Műsorokat is készítettek

2024.09.10. 10:00

A Mária Rádió médiatábora Keszthelyen

A Mária Rádió hatodik alkalommal rendezte meg augusztus végén Keszthelyen a médiatáborát, amelyen az idei évben 20 középiskolás és egyetemista vett részt. A táborban három csoportban tanultak, illetve műsorokat készítettek az ország különböző részeiből érkező fiatalok, írta az eseményről lapunknak Sárközi Violetta.

Zaol.hu

Táborozók a keszthelyi strandra kitelepült Mária Rádió sátorban

Fotó: Sárközi Violetta

A középhaladó és haladó csoport tagjai már többször jártak a Mária Rádió médiatáborában, és jelenleg is aktívan tevékenykednek a rádió Újhullám csapatában. Ők készítették a tábor ideje alatt a rádió reggeli Napindító élő műsorát, és a Hazafelé című délutáni élő magazin műsorát. Munkájukat a tábor vezetője, az eredetileg középiskolai tanár Osvay Péter, a Mária Rádió regionális koordinátora szakmai segítségével végezték. 

Bárdossi Orsolya 9. osztályos mindszentys gimnazista
Fotó: Sárközi Violetta

 Akik első alkalommal vettek részt a táborban, az interjú- és műsorkészítés alapjaival ismerkedtek meg, bepillantást nyertek a retorika és a helyes beszédtechnika tudományába, és előadást hallgathattak meg többek között Lénárt Ágota sportpszichológustól az önismeretről, Fodor Endre sajtófőnöktől a műsorvezetésről, és Lendvai Biankától, a Keszthelyi Televízió Híradójának felelős szerkesztőjétől az interjúkészítésről. Lehetőségük volt a Keszthelyi Televízió jóvoltából egy délutánt a tv stúdiójában eltölteni, ahol kipróbálhatták magukat mint híradósok, műsorvezetők vagy operatőrök.

A tábor végén a kezdők is készítettek online és telefonos interjúkat Lénárt Ágota sportpszichológussal, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanárával, Sena Dagaduval, a Irie Maffia énekesnőjével, Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázóval és Mező Misivel, a Magna Cum Laude zenekar énekesével.

Az utolsó napon kitelepült a keszthelyi strandra a médiatábor kezdő csapata, és – ahogy az utólag kiderült, az egyik legnehezebb feladatként – megkértek strandoló embereket, hogy meséljenek a rádióhallgatóknak a legjobb nyári élményeikről. 

Fotó: Sárközi Violetta

A tábor utolsó napját követően sem szakad meg a táborozók és a Mária Rádió kapcsolata, hiszen a fiatalok hazatérésével szinte egyidejűleg e-mailben meghívást kapott minden táborozó a rádió Újhullám csapatába, amelynek munkája rendszeres online munkamegbeszélésekből és a rádióban személyes találkozókból áll.

Bárdossi Orsolya és Kálmán Rozina, a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai is részt vettek a táborban. Élményeikről  be is számoltak.

„Nem tudnék egy dolgot kiválasztani, hogy mi tetszett.  Hatalmas élmény volt, ezért is szeretnék jövőre is részt venni.

Még nem tudom, mivel szeretnék foglalkozni a jövőben, de egyáltalán nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy közöm lesz a médiához”, írta a tábori élményekről szóló összegzésében Kálmán Rozina, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója.

Bárdossi Orsolya, a Mindszenty-iskola  9. osztályosa a   Mária Rádiónál önkéntesként dolgozó édesanyja biztatására vett részt a táborban. Az első két nap feladatai nagyon nehéznek bizonyultak számára, de – mint beszámolt róla – voltak nagyon emlékezetes pillanatai is a tábornak, például amikor telefonos interjút készíthettek Mező Misivel, de érdekesnek találta a tv stúdiót is belülről.  „Hogy mi a legnagyobb hozadéka számomra a tábornak? Talán az, hogy már nem tűnik olyan nehéznek, hogy mások előtt beszéljek, azt gondolom, innentől kevésbé félek majd ettől” – fogalmazta meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában