Miénk itt a tér

2 órája

Lakások, ligetes park, üzletek, vendéglátóegység – új lakótelep a zalaegerszegi Páterdombon

Múlt hónapban a Göcseji Múzeum buszos városnézésén Béres Katalin történész-főmuzeológus vezetésével a zalaegerszegi lakótelepek – többek között a páterdombi - történetével ismerkedhettek a résztvevők. A Zalai Hírlap archívumában őrzött fotók segítségével próbálunk hozzájárulni a városrész történetéhez.

Nagy Betti

A páterdombi Kinizsi utcában épülő OTP-társasház 1988 áprilisában, Polgár Tamás fotója

Fotó: ZH Archív

A megyei napilap 1968. szeptember 15-es híradásából megtudhatjuk, hogy: „Nagyszabású fejlesztés előtt áll Zalaegerszeg egyik városrésze, a Páterdomb. Enyhe emelkedésű magaslati része az építkezésekre ideális hely, nem esik messze a városközponttól, különböző szintű épületekkel teletűzdelve a beépítés emelné a városképet, mindenképpen indokolt tovább folytatni a korábban ott megkezdett építkezéseket. Ezért megkezdődtek az előkészületek a városi tanácsnál a Páterdomb rendezésére, fejlesztésére. Elkészült a tanulmányterv, mely szerint a domb déli lejtőjén lakóterületi egység telepítésével egy teljesen új városrészt alakítanak ki. Négyszáz lakást építenek a mintegy 4 hektárnyi területen, s kialakítják a Páterdomb központját üzlethálózattal, vendéglátóegységgel, szolgáltató létesítményekkel. Érdekes az épületek telepítése. A terep adottságait ki használva különböző magaslati szinteken építik fel a házakat. Lesz ott sorház, földszintes házcsoport, 1—2—3 emeletes lakótömb különböző telepítési fekvésekben és szellősen, harmonikusan elhelyezve. Szintén a terephez igazodva helyezik el a sorgarázsokat, az egész terület ligetes parkot kap a tájba illeszkedő dísznövényekkel, sokfajta fával, sétányokkal, pihenőhelyekkel, gyermek- játszóterekkel, kispályákkal, sőt olyan zöldterülettel, ahol a felnőttek is kielégíthetik mozgásigényeiket. Általában az a cél, hogy a szobaművelődés mellett a szabadtéri pihenésre, testmozgásra is lehetőséget találjon életkori sajátosságának megfelelően fiatal és öreg egyaránt. Ezért egymástól viszonylag távol építik fel a lakóházakat. A házak többsége OTP-épület lesz. Tervek szerint a IV. ötéves tervben 200 lakás épül fel ott, a további 200 lakás egy következő tervidőszak alatt készül el. Körülbelül 10 éves fejlesztési programot ölel fel a tanulmányterv, melyre már készül a részletes rendezési terv is.”

Képgalériákba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat a páterdombi lakásépítésekről az 1970-és 1980-as évekből.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!