Zaol podcast

2024.09.09. 20:00

A krosnói lenszövő biennálé jövőre érkezik Zalaegerszegre

Kétévente a lengyelországi városra figyel a textilművészeti szakma és a rajongó közönség. A 12. Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennálé anyagából augusztus végén nyílt tárlat a Krosnói Kézműves Múzeum szervezésében. A zsűriben dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója is helyet foglalt.

Mozsár Eszter

Dr. Kostyál László a Zaol-podcast adásában mesét a zsűrizésről

Fotó: Mozsár Eszter

Megtisztelő és egyben izgalmas feladatra vállalkozott, fogalmazott dr. Kostyál László a Zaol-podcast legutóbbi adásában. A hagyományokat tisztelő, ám a világ új kihívásaira is reflektáló textilalkotásokat ő nem szakmai, hanem inkább művészettörténész szemmel nézte.

Dr. Kostyál László (középen) a 12. Krosnói Nemezetközi Lenszövő Biennálé megnyitóján
Forrás: FB

130 alkotás a Krosnói lenszövő biennálén

Zalaegerszeg lengyel testvérvárosában, a nagy lenfeldolgozó hagyományokkal bíró Krosnóban – maga a város neve lengyelül szövőszéket jelent – 2000-től rendezik meg rendszeresen a szemlét. Az idei 12. Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennálén a héttagú nemzetközi zsűri 165 pályázatot tekintett át, az ítészek 97 művész 130 alkotását választották ki a bemutatkozóra, a válogatásról lengyel-angol katalógus készült. A világ 14 országának - Dánia, Hollandia, Japán, Kanada, Lettország, Németország, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, USA, Magyarország, Nagy-Britanniában – textilművészeinek kiemelkedő alkotásai a Határvidéki Kultúrák Regionális Központban láthatók. A Göcseji Múzeumba várhatóan jövő ősszel érkezik a nemzetközi válogatás.

Takács Szencz Lívia képviseli Magyarországot

Zala vármegyét, sőt Magyarországot egyedüliként a cserszegtomaji textiltervező művész, Takács Szencz Lívia képviseli. A lengyel város kedves a tudományos igazgató számára, aki háromszor rendezett Krosnóban Németh János keramikusművész alkotásaiból tárlatot, legutóbb pedig Németh Miklós mutatkozott be Zalaegerszeg testvérvárosában. Érdekesség még, hogy Krosnóban az üvegművesség történetét is tanulmányozhatjuk, a főtéren pedig Németh János Madonna-szobrát tekinthetjük meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában