Ingyenesen ellenőrizték a világítóberendezéseket

2023.11.03. 14:02

Light friday a közlekedés biztonságáért

A gyalogosokat és a kerékpárosokat a láthatóságukat javító eszközökkel ajándékozták meg.

Arany Gábor

Az ellenőrzésen kiszűrt jármű világítóberendezését a Magyar Autóklub szakemberei megjavították

Fotó: Cséber Benjamin

A közlekedés minden résztvevőjére gondoltak a light friday akcióban, amit pénteken rendezett meg Zala több városában a baleset-megelőzési bizottság a Magyar Autóklub támogatásával.

Horváth László rendőr alezredes, a főkapitányság balesetmegelőzési előadója arról számolt be, hogy az ellenőrzésre megállított gépjárműveken _ amennyiben szükséges volt _ az Autóklub szakemberei elvégezték a világítóberendezés beállítását, a kiégett izzók cseréjét. A balesetmentes közlekedés érdekében autóra szerelhető vadriasztó sípokat is átadtak. Emellett az egyenruhások felhívták az autósok figyelmét az őszi-téli átállás időszakában megváltozó közlekedési viszonyokra, valamint arra, hogy vizsgáltassák át a járművük világító- és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsait. A light friday részeként a gyalogosokat és a kerékpárosokat pedig a láthatóságukat javító eszközökkel ajándékozták meg. Mint Horváth László kiemelte, az előttünk álló hónapokban romló fényviszonyokra kell számítani, ezért szó szerint életmentő az észlelhetőség javítása.

Az akcióhoz a BikeSafe programmal is csatlakoztak. Ennek ismérveit Kövesdiné Deli Erzsébet őrnagy, a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársa mondta el. A kerékpár tulajdonos regisztráltathatja járművét, ehhez a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei fényképeket készítenek a kétkerekűről, és a legfontosabb paramétereit rögzítik. Ezek az adatok a rendőrség által elérhető nyilvántartásba kerülnek, ami a kerékpár ellopása esetén segíthet a megtalálásban.

Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének elnöke fontosnak tartotta elmondani, szervezetük évtizedek óta aktívan tevékenykedik a közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében. Mint rámutatott, évről évre 5-600-an vesztik életüket az utakon, és ez másfél évtizede így van. A balesetek leggyakoribb oka a szabályok semmibevétele, valamint a hiányos vezetési képesség és a járművek rossz műszaki állapota. Ez különösen az évszakváltáskor, a megváltozó útviszonyok és látási körülmények idején ütközik ki, mutatott rá Kiss Ambrus. Ezért rendezik meg évek óta műszaki állomásaik részvételével október végétől december elejéig a Látni és látszani akciót, de az a tapasztalat, hogy egyre kevesebben élnek a járművek ingyenes átvizsgálásának a lehetőségével.

A balesetek számáról szólva még elmondta, 2020-ban szedett ötszáznál kevesebb áldozatot a közúti közlekedés, de akkor volt a koronavírus-járvány. Idén hasonlóan kedvező a kép annak ellenére, hogy egymillióval több autót tartanak nyilván, mint 10 évvel ezelőtt, ám a futásteljesítményük csökkent, mégpedig 20 százalékkal tavalyhoz képest. Ez az eladott üzemanyag mennyiségéből számítható ki, de tegyük hozzá, az árstop idején megugrott az üzemanyagok értékesítése. Jelenleg benzinből annyi fogy, mint 2008-ban, míg a gázolajeladás lényegesen megnőtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában