Perseidák

2024.08.07. 16:16

Szabad szemmel is érzékelhető lesz a meteorhullás

Augusztus 12-én, hétfőn éri el maximumát az év egyik legszebb meteorhullása, de a Perseidák már a megelőző napokban is láthatóak lesznek hazánk területéről. A csillaghullás szabad szemmel is látható lesz.

Gyuricza Ferenc

Az év leghíresebb és legnépszerűbb meteorraja a Perseidák, melyet világszerte megkülönböztetett figyelem kísér. A rajtagok gyorsak, fehérek, de a fényes tűzgömbök lehetnek narancsos, vöröses színűek.

Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

A Perseidák az egyik legismertebb meteorraj, amely hazánk területéről nézve minden év júliusában tűnik fel az égbolton, s egészen augusztus végéig vagy szeptember elejéig látható. Észlelésük azonban jelentős mértékben függ a holdciklustól, az időjárástól, valamint a fényszennyezéstől is, ezért szabad szemmel leginkább a csúcsidőszakban, azaz augusztus 11-12. környékén érdemes keresni őket. A csillagász szakemberek szerint ez évben augusztus 12-én, éjjel 11 óra után, valamint másnap szürkület előtt érdemes kémlelni miattuk az eget.

A meteorraj megfigyelésére országszerte szerveznek programokat. Ehhez idén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozik, augusztus 8-án, 9-én és 10-én a bakonybéli Pannon Csillagda csillagászati ismeretterjesztő élménycentrumban többek közt távcsöves bemutatókkal, planetáriumi filmvetítéssel, előadásokkal, valamint hullócsillaglessel várják az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!