A népművészettel ismerkednek a fiatalok

2024.07.05. 11:30

Komplex napközis gyermektábor zajlik a héten Gébárton

Mozsár Eszter

A gyöngyfűzés ugyancsak kedvelt elfoglaltság, Orot Istvánné segítségével készültek a szép ékszerek és figurák

Fotó: Pezzetta Umberto

Agyagozás, nemezelés, gyöngyfűzés és szövés, gyertyaöntés, hangkeltő eszközök készítése, fafaragás és bőrözés. Mindezek a foglalkozások szerepeltek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház idei komplex népművészeti táborában, amit 38. alkalommal szerveztek meg a héten.

Nagy Béla fafaragó felügyelte a gyerekeket, akik ügyesen bántak a bicskával
Fotó: Pezzetta Umberto

Hétfőtől péntekig 35 gyermek zsivajától volt hangos a gébárti alkotóház környéke. Nagy Béla fafaragó népi iparművész határozott, ám barátságos utasítására és óvó tekintete mellett mint a kisangyalok faragták a puha akácfából a röppentyűt, azaz a fa légcsavart, valamint bodzasípot készítettek.

- Olyan gyerekjátékokat készítünk, amit ősidők óta ismernek. A legfontosabb dolog, hogy megtanulják használni a kezüket, így fejlesztve a motorikus mozgást és nem utolsó sorban az agyat – ismertette a mester.

A mozgékony fiatalokat meg is mozgatta Kiss-Molnár István néptáncpedagógus, zalai polgártáncokat tanultak, s a népi játékokat ugyancsak megismerték.

- A tábor legfontosabb célja, hogy hasznosan töltsék a szabadidőt a gyerekek, méghozzá a tárgyalkotó népművészet bűvkörében. A foglalkozások alatt fejlődik a kreativitásuk, ügyességük, a figyelem-összpontosításuk. A tevékenységek közben még az elevenebbek is elmélyednek a feladatban – mondta az intézményegység-vezető. - Nem titkolt álmunk, hogy a kézművesmesterségekbe betekintést nyerve később akár viszontláthatjuk őket mint népművészeket.

Orot Istvánné segítségével készültek a mutatós gyöngy ékszerek, a fűzött állatfigurákat, a szövött karkötőket büszkén mutatták a lányok. Tóth Éva a nemezelésre oktatta őket, ahol ugyancsak ügyesen gyúrták a gyapjút a kis kezek, mellette kisebb bőrtárgyak készítését is elsajátíthatták. Csuti Tibornál mindig népszerű a korongozás, Pozvai Andrea mellett öntött és mártott viaszgyertyák készültek. A hét elején Szilágyi Zoltánnal bürökből háromféle hangkeltő eszközt „gyártottak”.

Utolsó nap a Gébárti tanösvényt járják végig, s megismerik a közeli természetet, a vizek, vízpartok élővilágát. Délután a népi gasztronómia ízvilágába nyernek betekintést, Ollárné Zubor Beatrix mutatja be a fonott kalács készítését.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában