Élvezzük a zalai ízeket!

3 órája

Élelmezési világnap: egészséges és olcsó ételek Zalából, helyi alapanyagokból - képgaléria, videó

A mindennapi étkezés minősége nemcsak egészségünk, hanem pénztárcánk szempontjából is kulcsfontosságú. Dietetikustól és séftől kértünk tanácsokat.

Zaol.hu

Szekeres István az élelmezési világnap kapcsán elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak a helyi alapanyagokra

Fotó: Mészáros Annarózsa

A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) 1979-ben Rómában ülésező konferenciáján Romány Pál magyar mezőgazdasági miniszter határozati javaslata alapján nyilvánította október 16-át élelmezési világnapnak, ezzel emléket állítva a szervezet 1945-ös megalakulásának. Ez a nap hívja fel a figyelmet a megfelelő táplálkozás fontosságára. 

élelmezési világnap
Pillanatkép a keszthelyi piacról. A helyi termelők által kínált áru mindig friss és szezonális. Az élelmezési világnap alkalmából érdemes elgondolkodni azon, hogy helyi alapanyagok felhasználásával nemcsak egészségesen étkezhetünk, de hozzájárulunk a fenntarthatósághoz is
Fotó: Mészáros Annarózsa

Egészséges étkezés: helyi alapanyagokból

Zalában is egyre többen fordulnak a helyi termelők és alapanyagok felé, hiszen a lokálisan előállított termékek nemcsak egészségesek, de elérhető áron beszerezhetők, ráadásul környezettudatos választást jelentenek.

A zalai piacokon, helyi gazdaságokban rengeteg friss zöldség és gyümölcs található, amelyekből ízletes, tápláló ételek készíthetők. A burgonya, káposzta, répa, tök vagy éppen az alma a zalai konyha elengedhetetlen eleme, ezekből kiváló magyaros fogásokat varázsolhatunk az asztalra.

Mit mond a dietetikus?

– Családon belül hetente megtervezhetjük, mikor mi kerüljön az asztalra, uzsonnás dobozba. A menü összeállításánál figyelembe tudjuk venni az aktuálisan akciós áron beszerezhető zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, tejtermékeket, majd ezek felhasználásával elkészítjük a heti tervezetet – mondja Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikus. – Egészséges és változatos étkezésben segít az egész családnak az OKOSTÁNYÉR, melynek van gyermek változata is.

Tervezéssel időt, pénzt tudunk spórolni. Az OKOSTÁNYÉR segít, hogy válogassunk minden alapanyagból minden napra megfelelő mennyiségben, így biztosítva a szervezet számára megfelelő tápanyagokat.

– A közétkeztetési élelmezés a rászoruló családok részére támogatással vehető igénybe – mondja a szakember. – Ez az étkeztetési forma a gyermekeknek napi 3 étkezést biztosít, amelyet dietetikusok állítanak össze a törvényben meghatározott korosztályos szükségleteknek megfelelően. Ez az étkeztetés elérhető az iskolai szünetekben is, így azok a gyerekek is hozzájutnak változatos, egészséges ételekhez, akiknél ez otthon nem áll rendelkezésre.

Élelmezési világnap: megfizethető és tápláló ételek

Szekeres István, a John’s Pub vezető séfje az élelmezési világnap kapcsán elmondta lapunknak, hogy éttermükben kiemelt figyelmet fordítanak a helyi alapanyagokra. – Igyekszünk a legközelebbi forrásokból beszerezni a hozzávalókat, így például gabonával etetett csirkét kínálunk, és lokálisan szerezzük be a friss zöldségeket és a helyi termelői sajtokat. Bár a jázmin rizst nem tudjuk itt megvásárolni, az étlapunkon a zalai alapanyagoknak nagy szerepe van – tette hozzá a séf.

élelmezési világnap
Szekeres István szerint a tojás kitűnő feltét, laktató, szénhidrátban gazdag, de nem annyira zsíros, mint egy fasírt
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szekeres István hangsúlyozta, hogy az étlap és a menü összeállításánál fontos szempont a különböző ételérzékenységekre való odafigyelés: – A glutén- és laktózérzékenyekre, vegetáriánusokra és vegánokra egyaránt gondolunk, a legtöbb fogásunk diétás étrendbe is beilleszthető.
Az étterem számára különösen nagy kihívás a jelenlegi gazdasági helyzetben a minőségi alapanyagok beszerzése, de arra törekszenek, hogy jó áron kínálják ételeiket. – Célunk, hogy az étkezés ne csak tápláló, hanem élvezetes is legyen. Ételeink mellé minden reggel frissen sütünk vadkovászos kenyeret – mondta el a séf. – Az otthoni menü összeállításánál fontos a levesek szerepe, illetve a főzelékeké, utóbbit leginkább önmagával sűrítsünk, ha ez nem kivitelezhető, akkor liszt helyett használjunk keményítőt – ad néhány tippet Szekeres István. – Feltétként a tükörtojás az egyik legjobb választás, ami laktató, szénhidrátban gazdag, de nem annyira zsíros, mint egy fasírt. Húsok közül mindig a soványabb húsokat kell előtérbe helyezni, úgy mint a karaj, csirkemell, aminek nincs olyan magas zsírtartalma, mint akár a tarjának.

Ez a szemlélet jól tükrözi az élelmezési világnap üzenetét: minőségi, helyi alapanyagok felhasználásával is lehet pénztárcabarát és egészséges ételeket kínálni, amelyek megfelelnek a különböző étrendi igényeknek.

Helyi piacok: támogatjuk a gazdákat, vigyázunk az egészségünkre

A helyi termelők zöldségei, gyümölcsei frissek és szezonálisak, ráadásul sokkal jobb áron szerezhetők be, mint az importált élelmiszerek. A zalai gazdák különösen nagy figyelmet fordítanak a fenntartható gazdálkodásra, így vásárlásunkkal környezettudatos döntést hozhatunk. A helyi piacokon számos kistermelő kínálja portékáját, akiknél friss, vegyszermentes zöldségeket találhatunk. A helyi piacok népszerűsége egyre nő, hiszen a vevők értékelik a közvetlen kapcsolatot a termelőkkel, és azt, hogy tudják, honnan származik az asztalra kerülő étel.

Szezonális alapanyagok előnyei

Az élelmezési világnap célja nemcsak az élelmiszerbiztonság és az éhezés elleni küzdelem, hanem annak hangsúlyozása is, hogy mennyire fontos a szezonális alapanyagok felhasználása, hiszen ezen zöldségek és gyümölcsök nemcsak frissebbek és ízletesebbek, de jóval olcsóbbak is, mint a távoli országokból származó társaik.

Ősszel például a sütőtök az egyik legkiválóbb alapanyag, amelyből számos finomság készíthető, legyen szó sütőtökkrémlevesről vagy sült tökről. Magas rosttartalma és a benne található vitaminok miatt remek választás, ráadásul vármegyénkben szinte minden piacon beszerezhető.

Zalai ételek a jövőben is

Az élelmezési világnap alkalmából érdemes elgondolkodni azon, hogy a helyi alapanyagok felhasználásával nemcsak egészségesen étkezhetünk, de hozzájárulunk a fenntarthatósághoz is. A zalai konyha bővelkedik olyan ételekben, amelyek nemcsak olcsók és táplálóak, de valódi ínyencségek is. Támogassuk a helyi gazdákat, válasszunk szezonális alapanyagokat, és élvezzük a zalai ízeket az asztalunkon!

Mészáros Annarózsa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában