Kampányszagú közgyűlés

2024.04.25. 20:00

Érdemi döntések mellett a szennyest is kiteregették Kanizsán

A közgyűlés az elsők között tárgyalta a TOP-os források első üteméről szóló anyagot, ebben közel 1,6 milliárd forint összegű fejlesztés szerepel. Az elképzelések között - amennyiben a források rendelkezésre állnak - a Tripammer utca teljes felújítása és a közművek kiváltása, a Sugár utca Rákóczi és Vörösmarty utca közötti korszerűsítése, a nemrég elkészült ipari csarnok bővítése, orvosi rendelők felújítása, illetve a Batthyány Lajos Gimnázium további korszerűsítése szerepel. Az előterjesztés kapcsán teljes volt az egyetértés, nem úgy, mint a későbbiek során.

Pásztor András

A Mészáros Lázár utcai lakótömb belső úthálózata hamarosan önkormányzati tulajdonba kerülhet

Fotó: Szakony Attila

A legnagyobb vita a volt munkásszálló épületének ingyenes önkormányzati tulajdonba vétele körül bontakozott ki. Dr. Károlyi Attila (ÉVE) azt javasolta, hogy az ingatlan állami tulajdonban lévő részét szerezze meg az önkormányzat, ahol később úgynevezett fecskeházat lehetne kialakítani fiatal házasok számára. Ezt az ötletet Balogh László polgármester kampányízűnek nevezte, s rámutatott, ha sikerülne is megszerezni az ingatlant, több száz millió forintos költséget jelentene az új lakások kialakítása. A vita során szóba került az is, hogy az ÉVE a ciklus elején a zeneiskola átköltöztetésével is kampányolt, aztán abból sem lett semmi, helyette az 588 millió forintos kormányzati támogatás egy részének visszafizetéséről híresül majd el a közgyűlési többséget adó garnitúra. Mindezt persze kikérte magának az ÉVE, melynek képviselői elmondták: a zeneiskola átköltöztetésére nem volt pénze a városnak, az 588 millió forintos keretből pedig nem elbukta a város a 142 millió forintot, csak nem használták fel.

A volt munkásszálló épületének állami tulajdonban lévő részét akarja megszerezni az önkormányzat, hogy ott fiatal házasoknak alakítson ki lakásokat
Fotó: Szakony Attila

A Mészáros Lázár utcai lakótömb belső úthálózatának önkormányzati tulajdonba vétele kapcsán szintén volt nézetkülönbség a két frakció között. Dr. Károlyi Attila előterjesztése arról szólt, hogy a lakótömb belső úthálózatát - az ott lakók kérésére - vegye át az önkormányzat, eddig ugyanis magántulajdonban volt. Balogh László polgármester alapvetően egyetértett a javaslattal, de módosító indítványt terjesztett elő, aminek a lényege az volt, hogy előbb készüljön felmérés abban a tekintetben, hogy milyen anyagi költségekkel járna a létesítmények átvétele, hiszen ott a közvilágítást és a csapadékvíz-elvezetést is ki kellene építeni. A polgármester módosító indítványát végül leszavazta az ÉVE és az eredeti javaslatot fogadták el.

A polgármesteri tájékoztató keretében kerültek szóba a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél történt feltételezhető szabálytalanságok, ami miatt Balogh László feljelentést tett a rendőrségen. A polgármester több kérdést is megfogalmazott az ügy kapcsán, például azt, hogy az ÉVE képviselői közül tudott-e valaki a felügyelő bizottság által feltárt szabálytalanságokról, de érdemi választ nem kapott. Helyette Horváth Jácint, dr. Fodor Csaba és dr. Schauta Marcell is arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy a közösségi oldalán kiszivárogtatott dokumentumok miatt megütheti a bokáját. Végül mindenki úgy nyilatkozott: a rendőrségi vizsgálat minden kérdésre választ adhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában