Isztambul

2024.05.16. 09:30

Ahol szobrot emeltek a tulipánhagymának

Ha a tulipánra gondolunk, eszünkbe juthat Hollandia, ahol a tulipánláz az első modern pénzügyi válságot okozta, s amely ma is az egyik legjelentősebb tulipántermesztő ország a világon. Ám a tulipán ősi hazája Törökország.

Szabó Judit

Két tulipánhagymát ábrázol a szobor

Fotó: Szabó Judit

A tulipán a törökök révén került Európába. Perzsiából szerezték be az első hagymákat, majd elkezdték termeszteni s nemesíteni a virágot. Európába – Bécsbe – a 16. század közepén vitték az első hagymát az Oszmán Birodalomból. Törökországban nagy becsben tartják a tulipánt, Isztambulban 2005 óta minden tavasszal fesztivállal tisztelegnek előtte. Olyankor milliószám nyílnak a városban a virág különböző fajtái. A tulipánmotívum az oszmán művészetben gyakran megjelenik, a hétköznapokban pedig a mindenütt használt és kapható apró teáscsésze idézi a virág alakját. A növény hagymájának szobrot is emeltek Isztambulban, az alkotás a Héttorony közelében látható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!