Frissen Zalából

2021.07.22. 07:00

Megrongálódott tetőcserepeket távolítottak el a tűzoltók Keszthelyen

Megállt az élet kedden késő délelőtt a Fő téren. Villogót használó tűzoltóautók érkeztek, majd a létrás kocsi segítségével a magasba emelkedtek a sokat próbált szakemberek.

Péter B. Árpád

Egy Fő téri épület megsérült cserepeit távolították el a tűzoltók

Fotó: Péter B. Árpád

A Fő tér Iskola utca felőli részén, a szűk autósávot elzárva dolgoztak a tűzoltók: egy emeletes ház tetejéről vettek le néhány, az elmúlt napok viharaiban megrongálódott, elmozdult, és így veszélyessé vált cserepet. Az akció mindössze tíz percig tartott, és aki arra járt, telefonjával rögzítette a műveletet.

Egy Fő téri épület megsérült cserepeit távolították el a tűzoltók
Fotó: Péter B. Árpád

Lapunk érdeklődésére dr. Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta: az elmúlt napok esőzései, viharai miatt többször vonultak a tűzoltók leszakadt ágak, megsérült épületek miatt. Keszthelyen is egy ilyen művelet szemtanúi lehettek az arra járók.

– A megrongálódott házakról lehullhatnak tetőcserepek, vakolatdarabok, stukkók, ami a gyalogosok, vagy az autók biztonságát veszélyeztetik – fogalmazott az ezredes. – Ezekben az esetekben is segítenek a tűzoltók, megszüntetve a problémás helyzetet. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, mert annyira rossz állapotban van az épület, akkor kordonszalaggal lezárjuk a területet, és értesítjük az ingatlan kezelőjét: a tulajdonost, a közös képviselőt, vagy az önkormányzatot.

A veszélyes helyzetekről leginkább a 112-es segélyhívóra beérkező jelzésekből értesül a katasztrófavédelem, a beavatkozó egységeket pedig a megyei ügyeleti központja irányítja az adott helyszínre.

– Természetesen nem a házak felújítása a feladatunk, hanem az élet- és sérülésveszély elhárítása – szögezte le dr. Bangó Szilárd. – A krónikus, évekig elhúzódó probléma nem a mi hatáskörünk, viszont ahol emberek sérülhetnek meg, esetleg vagyontárgyakban eshet kár, ott nekünk van feladatunk.

A keszthelyi tűzoltóknak mozgalmas volt ez a nap: nem sokkal a Fő téri munka után Balatongyörökön távolítottak el egy épület felett lógó, a viharban letörött ágat egy 20 méter magas fáról, majd Balatonberénybe vonultak, ahol egy kamion motorterében keletkezett tűz. Este pedig Keszthelyen gyulladt és égett ki egy személygépkocsi, a lángokat a tűzoltók eloltották.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában