Fürdőzők a tóstrandokon

2024.07.07. 20:00

Kellemes környezet, családias hangulat, jó vízminőség

A csodálatos természeti környezet, a családias hangulat, valamint a jó vízminőség egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a tóstrandok egyre népszerűbbé válnak a fürdeni, pihenni vágyók körében. Az üzemeltetők a szolgáltatások színvonalának emelésével igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy mind többen válasszák kikapcsolódásuk helyszínéül a természetes vízpartokat.

Gyuricza Ferenc

Kiss Milla (balról), Németh Rita, Kiss Máté és Kiss Gábor Kustánszegen

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyik legjobb példa erre a Zalalövő melletti Borostyán-tó, ahol évről évre egyre szembetűnőbb a fejlesztések sora. Még a szezon előtt kerékpáros pihenőhellyel és szervizponttal bővült a tó melletti terület, megújult a parkoló és a vizesblokk, s a vízi járművek eszközparkja is kibővült.

– A Borostyán-tó strandjának üzemeltetéséről önkormányzatunk évekkel ezelőtt egy hosszabb távú megállapodást kötött egy helyi civil szervezettel, amely nemcsak működteti a strandot, de vállalta azt is, hogy különböző fejlesztéseket hajt végre annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyük a város első számú idegenforgalmi attrakcióját – magyarázta Gyarmati Antal polgármester. – Az említett beruházások egy részét azonban nem ők, hanem egy másik civil szervezet valósította meg, a Leader program támogatásával. A strand üzemeltetőivel olyan megállapodást kötöttünk, hogy a fejlesztések ellenértékeként a bérleti díjat jóváírjuk részükre. Jelenleg éppen egy új büfé kiépítésén dolgoznak, ez azonban csak jövőre valósul meg.

Baráth László Pongó nevű kutyájával a Baorostyán-tó kutyastrandján
Fotó: Gyuricza Ferenc

A Borostyán-tó népszerűségében jelentős szerepe van annak is, hogy itt található az északnyugat-zalai térség egyetlen kutyás strandja, ami szintén jelentős látogatót vonz. Nemcsak helyből és a környező településekről érkeznek kedvenceikkel a gazdik, de Zalaegerszegről, Körmendről, Lentiből, Őriszentpéterről vagy éppen Szombathelyről és azok térségéből is sokan látogatnak ide. A helybéli, de egy ideje már külföldön élő Baráth László azt mondja, a Borostyán-tó mindig is közkedvelt célpontja volt a kutyatulajdonosoknak, s már az előző üzemeltető idején is volt kijelölt kutyastrand, igaz, akkor még jóval szerényebb infrastruktúrával.

– A kutyák hőháztartása miatt fontos, hogy ebben a meleg időben ők is meg tudjanak mártózni a vízben – mondja – Nekem egy labrador keverékem van, amely speciális szőrzettel bír, ezért neki még a hideg víz sem árt meg. Amikor itthon vagyunk, szinte minden alkalommal eljövünk a tóhoz egyet fürdeni.

A Göcsej dombjai közt meghúzódó Kustánszegen kevéssel ebéd után még kevesebben voltak, de a helyiek szerint a délutáni órákban biztosan érkeznek még vendégek, az elmúlt napok tapasztalatai legalábbis azt mutatták, hogy 14 óra körül indul meg a nagyobb forgalom. A vízben fürdőzők közül a Kiss családot szólítjuk meg, mint kiderül, ők Gödről érkeztek.

– A nagymamám Zalaegerszegen lakik, őt látogattuk meg – válaszolta érdeklődésünkre Milla. – Három napra jöttünk, s miután nagyon jó az idő, eljöttünk egyet fürdeni is. Egy kicsit ugyan hideg a víz, de játszani, labdázni így is nagyon jó.

Bécs Tiborné, a község polgármestere mindezt azzal egészítette ki, hogy hivatalosan június 5-én nyitották meg a strandszezont, de nagyobb számban a tanév vége óta vannak vendégeik. Az elmúlt héten például egy táborozó iskolás csoport járt náluk, s várhatóan jönnek még továbbiak is. Sok a fürdővendég Zalaegerszegről, valamint a göcseji falvakból is, de az is előfordult, hogy Lentiből érkeznek kerékpárral pihenni vágyók.

– Nálunk a tóhoz kapcsolódó valamennyi szolgáltatás ingyenes, így belépőjegyet sem kell venni, s a parkolásért sem számítunk fel díjat – sorolta tovább. – Nagyon jó a vízminőség, havonta ellenőrzik, ami feltétele az engedély kiadásának. Olyanok is vannak, akik nem fürdeni, csak pihenni jönnek ide, körbesétálják a tavat, nézelődnek, vagy vásárolnak valamit a büfében, azt fogyasztják el a tó mellett üldögélve. Nagy a terület, elfér mindenki, a horgászokat sem zavarjuk.

Major Krisztina és Dánél Csaba a kistolmácsi tónál
Fotó: Gyuricza Ferenc

A dél-zalai térség legkedveltebb tóstrandja Kistolmácson található, ottjártunkkor is jó páran élvezték ott a simogatóan meleg napsütést. Major Krisztina és Dánél Csaba Letenyéről érkezett. Éppen a tó melletti rönkasztalok egyikénél beszélgettek, de – mint mondták – a fürdés sem marad el.

– Sokkal jobban szeretjük a természetes vizeket, mint a kiépített strandokat – jegyzi meg Krisztina. – Letenyén amúgy is évek óta zárva van a strand, Kistolmács pedig közel van, így néha el-eljövünk ide. Most nagyon kellemes a tó vizének hőmérséklete, kifejezetten jól esett kimozdulni otthonról, az emeletes házból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában