Nem nevelt színészeket, hanem teremtett

2024.07.05. 09:00

Ruszt Józsefre, a Hevesi Sándor Színház alapítójára emlékeztek Zalaegerszegen

Ruszt József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, a Hevesi Sándor Színház alapítójára és egykori igazgatójára emlékeztek csütörtökön születésének 87. évfordulóján, Zalaegerszegen, a Dél Hercegnője társasház falán elhelyezett emléktáblájánál.

Antal Lívia

Ruszt József, a Dél Hercegnője társasház falán elhelyezett emléktáblája mellett Matyéka István és Verebes István

Fotó: Pezzetta Umberto

A legenda, az ember, az alkotó életútját, ahogy Matyéka István a megemlékezés szervezője mondta, Verebes István Jászai Mari-díjas színész, rendező méltatta. Kiemelte, hogy Ruszt József jelenléte a magyar színház kultúrában megkérdőjelezhetetlen, ezért lenne fontos, hogy tevékenységének jelentősége ismert legyen. Mint fogalmazott, nyughatatlan társulatteremtő volt. Azon belül, hogy közösségeket tudott teremteni, korának legnagyobb színészpedagógusa volt, nem nevelt színészeket, hanem teremtett. Ruszt a legműveltebb színházművész volt, a legolvasottabb, a legteoretikusabb, aki a zenétől kezdve a szakrális tudásokig minden beépített előadásaiban, hangsúlyozta Verebes István.

A megemlékezés végén emléktáblájánál a Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg önkormányzata, a Színház Baráti Kör, valamint a Dél Hercegnője társasház (ahol élete utolsó éveiben lakott) nevében koszorúkat helyeztek el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában