A világon egyedülálló berendezéssel építik

2024.07.05. 14:00

Az év végére készül el az oválpálya a zalaegerszegi járműipari tesztpályán

Megkezdték a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán a 4600 méter hosszúságú oválpálya (High Speed Oval) építését egy olyan speciális technológiájú híd finisherrel, amelyből csak kettő van a világon, hangzott el pénteken a helyszínen tartott a sajtótájékoztatón.

Antal Lívia

Sajtótájékoztató az épülő oválpályáról. A híd finisher előtt (b-j) Hamar Zoltán, Prof. dr. Palkovics László és Vigh László

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyik épp a tesztpályán dolgozik, folytatta gondolatmenetét prof. dr. Palkovics László, az Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve azt, hogy a gép kutatási témaként is szolgál az építőmérnök hallgatóknak. Mint mondta, az oválpálya az év végére készül el, s ezzel bővül a hagyományos és az önvezető járművek tesztelési lehetősége.

Európában az összes oválpályát ezzel a harminc éve folyamatosan fejlesztés alatt álló híd finisherrel építették meg, amellyel most a német szakemberek a zalaegerszegi oválpálya kivitelezésén dolgoznak
Fotó: Pezzetta Umberto

A 4600 méteres oválpályából az egyenes szakaszok kétszer 900 métert tesznek ki az órási kanyarok között. Az oválpálya kivitelezésének külön érdekessége, hogy ezzel a csúcstechnológiájú géppel először építenek Magyarországon. Maga az oválpálya is különlegesség, amely tovább növeli majd a zalaegerszegi járműipari tesztpálya hírnevét a világban, mondta el Vigh László országgyűlési képviselő.

A nagy sebességű oválpálya kivitelezése mintegy egy hónapja kezdődött. A déli kanyar cementstabilizált két rétege már elkészült, a munka az északi kanyar építésével folytatódik. A számítógéppel vezérelt híd finisher ezt követően az aszfaltozást is elvégzi három rétegben, ismertette Hamar Zoltán, az AVL-ZalaZONE Kft. ügyvezető igazgatója. A parabola kanyarok 45 fokos dőlésszögben készülnek, az úgynevezett neutrális sebesség pedig 200 kilométer/óra lesz a legmeredekebb kanyarban. A jövőre üzembe álló oválpályával százszázalékossá válik a termékportfóliójuk, emelte ki a beruházás jelentőségét Hamar Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában