Százötven éve építették ki

2024.08.31. 12:00

Liechtensteinklamm, egy káprázatos kanyontúra

Mozsár Eszter

Káprázatos képződmények között vezet a séta a Liechtensteinklamm kanyonnál

Fotó: Bukta Zoltán

A természeti csodákat kedvelők lehet, hogy már hallottak a Salzburg tartományban, Pongau régióban található Liechtensteinklamm-szurdokról, ami a régió egyik legkedveltebb látnivalója. 2017-ben sziklaomlás miatt zárva volt a kanyon, ám négy éve ismét látogatható a megújult túraútvonal. St. Johann im Pongau város irányából tanácsos érkezni, bár kétségkívül hatalmas kocsisor torlódik fel olykor-olykor az egyetlen, egyáltalán nem széles útvonalon. 

Liechtensteinklamm
A Helix csigalépcsőn közlekedhetünk le és fel a Liechtensteinklamm kanyonban
Fotó: Bukta Zoltán

A belépő nem drága, felnőttnek csupán 10 euró, megéri tehát a kirándulás, a kanyon május elsejétől október végéig látogatható. Nem mellesleg kutyabarát. Ha pedig a környéken járunk, akkor attól délre a Magas-Tauern Nemzeti Parkot is megnézhetjük, ami Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi területe, benne Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a 3798 méter magas Großglockner. 

Liechtensteinklamm, egy káprázatos kanyontúra, amit százötven éve ismernek

Motorral természetesen könnyű dolgunk volt, át is engedtek, egészen a fogadóépület mellé jutottunk. Érdemes mobil applikácón keresztül ott a helyszínen akár jegyet váltani, így gyorsítva a bejutást.

Másfél kilométeres sétára, a méteres mélységbe-magasságba vezető Helix nevű csigalépcsőnél kicsit több szuszogásra és levegőkapkodásra kell számítani, ám a végeredmény, az oda-vissza kétórás, alagutakon is vezető kirándulás abszolút megéri. Összesen 440 lépcsőt kell megmászni az út során oda és vissza, 100 méter szintkülönbséggel. Néhol 20-30 méter mélyen látjuk a csobogó vizet a sziklák között. Gyerekek, nyugdíjasok ugyanúgy teljesíteni tudják az utat, ami a kanyonban, szurdokban, gyönyörű kőképződmények között vezet. A biztonságos út végén magasodik előttünk a bővizű vízesés. 

Az Alpok egyik leghosszabb és legmélyebb szurdokát egyébként II. János, Liechtenstein hercegének is köszönhetjük. A természetkedvelő uraság kiegészítette a hiányzó költségeket, így 1876-ban megnyithatták a turista látványosságot, aminek építését helyi lakosok és az Alpesi Egyesület kezdeményezte. 

Mindig érdeklődjünk a nyitvatartásról 

A csodálatos környezetben kiépített út végén érdemes az ebédet vagy uzsonnát is elfogyasztani itt helyben, kettő étterem működik a Liechtensteinklamm-szurdoknál. Az árak elfogadhatóak, a kiszolgálás remek és a helyi specialitás ugyancsak finom. 

A Liechtensteinklamm weboldalán érdemes mindig tájékozódni, előfordul ugyanis, ha az időjárás vagy egyéb helyreállítási munkák miatt ideiglenesen zárva tart. Korábbi írásunkban egy közelebbi kirándulási tippről, a Palfaui vízesésről is írtunk, amit ugyancsak érdemes felkeresni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!