ITT olvashatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!