Élelmezés világnapja

2 órája

Élelemhez való jog: megfizethető, tápláló és biztonságos ételek mindenkinek (recepttel)

Az élelem az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet, közvetlenül a levegő és a víz után. Az élelemhez való jogot az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is elismeri, hiszen mindannyiunk számára létfontosságú a változatos, tápláló és megfizethető ételhez való hozzáférés. A biztonságos és egészséges élelmiszer elengedhetetlen az aktív és hosszú élethez.

Zaol.hu

Az elmúlt évek gazdasági és éghajlati válságai nyomán az éhezés világszerte ismét növekedésnek indult. Jelenleg mintegy 733 millió ember éhezik, és világszerte több mint 2,8 milliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást. Ez az alultápláltság és a mikroelem-hiányok mellett az elhízás egyik fő oka is.

 élelemhez való jog
Céklamousse
Fotó: pixabay.com

Minőségi és mennyiségi éhezés

Az élelmezési problémák a fejlett országokat sem kerülik el. Az egészségtelen, egyoldalú étrend, amely csak néhány alapanyagra épít, a tápanyaghiányos táplálkozás gyakori forrása. A helytelen étrend nem biztosítja a szervezet számára szükséges vitaminok, rostok és fehérjék megfelelő bevitelét.

Egészségesebb étrend, jobb élet

Az idei élelmezési világnap egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi, szezonális és megfizethető alapanyagokra, amelyekkel könnyebben alakíthatunk ki egészséges étrendet. A változatos, helyi ételek nemcsak a testünknek, hanem a bolygónknak is jót tesznek, hiszen a fenntartható élelmiszertermelés fontos szerepet játszik a globális problémák kezelésében.

Egészséges és pénztárcabarát receptek

A magyar konyhában hagyományosan olyan alapanyagokat használunk, amelyek gazdag tápanyagforrások és könnyen beszerezhetők. A zalai ételek közül számos finomság készíthető el olcsón, mégis ízletesen és egészségesen.

Például a dödölle, amely burgonyából, lisztből és zsiradékból készül, egy egyszerű, mégis laktató fogás. Nemcsak olcsó, de magas energiatartalmú étel is, amelyet friss tejföllel és pirított hagymával tálalva főfogásként vagy köretként is szervírozhatunk.

Egy másik népszerű étel a tökfőzelék, amely a szezonális zöldségek közül az egyik legkedvezőbb árú. A tökfőzelék tele van rostokkal és vitaminokkal, így nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Egy kis fokhagymával, tejföllel és kaporral ízesítve, hidegen és melegen is ízletes.

Az alábbi egyszerű, mégis tápláló receptek jól példázzák, hogy szűk keretek között is lehetséges az egészséges étkezés.

Zalai tökfőzelék
Hozzávalók:

1 kg friss tök

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejföl

kapor, só, bors ízlés szerint
Elkészítés: Reszeljük le vagy vágjuk apró kockákra a tököt, pároljuk meg a hagymát és fokhagymát kevés olajon. Adjuk hozzá a tököt, majd fűszerezzük kaporral, sóval és borssal. A tejfölt keverjük össze egy kevés vízzel és adjuk a főzelékhez, majd főzzük további pár percig. Tükörtojással tálaljuk.

élelemhez való jog
Dödölle

Dödölle
Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma

  • Elkészítés: A burgonyát hámozzuk meg, majd puhulásig főzzük sós vízben. Törjük össze, majd fokozatosan keverjük hozzá a lisztet. Egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot és szaggassunk kanállal 2-3 cm-es golyócskákat, tegyük a forró zsiradékba és süssük a dödölléket aranybarnára. Tálaláskor pirított hagymával szórjuk meg, tejfölt is tálalhatunk mellé.

Bónuszként pedig a nagy őszi kedvenc, a cékla háromféle különleges, de mégis egyszerű elkészítését ajánljuk:

Krémsajtos céklamousse turbolyás pestóval és pirított magokkal

A céklának éppen szezonja van, ráadásul alapanyagként az egészségünknek is kedvez: C-vitaminban, vasban, káliumban, folsavban és nitrátokban is gazdag, így jó hatással van a keringésre és a máj működésére is.

Bernát Dániel executive séf által az élelmezési világnap alkalmából bemutatott változat három elkészítési módban is tartalmazza ezt a gumós gyökérzöldséget: savanyítva, mousse-ként és por állapotban.

Előzetesen vékony csíkokra vagy kockára vágott céklát savanyítunk ecetes-cukros-sós alaplében egy befőttes üvegben.

Krémsajtot és tejszínt turmixolunk össze, amíg kanalazható textúrát kapunk. Céklaporral is meghinthetjük.

Friss céklából mousse-t is csinálunk (vöröshagyma, cékla, gyömbér forralása vízzel, amíg az elpárolog, majd turmixolás szintén kanalazható állapotig). Ennek az eredménye melegen és hidegen is fogyasztható.

A turbolyás pestóhoz napraforgómagot, turbolyát, olívaolajat és sót használunk. A magok lepirítása után a hozzávalókat darabosra turmixolva tálaljuk.

Mészáros Annarózsa
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!