Ez történt

2024.07.03. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Sajtótájékoztató az augusztus 17-i AquaCity jótékonysági napról (b-j): Böcskey Zsolt, Vigh László, Somogyi Emőke, Németh Ágnes, Balaicz Zoltán és Németh András

Fotó: Pezzetta Umberto

AquaCity jótékonysági nap 22. alkalommal

Idén augusztus 17-én, szombaton 22. alkalommal tartják meg a jótékonysági családi napot a zalaegerszegi AquaCity Vízicsúszda- és Élményparkban. A rendezvény bevételéből a Magyar Vöröskereszt Zala Vármegyei Szervezet fenntartásában működő Családok Átmeneti Otthonának belső felújítását kívánják támogatni, hangzott el kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Az elmúlt 22 évben sokféle célt támogattak, a kórházat, az egészségügyi és szociális alapellátást, a nevelési intézményeket és a sportot érintve. Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, segíteni kívánnak a nehéz élethelyzetben lévő családokat befogadó otthon belső felújításában, amit a fenntartó önerőből nem tud megvalósítani. Vigh László országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a jótékonysági nap sikeréhez mindenki hozzájárul. A cégek támogatásukkal, a fürdőzők a belépőjegy árával, a főzőcsapatok, amelyek a hozzávalókat is beszerzik, az ételek árusításából származó bevétellel. Az AquaCity Vízicsúszda- és Élménypark pedig ismét örömmel ad helyet a jótékonysági családi napnak. Ezt Böcskey Zsolt, a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. ügyvezető igazgatója mondta. Hozzátette, jó időre számítanak, de a biztonság kedvéért esőnapot tűztek ki augusztus 18-ára.

Először szervezett napközis tábort gyerekeknek a nagykanizsai Thúry György Múzeum

A Thúry György Múzeum most először saját, tematikus napközis tábort szervezett általános iskolás gyerekeknek, akiknek egy hétig különféle korokon átívelő időutazásban lehet részük, miközben gazdag ismeretanyaggal gazdagodhatnak. A foglalkozásokról dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója elmondta: a város és környékének napközis táborait látogató gyerekeket eddig minden nyáron vendégül látták és persze az idén is így lesz. A tábor elején a mamutok világába kalauzolták a főleg általános iskolás korú 15 gyermeket. Ezt a foglalkozást Szmodics-Tugya Beáta archeozoológus vezette, a múzeum leleteit megérinthették a gyerekek, megtudhattak a jégkorszakról számos érdekességet. Aztán a képzeletük szárnyán visszarepülhettek az őskorba is a Pillantás a múltba – A bronzkor évszázadai Zala vármegyében című új kiállítás segítségével. S betekinthetnek a kulisszák mögé, vagyis még a régészeti raktárban is tehetnek egy sétát. Itt kiderülhet, miként működik egy múzeum, hogyan kell tárolni a leleteket.

Pályázati támogatással zöldítheti Keszthely közösségi közlekedését a Volánbusz

Folytatódik a sikeres Zöld Busz Program: a budapesti agglomeráció és hat megyeszékhely után hamarosan hat kisebb városban is alternatív meghajtású, környezetkímélő járművekkel korszerűsödhet a helyi közlekedés, írja sajtóközleményében a Volánbusz. A társaság több mint 4,4 milliárd forintos támogatást nyert a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán, így 2024 végén és 2025 első felében összesen 20 darab új elektromos autóbusz állhat forgalomba Balatonfüreden, Hajdúszoboszlón, Keszthelyen, Komáromban, Komlón és Tatán, évi 850 tonnával csökkentve az érintett településeken a szén-dioxid-kibocsátást. A több mint 300 km hatótávolságú autóbuszok kerekesszékes utas szállítására is alkalmas, háromajtós, fűtő- és hűtőberendezéssel rendelkező, utastájékoztató, kamera- és utasszámláló-rendszerrel felszerelt járművek lesznek. A közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakasza lezárult, a beérkezett ajánlatok értékelése folyamatban van.

A labdarúgó szövetségtől kapott támogatást a polgárőr egyesület Zalalövőn

A Magyar Labdarúgó Szövetség és az Országos Polgárőr Szövetség közötti megállapodás értelmében a sportszövetség 350 ezer forint értékű támogatást nyújtott Zalalövő és Csöde Polgárőr Egyesülete részére. A megítélt összeg nagyobb hányadát új formaruhák vásárlására fordította az egyesület. Az MLSZ támogatásának alapját az a megállapodás képezi, mely szerint Zalalövő és Csöde Polgárőr Egyesülete vállalta a Zalalövői TK megyei bajnokságban játszó labdarúgócsapata, illetve az U19 korosztályú utánpótláscsapat 2023/24-es idényben hazai pályán megrendezett mérkőzéseinek biztosítását. Minderről Vertetics László önkormányzati képviselő, a Zalalövő és Csöde Polgárőr Egyesület alapító tagja számolt be lapunknak. Elmondta: az említett idényben tagjaik összesen 384 szolgálati órát teljesítettek a Jókai utcai sportcentrumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában