Ez történt

2024.08.28. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A Liszt-iskola kórusa kapta az adományt. Az átadáson (b-j): Varga István, Galbavy Zoltán, Csécs Tamásné Németh Éva, Winklerné Fehér Lívia, Balaicz Zoltán, Flaisz Gergő és Drávecz Szabolcs, az Art Mozi intézményegység-vezetője

Fotó: Seres Péter

Átadták a kertmozi nyári rendezvényein összegyűlt adományt Zalaegerszegen

A zalaegerszegi városházán kedden adták át azt az adományt, amely a Kertvárosi Közösségi Tér nyári, ingyenesen látogatható rendezvényei alkalmával jött össze. Az ez évi jótékonysági akció az eddigi legnagyobb összeggel, 420 ezer forinttal zárult, amelyet a Liszt Ferenc Általános Iskola kórusának ajánlottak fel a szervezők. Az adományt a kórusruhák megújítására fordítják. A közösségi tér, illetve a kertmozi 52 év után is arra a célra használható, amit szántak neki a tervezők, vélekedett Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő. Mint fogalmazott, a filmvetítések az időseknek nosztalgiát, a fiataloknak pedig új élményt jelentenek. Méltatta továbbá, hogy a Liszt-iskola kórusa minden évben színesíti a már hagyománnyá vált filmzenei koncertet. Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója azt emelte ki, hogy idén az önkormányzat támogatásával és az Art Mozi közreműködésével két új vetítőgéppel vetítették le a filmeket a kertmoziban.

 

A fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak Nagykanizsán

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara (NAKKIK) a Medgyaszay Házban kedden rendezte meg a „Gazdasági és Innovációs Nap” című programját, melyen az előadók a város és térség fejlesztésének elősegítéséről tárgyaltak. Elsőként Nagy Jánosné, a kamara választási bizottságának elnöke lépett a mikrofonhoz, aki a keddi tisztújító közgyűlésről számolt be. Elmondta: a küldöttek szavazatukkal dr. Polay Józsefet támogatták, így a következő ciklusban is ő marad a kamara elnöke. Majd Balogh László polgármester köszöntötte a megjelenteket. Leszögezte: Nagykanizsa mindig is innovatív város volt, számos területen elsők között a vidéki Magyarországon, aminek az alapját az oktatás, a jelentős iparágak megléte és a külföldről érkező tudásbázis jelentette. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő arról szólt: a városban számos új munkahely létesült, így pedig a munkanélküliség az országos átlagra csökkent le. A két éve átadott ipari parkot pedig be kell népesíteni, új vállalkozásokat kell idecsalogatni. 

 

A felújítások, beruházások mellett is aktív volt a nyári időszak a keszthelyi Közgázon

A nyári szünet a felújítások, karbantartási munkálatok időszaka volt a Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Közgazdasági Technikumában is. Amint Páhi Sándorné Szalai Éva igazgató elmondta, az intézményben tantermeket újítottak fel, cserélték a padlóburkolatot, új bútorokat vásároltak, s energiahatékonysági fejlesztést is végeztek. Az ablakokra üvegfóliák kerültek, amelyek csökkentik a napfénytől származó hő beáramlását, s így a melegebb időszakokban a légkondicionálás szükségességét. Télen pedig segítenek megtartani a belső hőt, mérsékelve az intézmény fűtési költségeit, fogalmazott Páhi Sándorné Szalai Éva, hozzátéve: nyáron az akadálymentesített épület liftjének vezérlőrendszerét is korszerűsítették. A keszthelyi Közgáz az elmúlt hónapokban sem maradt diákok nélkül, hiszen itt, illetve a Georgikonon tartották a keszthelyi GazdÁSZ tábort, amelyen a környék általános iskolásai ismerkedhettek a mezőgazdasággal. 


Megújult a templom Pölöskén

Nagy szükség van a keresztény hit melletti kiállásra. Egy kis falu ezt üzeni, templomán keresztül is, fogalmazott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután ötvenmillió forintos állami támogatással megújult a templom Pölöskén, ahol Isten háza – a helybéliek bátorságáról tanúságot téve – a kommunizmus idején épült fel. Soltész Miklós, a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom rekonstrukcióját követő avatáson azt mondta: fel kell vállalni a kereszténység tanítását abban a világban, amelyben akár az óceán túloldalán, akár Nyugat-Európában azt látni, az értékválság olyan mértékű, hogy teljesen tönkreteszi az emberek létét is. A pölöskei templomtető és külső homlokzat megáldásakor dr. Udvardy György veszprémi érsek kiemelte, nagy kérdés, hogy a megújított épületek az életet szolgálják-e. Itt, és még számtalan helyen igaz: „nem falakat építünk, rekonstruálunk, hanem ezek eszközként szolgálnak arra, hogy közösségeink új életre támadjanak”. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában