A főügyészség sajtószóvivőjének tájékoztatója

2024.07.04. 14:17

Hosszútávú kapcsolat ígéretével okozott kárt

Az 52 éves zalabaksai, állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező férfi 2021 őszén egy zalai faluban, fémhulladékgyűjtés során találkozott az egyedül élő, közeli hozzátartozókkal nem rendelkező, mentális állapota miatt nagymértékben befolyásolható nővel. A vádlott beszélgetés során hamar felismerte a nő befolyásolhatóságát, ezért elhatározta, hogy a nőt magához veszi, és mentális állapotát kihasználva, őt hosszú távú élettársi kapcsolat ígéretével megtévesztve, a nővel a saját nevére különböző hiteleket és kölcsönöket vetet fel, amely összegeket saját céljaira fordít.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Chokniti-Studio

Ennek lényegét dr. Németh Eszter, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője ismertette. A vádlott a terve megvalósítása érdekében 2021 év végén a nőt magához költöztette, majd hosszútávú kapcsolattal hitegette, és előadta neki, hogy a közös élet megkezdéséhez, a közös lakóhely felújításához pénzre van szükség. A vádlott a nőt elvitte a bankba, ahol számlát nyittatott vele, majd 1,2 millió forint személyi kölcsönt igénylő dokumentumot írattatott vele alá. A nőnek folyósított összeget a vádlott ígéretétől eltérően saját céljaira költötte, a pénzintézetnek pedig egy alkalommal sem fizette meg a törlesztőrészletet.

Mivel a vádlott valójában nem akart élettársi kapcsolatban élni a nővel, a kölcsönfelvételt követően egy rokonához elvitte, és azzal megtévesztve, hogy rövid idő múlva visszamegy érte, otthagyta. Pár napon belül a vádlott azonban elhatározta, hogy a nő ismételt megtévesztésével a nevére áruhiteleket vetet fel vele, és a megvásárolt műszaki cikkeket értékesíteni fogja. Ennek megfelelően a vádlott azzal tévesztette meg a nőt, hogy az áruhitelek felvételéhez csupán kezesként van rá szükség, és a kölcsön törlesztését rendszeresen fizetni fogja.

A nő a vádlott kérését elfogadta, ezért egy műszaki áruházba mentek, ahol hűtőszekrényt, okostelevíziót, bluetooth rádiót vásárolt közel 400.000,- forint értékben, melyekre a nő áruvásárlási kölcsönt igényelt és kapott. A vádlott a műszaki cikkeket a kölcsönből megvásárolta, otthonába vitte, majd pár napon belül azokat értékesítette, az áruvásárlási kölcsön törlesztését pedig meg sem kezdte.

A Lenti Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben, melyben pénzbüntetés mellett felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában