Együttműködésben a Magyar Rendőrség és a ZalaZONE

2024.09.16. 20:05

Rendőrségi szakmai bemutató a hazai rendészeti képzésről

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya már egy éve a Magyar Rendőrség egyik képzési helyszíne, ahol többek között az autópályán való megállítást gyakorolják. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, valamint a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. együttműködésében zajlik a járművezetés-technikai képzés, mint az a hozzákapcsolódó háromnapos nemzetközi rendőrségi szakmai bemutató, ami hétfőn kezdődött a járműipari tesztpályán.

Antal Lívia

Vigh László, dr. Horváth Ádám István, Kovács Lóránt és Balaicz Zoltán a rendőrségi szakmai bemutatón

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Innováció a rendészeti képzésben elnevezésű rendőrségi szakmai bemutatóra Ausztriából, Lengyelországból, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, valamint Romániából is érkeztek a képzésben érintett rendőrök és szakemberek. 

rendőrségi szakmai bemutató
A rendőrségi szakmai bemutatón Kovács Lóránt, a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. projektmenedzsere ismertette a Magyar Rendőrséggel közös képzési programot
Fotó: Pezzetta Umberto

A rendőrségi szakmai bemutatón a hazai komplex képzési programról

A rendezvény célja egy komplex képzési program bemutatása, amellyel a rendőrséggel végzett közös munkánkat bővítenénk ki. A képzési programban alapul vettük a járművezetők kognitív és pszichés terhelését, illetve a tesztpálya mellett a ZalaZONE, mint innovációs ökoszisztéma, más elemeit is bevontuk – mondta el a szakmai bemutató céljáról Kovács Lóránt, a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. projektmenedzsere. 

A rendőrség járművezetői számos közlekedési helyzettel, illetve stresszfaktorral találkoznak munkájuk során. A képzési programban így lehetőséget kínálnak számukra a Széchenyi István Egyetem által biztosított képességmérésre, valamint a Bay Zoltán Kutatóintézet DIL vezetéstechnikai szimulátorának kipróbálására, amely alatt pszichés terhelésük határait megtapasztalhatják a résztvevők, ismertette Kovács Lóránt.

A járműipari tesztpályán a közlekedéshez kapcsolódó rendőri szituációkat gyakorolják

- A zalaegerszegi járműipari tesztpályán minden feltétel adott ahhoz, hogy a közlekedéshez kapcsolódó rendőri szituációkat gyakoroljuk, fejlesszük biztonságos körülmények között mind a közlekedésbiztonság, mind pedig a közrendvédelem szempontjából – mondta dr. Horváth Ádám István rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ igazgatója. - Itt van autópálya-szakasz, okos város, illetve a közút minden létező formája és időjárási körülménye, amellyel találkozunk nap mint nap. Munkánk része a közrendvédelem biztosítása, amelyhez hozzátartozik az autópályán történő megállítás, a közbiztonságra veszélyes személyek előállítása, továbbá delegációs konvojok kísérése.

A rendőrségi szakmai bemutató résztvevői a Készenléti Rendőrség, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ szakemberei által megismerhették a Magyar Rendőrség járművezetés-technikai képzési rendszerét, a szolgálati személygépkocsikkal és motorkerékpárokkal folytatott képzési rendszert, a drónképzést, továbbá a rendőrségi gépjárművek vezetéséhez szükséges pszichológiai alkalmassági vizsgálat felépítését.

A vezetéstechnikai és intézkedéstechnikai bemutatókat is láthatnak a résztvevők

Az első napon szakmai bemutatók voltak. A meghívott országok rendőrei többek között megismerhették a komplex képzési programot, amelyhez javaslatot is tehettek. A Magyar Rendőrség és ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. képzési együttműködéséhez gratulált Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint Vigh László országgyűlési képviselő. A másik két nap vezetéstechnikai, intézkedéstechnikai és a drónok használatához kötődő gyakorlatok bemutatásával telik el. A résztvevők a Bay Zoltán Kutatóintézet DIL szimulátorát is kipróbálhatják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában