Az elkövető mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól

2 órája

Kerékpáros gázolás Nagykanizsán

Kerékpársávban történt kerékpáros gázolás Nagykanizsán a gépjármű sofőrjének figyelmetlensége miatt. Az elkövető férfi mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól.

Korosa Titanilla

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Mint arról dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatott: a 70 éves férfi 2024. június 26-án dél körül személygépkocsival közlekedett Nagykanizsán az Eötvös tér irányából az Erzsébet tér felé. Amikor a Fő út és a Sugár út kereszteződéséhez ért, jobbra a Sugár útra megkezdte a bekanyarodást, ennek során azonban figyelmetlensége miatt nem észlelte, hogy a Fő út mellett, az úttest jobb oldalán kialakított kerékpársávon haladt egy kerékpáros férfi. A sofőr jobbra kanyarodása során nem biztosított elsőbbséget a kerékpársávon szabályosan közlekedő kerékpárosnak, ezért a személygépkocsi a kerékpár bal oldalának ütközött. A balesetet követően a kerékpáros az úttestre esett.

A sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, az arccsontja eltörött, a könyöke, a térde és a koponyája zúzódott. A baleset oka az volt, hogy a sofőr figyelmetlensége miatt, jobbra bekanyarodása során nem biztosított elsőbbséget az úton kijelölt kerékpársávon, vele azonos irányban, szabályosan közlekedő kerékpárosnak, ezzel megszegte a KRESZ-ben foglaltakat.

Figyelemmel a férfi büntetlen előéletére, kifogástalan közlekedési múltjára, a cselekmény gondatlan jellegére és a balesetet követő együttműködő magatartására, a sértett hozzájárulására is tekintettel a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lehetőséget látott az eljárás közvetítői eljárás céljából történő felfüggesztésére. A közvetítői eljárás keretében a felek között létrehozott megállapodás révén - mivel a bűncselekmény következményeinek jóvátétele várható és a további büntetőeljárás lefolytatása mellőzhető - a közúti baleset gondatlan okozásának vétségét elkövető férfi a megállapodásban foglaltak teljesítése esetén mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában