E napon született a színészkirály

2024.09.09. 19:00

93 éve született Latinovits Zoltán

1931. szeptember 9-én született, 1976 nyarán halt meg Latinovits Zoltán, a magyar színművészet történetének egyik legnagyobb alakja, aki a balatonszemesi temetőben nyugszik, szülei és féltestvére, Bujtor István színész közelében.

Arany Horváth Zsuzsa
Sírja a balatonszemesi temetőben 
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Bár a színházi színészetet sokkal előbbre sorolta, a magyar filmművészet számára is maradandót alkotott: először Krisztyán Tódorként az 1962-es Aranyember feldolgozásban, majd a Pacsirta, a Szegénylegények, az Alfa Rómeó és Júlia, a Szindbád, a Pendragon-legenda, Az ötödik pecsét szerepeiben. Az Utazás a koponyám körül filmadaptációjáért a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál legjobb férfiszínésznek járó díját hozta haza.

Halála után Pilinszky JánosIllyés GyulaÖrkény István és a magyar irodalom számos jeles alakja búcsúztatta. Illyés Gyula Búcsú L.Z.-tól c. expresszionista versében emlékezik a magyar nemzet színészóriására

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház az egyik bérletét róla nevezte el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!