Összefoglaló

2023.04.18. 17:49

A Magyar Posta logisztikai üzemét avatták Zalaegerszegen; horgászversenyt tartottak a nagykanizsai Csónakázó-tó partján; székely vendégek Keszthelyen – hírek a térségből

Mozsár Eszter

Hetvennél több új munkahelyet teremtett a Magyar Posta csomaglogisztikai üzeme Zalaegerszegen

Fotó: Pezzetta Umberto

ZALAEGERSZEGI HÍREK

A Magyar Posta logisztikai üzemét avatták Zalaegerszegen

Hetvennél több új munkahelyet teremtett a Magyar Posta csomaglogisztikai üzeme Zalaegerszegen - tudósít a zaol.hu. Ebben az évben 8 városban épít ki a Magyar Posta automatizált csomagfeldolgozási rendszert, közülük az egyik a zalaegerszegi. Itt több mint 2700 négyzetméteres területen digitalizált szállítópálya segítségével kezelik a csomagokat. A depóba telepített halszálka kialakítású szállítópálya óránként akár 2000 küldemény feldolgozására is képes. Ennek során a gép a csomagok hitelesített tömeg- és térfogatmérését, valamint azonosítását és irányítását is elvégzi. A 14 méter hosszan kinyúló teleszkópos szállítópálya-szalag lehetővé teszi az ömlesztett szállítást, a kamionból történő közvetlen ki- és bepakolást, valamint segíti a küldemények folyamatos feldolgozását. Az új üzemcsarnok vonzáskörzetébe hatvan posta tartozik, ezek 260-nál több településen látnak el csomagkézbesítési feladatokat. A üzemcsarnokot, valamint a szállítópályát kedden dr. Láng Géza állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkár, dr. Horváth Tamás szervezetirányítási vezérigazgató-helyettes, valamint dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester jelenlétében avatták föl.

Dr. Palányi Ildikó a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának megbízott főigazgatója

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központot április 1-jétől dr. Palányi Ildikó PhD egyetemi docens irányítja megbízott főigazgatóként. Az egyetemi központ tevékenységében tovább folytatódnak a megkezdett fejlesztések, melyeket új elemekkel egészítenek ki a jövőben, fogalmaz a Zalai Hírlaphoz eljuttatott, a változásról tájékoztató egyetemi közlemény. A cél továbbra is a magas színvonalú oktatási tevékenység, a térség munkaerőpiaci igényeihez igazított képzési portfólió kialakítása, a kutatások erősítése és a modern kor elvárásainak megfelelő oktatásmódszertanok alkalmazása egy hallgatóbarát, modern oktatási környezetben. A PE ZEK főigazgatója eddig dr. Németh István volt, aki stratégiai rektorhelyettese az egyetemnek.

Ifjúsági koncertet adott a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar

Mozart-műveket játszott a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar az ifjúsági hangversenysorozat első koncertjén, hétfő reggel a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, Bognár Ferenc vezényletével – írja Zalai Hírlap. A „Nagy" g-moll Szimfóniából, valamint a d-moll Zongoraversenyből hallhattak részleteket a diákok, hétfőn a Kölcsey-gimnáziumból érkezett a közönség. A zongoraszólót Tóth László zongoraművész játszotta, aki műsorvezetőként elmondta: a "Nagy" g-moll Szimfónia Mozart talán legismertebb alkotása, még mobiltelefonok csengőhangjaként is gyakran találkozhatunk dallamaival. A két művet pedig elejétől a végéig április 21-én, péntek 19 órakor bárki meghallgathatja a zenekar koncertjén a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

NAGYKANIZSAI HÍREK

Előadás a fogyatékkal élő gyerekek életéről Nagykanizsán

A nagykanizsai miklósfai iskola 6. osztálya közös projektben vesz részt a szintén kanizsai Szivárvány EGYMI súlyosan és halmozottan fogyatékos gyerekeket foglalkoztató csoportjaival – olvasható a Zalai Hírlapban. Szigetvári Anikó gyógypedagógus által kidolgozott program célja, hogy személyes tapasztalatokon és élményeken keresztül szerezzenek információt a tanulók a fogyatékkal élők lehetőségeiről, korlátairól és a segítés lehetséges formáiról. A programsorozat három részből áll, ennek első eleme az iskola aulájában megtekinthető pillanatfotó-kiállítás volt. A képek egyetemes emberi érzéseket tükröznek. A következő program egy közös séta lesz, melyen a hatodikosok a fogyatékkal élőkkel találkoznak és eltöltenek együtt némi időt. Végül pedig kétórás érzékenyítő foglalkozás vár a gyerekekre.

Tojásból csibéket neveltek a piaristák Nagykanizsán

Tojáskeltető gépet kaptak használatra nemrégiben a Piarista-iskola tanulói, mellyel néhány tojásból csibéket neveltek a gimnázium biológiatermében- tudósít a zaol.hu. A különleges, nem mindennapi élmény nagy hatást gyakorolt a fiatalokra. A keltetés huszonegy napja alatt a diákok rendszeresen ellenőrizték a gép megfelelő hőmérsékletét, reggel és este átforgatták a tojásokat, átvilágítással ellenőrizték a tojásban fejlődő embriók állapotát, mindeközben pedig számos biológiai ismeretre tettek szert: főleg az egyedfejlődés bonyolult folyamataiba nyerhettek betekintést. A csibék, melyek között fogolyszínű magyar fajtától egészen a kendermagos erdélyi kopasznyakún át a búbos törpéig minden változat előfordult, a húsvéti szünet első napján végső helyükre, egy családi portára kerültek.

Horgászversenyt tartottak a nagykanizsai Csónakázó-tó partján

A nagykanizsai Zrínyi Horgászegyesület vasárnap versenyt szervezett a Csónakázó-tó partjára. A rendkívül kellemetlen, szeles és esős idő ellenére 48 horgász érkezett, hogy szerepeljen a sok évtizedes hagyománnyal bíró rendezvényen, ami több generáció találkozója is egyben, hiszen a fiataloktól a 70 évesekig voltak nevezők. Az egyesület elnöke, Szépligeti Ferenc a zaol.hu hírportálnak elmondta: a sportbarátságok, a közösség ereje és a tóért való rajongás az a közös nevező, amiért a korai gyülekező ellenére is ilyen sokan érkeztek a viadalra. A halakat a mérlegelést és a fotózást követően szabadon engedték.

KESZTHELYI HÍREK

Zalai táncosok is színpadra léptek a rangos sümegi nemzetközi versenyen

A Nyugat-Dunántúl számos tehetséges táncosa is részt vett az AlpsAdria Open 2023 sümegi versenyén – írja a zaol.hu. A legjobbak a németországi Európa-bajnokságon indulhatnak. A megmérettetésen 10 kategóriában három nemzet táncosai vettek részt, a magyar, az osztrák és az olasz fiatalok klasszikus balettben, hip-hopban, urban dance-ben, jazzben, musicalban, kortárs és modern táncban, szteppben, illetve táncgimnasztikában indulhattak. Folytatás októberben, amikor a Zalával szomszédos kisvárosban kétnapos táncfesztivált szerveznek.

Székely vendégek Keszthelyen

Három napon át székelyudvarhelyi képzőművészek, zenészek és fotósok mutatkoztak be Keszthelyen – tudósít a zaol.hu. A Két kultúra, egy HELY-en című programsorozat a két település testvérvárosi kapcsolatát erősítette. A tárlat Székelyudvarhely történetét meséli el képekben nyolc fotóművész lencséjén keresztül; csodálatos természeti adottságait, patinás épületeit és más kincseit vonultatja fel az érdeklődők előtt. A megnyitón dr. Simon Mária Tímea, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója többek között arról beszélt, milyen fontos városuknak a Keszthellyel való együttműködés. Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy nemcsak hivatalos és protokolláris, hanem élő kulturális kapcsolat van a két település között.

Máday Norbert több mint ezeroldalas munkája életműnek is tekinthető

Bemutatták Máday Norbert Pengén csillanó arcok című kötetét és az azonos címmel készült filmet a keszthelyi Balatoni Múzeumban. A több mint ezeroldalas munka a hazai fegyvertörténet évszázadait idézi fel – olvasható a Zalai Hírlapban. A vendégeket Németh Péter, az intézmény igazgatója köszöntötte. Fekete György nyugalmazott szállodaigazgató, címzetes egyetemi docens, aki maga is fegyvergyűjtő, megnyitójában arról beszélt, ez már a sorozat negyedik, kibővített, immár 1200 oldalas kötete. Máday Norbert könyve sok képpel, melléklettel, kastélyenteriőrökről készült fotókkal avatja be az olvasót a több mint ezeréves Kárpát-medencei múlt fegyverekhez köthető emlékeibe. A vaskos kötet bizonyos szempontból a magyarság története, amely tanít, nevel s őrzi a dicső múltat, mondta Máday Norbert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában