Őszintén az urológiai újításokról

2024.05.02. 07:30

Tudományos előadás a kanizsai kórházban

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban Újdonságok az urológiában címmel tudományos előadásra várták kedden az orvosokat és a kórházi dolgozókat.

Benedek Bálint

Dr. Brünner Szilveszter szerint a kanizsai a környék legjobb urológiai osztályaként működik napjainkban

Fotó: Szakony Attila

A megjelenteket dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgató-főorvosa köszöntötte. Beszédében felvázolta a programot, melynek első részében egy újfajta, az úgynevezett intermittáló hólyagkatéterezés témakörében szakmai bemutatót láthattak a kórházi dolgozók.

– Büszkén mondhatjuk, hogy az utóbbi években az urológia a nagykanizsai kórházban felemelkedő pályát járt be – fogalmazott dr. Brünner Szilveszter. – Dr. Flórián Zoltán főorvos vezetésével fiatal, ambiciózus kollégák kerültek az osztályra. Ők éreztek magukban annyi erőt és elhivatottságot, hogy az ország különböző urológiai intézeteiben megtanulják az új technikákat. Természetesen ehhez a kórházunk is partner volt, hiszen zömmel önerőből olyan műszer- és technológiafejlesztést valósítottunk meg, ami szükséges volt ahhoz, hogy a tanulni vágyó kollégák elindulhassanak, és magabiztos tudással a betegeket elláthassák az intézményükben. Nyugodtan mondhatom, hogy a környék legjobb urológiai osztálya működik napjainkban nálunk, és persze, ha a szakorvos-jelöltjeink levizsgáznak, ez a tény még inkább megerősítést nyer.

A tudományos előadáson dr. Erdődi Bence orvos elmondta: az új hólyagkatéter-eljárás valóban forradalmi megoldás, ugyanis a betegek tulajdonképpen saját maguk végezhetik el a folyamatot.

– A laparoszkópiáról, annak fontosságáról ejtettem szót – mondta. – Az eljárás az urológiai sebészetben bő 25 éve jelent meg, a kanizsai kórházban tavaly indítottuk el laparoszkópos tevékenységünket. Döntően veseeltávolító műtéteket végeztünk, de szándékunkban áll vesekímélő, illetve kismedencei és prosztataműtétek bevezetése is az ősz folyamán. A férfiak esetében az egyik vezető daganatos betegség a prosztatarák, a kőbetegség nagyon gyakori, a populáció tizedét érinti. Ezek felismerése a többi osztályon dolgozó kollégák számára is lényeges, kell róla beszélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában