ASzakkör program zárása

2024.05.23. 08:00

Egyedi és különleges kiállítás Nagykanizsán

Hímzések, vesszőfonások és mézeskalácsok. A Zala vármegyében működő ASzakkör program szakköri csoportjainak alkotásaiból nyílt kiállítás kedden Nagykanizsán, a HSMK Ősze-galériájában.

Benedek Bálint

Az Ősze-galériában több szakkör "termését" megtekinthette a közönség

Fotó: Szakony Attila

Az esemény a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Zala Vármegyei Igazgatósága és a Kanizsa Kulturális Központ Értékeink és közösségeink a szakköreink által című zárókonferenciával indult. A tanácskozáson bemutatkozott a zalalövői Salla Művelődési Ház és Könyvtár, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a HSMK is.

Ezt követően nyílt meg az ASzakkör program kiállítása, melyen a jelenlévőket Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte. Elmondta: jó érzés végignézni a kiállítás anyagán, hiszen jól látszik, hogy a közösségben alkotásnak milyen nagy megtartó ereje van. A művelődési központ is otthont ad alkotók csoportjainak, akik évtizedek óta velük együtt lélegeznek. ASzakkör pedig újabb lehetőséget adott, hogy még többen lelhessék örömüket az alkotásban.

A tárlatot Sági-Világos Diána, az NMI Zala Vármegyei Igazgatóságának igazgatóhelyettese nyitotta meg.

- Egy igazán különleges és sokszínű tárlat megnyitójának lehetünk részesei - mondta. - A vármegyénkből 49 település 51 szakköri csoportja és 17 különböző szakköri tevékenység képviselteti magát. Ez a kiállítás egy lenyűgöző kaleidoszkópja a különböző szakköri tevékenységeknek, legyen szó kézműves alkotásokról, festészetről, vagy akár hagyományos népi mesterségek újraértelmezéséről. Minden darab egyedi és különleges, s mindegyik mögött ott rejtőzik az alkotók szenvedélye és elkötelezettsége. A látogatók június 11-ig ingyenesen merülhetnek el abban a sokszínűségben és kreativitásban, amit ezek az alkotók hoztak létre.

A rendezvényt a Fehérnép öltözékek népviseleti divatbemutatója is színesítette. Az öltözékek a régi magyar motívumkincset, formavilágot hozzák vissza, jelenítik meg a mai modern korban is hordható ruhadarabokon. A tervezés és kivitelezés (hímzés, festés varrás) mind Zalában történik. 2022-ben a Fehérnép az Agrárminisztérium Hungarikum-díját is elnyerte. Lisztes-Győrfalvai Mónika jóvoltából a Zalai Táncegyüttes Táncmondók csoportja mutatta be a produkciót, melynek koreográfiájáért Takács Mária felelt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában