Csipke motívumok reneszánsza

3 órája

Kiállításon a 25 éves Zalai Csipkeműhely remekei

Jubileumi tárlaton csodálhatjuk meg a különböző tájegységek és népcsoportok hagyományait, valamint a legújabb csipkés motívumokat a Göcseji Tudásközpontban. Az idén negyedszázados Zalai Csipkeműhely anyagából összeállított kiállítást a hétvégén adták át. Az évforduló alkalmából rendezett megnyitón a helyi csoport tagjai bemutatót is tartottak.

Szalay Balázs

A Zalai Csipkeműhely tagjai, Tóth Józsefné, Gyenese Ferencné és Sinka Endréné a türelmet és precizitást megkövetelő csipkézési folyamatokat mutatták be.

Fotó: Szalay Balázs

- Bár társaink közül sajnos sokakat elveszítettünk már, folyamatosan érkeztek hozzánk új tagok, így jelenleg is tíz fő a létszámunk. Külön örömünkre szolgál, hogy egy fiatal hölgy is beállt közénk, a középiskolás tehetség két éve gyakorol a műhellyel – mesélte Gyenese Ferencné, a Zalai Csipkeműhely vezetője.

Változatos csipkés alkotások a Göcseji Tudásközpont kiállításán.
Fotó: Szalay Balázs


A szakkör tagjai munkáikban nem csak hagyományos vert csipkét alkalmaznak, hanem igyekeznek megtanulni a legkülönfélébb technikákat. Így készítenek például frivolitás témákat, de a varrt csipke gazdag változatait szintén szívesen használják.
- Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk a hozzánk hasonló magyar csoportokkal, így rendszeresen találkozunk például a balatonendrédi, a höveji és a mencshelyi lelkes asszonyokkal. Volt alkalmunk a hazai tájegységek jellegzetes motívumait megismerni, ezért próbáltunk a mostani kiállításon is a lehető legváltozatosabb munkákkal megjelenni – árulta el Gyenese Ferencné.
A Csipkeműhely történetét és a tagok alkotásait bemutató jubileumi tárlatot november 13-ig lehet megtekinteni a Göcseji Tudásközpontban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában