Zaol podcast

3 órája

Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep Reziben: életre kelt hagyomány - podcast

A magyarok mellett ezúttal szerb és török alkotók festettek lenyűgöző képeket egy héten át Reziben. A Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep immár hatodik éve fogadja a képzőművészeket a Laky Demeter Turistaházban. A Zaol-podcast hallgatói most a vadregényes faluban tehetnek kirándulást.

Péter B. Árpád

Dragan Jovanović-Rile is Reziből nyert ihletet

Fotó: Péter Béla Árpád

Tafota Istvánné fő szervező, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke felidézi, már a rendszerváltozás idején működtek festőtelepek a községben, de mindez abbamaradt, s hosszú időn keresztül álom maradt csupán, hogy a hagyományt vissza kellene állítani. Már csak azért is, hogy e festői környezet a képek által biztosan fennmaradjon az utókor számára. E gondolatból kelt életre a Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep, amelynek a hazai alkotók mellett rendre vendégei szerb, török, osztrák és montenegrói művészek is.

Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep
Rezi – nagyban, Ibrahim Coban keze nyomán
Fotó: Péter Béla Árpád

Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep

Illés Major Julianna – aki korábban három évtizeden át szervezett nemzetközi művésztelepet Vonyarcvashegyen, s már csak ezért is jelentős nemzetközi kapcsolatrendszere van – szívéhez közel áll a rezi gondolat, s az első pillanatokban csatlakozott a szervezőkhöz, ide vonzva külföldi művészbarátait. 

Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep
Srecko Zravkovic is visszajáró művésze a rezi közösségnek
Fotó: Péter Béla Árpád

A Jóisten jókedvében teremtette

– Amellett, hogy Gabit a barátomnak mondhatom, kiemelendő a szándék, az, hogy Rezi pénzt és energiát áldoz arra, hogy támogassa a művészet ezen formáját. Egyik visszajáró vendégünk, Serdar Ünver – aki most betegsége miatt nem tudott eljönni – fogalmazta meg néhány éve, hogy ezt a varázslatos falut a Jóisten jókedvében teremtette, mert annyi báj és kellem van a természetben s az itt élők lelkében – szögezi le Illés Major Julianna.

Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep
Kovac Sándor alkotás közben
Fotó: Péter Béla Árpád

Rezi szépségei

Éppen ezért a résztvevők egyik képükkel mindig Rezi előtt tisztelegnek – megörökítve például utcarészletet, épületet, a táj szépségét, vagy épp egy macskát, aki sétál az utcán. Ezek közintézményeket gyarapítanak, vagy éppen a település elajándékozza vendégeinek. 

Munka és munka…

A Zaol-podcastben Tafota Istvánné és Illés Major Julianna mesélt még a művésztelep mindennapjairól – „munkával kezdődik, folytatódik és fejeződik be minden nap” –, az itt szövődött barátságokról, illetve az élet s a művészet kapcsolatáról. 

Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep
A Szent Lukács Nemzetközi Művésztelep két motorja, Tafota Istvánné (balról) és Illés Major Julianna
Fotó: Péter Béla Árpád

Szobrok az udvaron

Az interjú utáni „terepszemlén” pedig az is kiderült: Rezi kulturális fellegvár lett, mert alig két hónapja faszobrászok táboroztak s alkottak itt Major Lajos vezetésével, aminek „eredménye” most a turistaház udvarán bárki által szemügyre vehető. De ez már egy másik történet…
A Zaol-podcast műsora alább meghallgatható.

A rezi „törzsgárda”

  • Tafota Istvánné
  • Illés Major Julianna
  • Cserép Gábor
  • Horváth Melinda
  • Kovac Sándor
  • Zoran Leković
  • Dragan Jovanović-Rile
  • Major Lajos
  • Срећко Здравковић
  • Takács Ferdinánd
  • Szencz Lívia 
  • Biszák László
  • Ibrahim Coban
  • Serdar Ünver

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában