Nagykanizsán kilenc temetőben dolgoznak a városüzemeltető cég munkatársai

2 órája

Mindenszentek: takarítják a temetőket (galéria,videó)

Mindenszentek napjára készülnek Nagykanizsán. A Tripammer utcai városi köztemetőben a november 1-jei Mindenszentek előtt már az utolsó simításokat végzik. A sírkert kezelője, a Via Kanizsa Városüzemeltető Zrt. mellett a hozzátartozók a síremlékeket, illetve azok környékét teszik rendbe.

Benedek Bálint

Mindenszentek napja előtti temetői teendőkről a városüzemeltető cég vezérigazgatója, Szabó István beszélt. Elmondta: kilenc önkormányzati temetőt üzemeltet Nagykanizsán. Ezek közül a legnagyobb, a Tripammer utcai központi temető, mely 15 hektáron terül el és mintegy 16 ezer temetkezési helyet tartalmaz. A városban további nyolc úgynevezett kirendeltségi sírkert található Korpavártól egészen Miklósfáig, vagy éppen Bajcsától keleti irányban Kisfakosig.

mindenszentek
Mindenszentek előtt Lakihegyi Márta a testvérével gondozta szüleik síremlékét
Fotó: Szakony  Attila

Mindenszentek: lombgyűjtés és fűnyírás a temetőkben

– Mindenszentek és halottak napja előtt mind a kilenc temetőben dolgozunk, ami fűnyírásból, takarításból és a hulladék gyűjtéséből, illetve annak elszállításából áll – fogalmazott. – Ilyenkor minden erőnket erre a kiemelt feladatra összpontosítjuk: szinte minden fizikai állományú dolgozó, akik a közterület gondozásban vesznek részt. A kiskanizsai temetőben külön személyzet áll rendelkezésre, valamint a miklósfai sírkertet is a városrészi közterület gondozók tartják karban. Lombgyűjtést is végezünk, a nagy mennyiségű falevél pedig egy tömörítő hulladékgyűjtőbe kerül. Idén nagyobb beruházásra nem volt szükség, tavaly a Tripammer utca felé egy új bejáratot nyitottunk, illetve ennek közelében mészkővel borított új parkolóhelyek létesültek.

Változik a forgalmi rend és a nyitvatartás

Ugyancsak a városüzemeltetést végző cég felhívja a lakosság figyelmét néhány forgalmi rend és nyitvatartási idő változásra, amire érdemes lesz figyelni a napokban Nagykanizsán. Október 31. (csütörtök) 9 órától november 4. (hétfő) reggel 9 óráig a MAORT lakótelep utcáiban egyirányú forgalmi rendet vezetnek be. A megnövekvő temetőlátogatói forgalom miatt október 31. (csütörtök) 9 órától november 2. (szombat) 20 óráig a Tripammer utcai köztemető főbejárat melletti szakasza a Vécsey utcától a Papp Simon sétányig szintén egyirányú lesz. A forgalom zavartalansága érdekében kérik, vegyék figyelembe az érintett utcákban elrendelt ideiglenes megállási tilalmakat. A mindenszentek időszakában, október 29. (kedd) és november 4. (hétfő) a nagykanizsai köztemetőkbe a gépkocsival való behajtás tilos. Mozgáskorlátozott kártyával kizárólag október 29-től október 31-ig (kedd-csütörtök) 7-12 óra között van lehetőség személygépkocsival a temetőkbe behajtani. A temetők nyitvatartási ideje is változik: október 29. (kedd) és november 2. (szombat) 6 órától 22 óráig tartanak nyitva. November 3-tól (vasárnap) pedig 7 órától 18 óráig látogathatók a nagykanizsai sírkertek.

Készülődés Nagykanizsán a Mindenszentek előtt

Mindenszentek előtt sokan látogattak el a temetőkbe, hogy rendbe tegyék szeretteik síremlékét, illetve néhányan a nagy tömeget elkerülve már most elhelyezték a megemlékezés virágait és mécsest gyújtottak. Így tett a Honvéd Kaszinó Hölgyklubja is. Büki Pálné a klub vezetője elmondta: bő tíz éve a mindenki keresztjénél helyeznek el mécsest az elhunyt tagjaik és pártoló tagjaik emlékére.

A síremlékek között gondozta és virágokkal díszítette szülei nyughelyét a fővárosban élő, nagykanizsai származású Lakihegyi Márta és a még mindig kanizsai testvére. Kiemelte: a rokonság rendszeresen ellátja virággal a síremléket, karbantartják és látogatják. Reméli, hogy a gyermekei is így tesznek majd és megkeresik az őseiket és méltó módon megemlékeznek róluk.

Egy másik síremléknél Korcz Anikó és fia, Tóth Benett vázába tették a virágokat, elhelyezték a koszorúkat és már mécsest is gyújtottak. Mint mondták: szeretnék elkerülni a Mindenszentek napján érkező tömeget, illetve a környező temetőkben ugyancsak van tennivalójuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában