Döntött a közgyűlés

2023.06.15. 14:41

Elindítják Zalaegerszegen a társasházi lépcsőházak LED-lámpacsere-programját

A nyári szünet előtti utolsó önkormányzati közgyűlésen, június 15-én, csütörtökön a képviselő-testület 30 napirendi pontot tárgyalt meg.

Arany Gábor

Fotó: Fehér Márk

Ezt követően a döntésekről Balaicz Zoltán polgármester adott tájékoztatót. Mint elmondta, a lakosság számára kiírt ingyenes LED-fényforráscserére 2100 háztartás jelentkezett. Ennek lezárultával a közgyűlés döntött a társasházi lépcsőházak LED-lámpacsere-programjának elindításáról is. Ez szintén  ingyenes lesz. A közgyűlési határozat szerint igénylés nyújtható be a legalább négy lakást magába foglaló lakóépületek esetén a közös tulajdonú épületrészek megvilágítására.

Módosították a városi költségvetést, e szerint a főösszeg 812,7 millió forinttal  58,5 milliárd forintra nőtt az érkező állami támogatások, pótlékok, megemelt normatív hozzájárulások eredményeként.

A Göcseji Múzeumban lezajlott 10,5 milliárd forint értékű fejlesztéseket követően sor került  a szervezeti struktúra átalakítására. Három külön tagintézmény jön létre: Göcseji Múzeum, Göcseji Falumúzeum, Mindszentyneum. Ezek élén igazgatók állnak, a három egységet a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága fogja össze, ezt főigazgató vezeti, ő nevezi ki majd az igazgatókat. A főigazgatói posztot augusztustól Havasi Bálint eddigi igazgató-helyettes tölti be.

Havasi Bálint
Fotó: Arany Gábor

Személyi változások történtek a Keresztury Emlékbizottságban, mert Bogár Imre és dr. Németh József elhunyt, Nitsch Erzsébet pedig nyugdíjba vonult. Helyükre Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Takács Aliz Ilona,  a Zrínyi Miklós Gimnázium tanára és Velkey Péter polgármesteri kulturális főtanácsadó került.

A parlament döntésének értelmében elkezdődött az egészségügyi alapellátási rendszer átszervezése. Ennek részeként  júliustól a területi védőnői ellátás, ősztől a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyelet, jövőre az iskolavédőnői szolgálat kerül az államhoz. Zalaegerszegen ez 20 védőnői körzetet érint, irányítójuk ezentúl a kórház lesz.

A közgyűlés a bölcsődei feladatok ellátására szerződést kötött Bak és Söjtör Község önkormányzatával egy nevelési évre, így szeptembertől a két községből is érkeznek csemeték az egerszegi bölcsődékbe. Az ellátás költségeit a baki és a söjtöri önkormányzat fizeti majd. A közgyűlés korábbi döntése értelmében a zalaegerszegi bölcsődékben ezentúl 20 helyett 25 százalék lehet a nem egerszegi kisgyermekek aránya, s hamarosan elkezdődik az andráshidai minibölcsőde építése is.

A képviselők elfogadták a 2023-2037 közötti időszakra vonatkozó Gördülő fejlesztési tervet, ez alapján idén 1,9 milliárd forint értékű víziközmű-fejlesztés valósul meg.

Megkezdődött a volt ruhagyár átépítése. A vállalkozóval kötött megállapodás alapján a munkálatok után az önkormányzat a szomszédos közterületeket rendbe teszi, ám amíg ez megtörténik, 2024. június 30-ig meghosszabbították a ruhagyári ABC melletti pavilonok földhasználati lehetőségét.

A KEHOP pályázat támogatásával az önkormányzat hulladékgyűjtő, illetve konténerszállító járművet, mérlegelő berendezést, hulladékgyűjtőket és konténereket szerzett be. Ezeket a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.-nek adta  használatba a város, és ezt a szerződést 2026. december 31-ig meghosszabbította a közgyűlés.

Szintén meghosszabbították a képviselők 2027. július 31-ig a TOP pályázatban a Gébárti-tóra beszerzett sárkányhajók használati lehetőségét a Zalaegerszegi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesülettel.

A településrendezési eszközök módosítása és a területfejlesztési döntések sora több helyszínt érintett:  teskándi és botfai kerékpárút, vízbázis védőterületének felülvizsgálata a leendő logisztikai központ területét is érintve,  valamint a Honvédelmi Sportközpont létesítéséhez a feltételek biztosítása az északi ipari parkban, a Rheinmetall gyár és az egyetemi kutatóbázisok mellett.

A kormány még 2021-ben 600 millió forint támogatást biztosított a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nek arra, hogy készítsék el az állami tulajdonban és kezelésben lévő zalaegerszegi autóbusz-pályaudvar, valamint a szintén állami tulajdonban és kezelésben lévő zalaegerszegi vasútállomás felújítási terveit. A felújítási elképzelések szerint a vasútállomás esetében a régi, 1945 előtti külső visszaállítása a cél, az autóbusz-pályaudvarnál pedig inkább a jobb funkcionális használat. A közgyűlés az elképzeléseket megismerte, az engedélyes és kiviteli tervek 2024 májusára készülhetnek el. A felújítások csak akkor tudnak elkezdődni, ha ennek meglesznek a pénzügyi feltételei is, így az építkezésekre a következő években még biztosan nem kell számítani, hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!