Zaol podcast

1 órája

Keszthelyi Halászcsárda: 90 év gasztrotörténelem

A Balaton fővárosa történelmi emlékeivel, látványosságaival, hangulatával s rendezvényeivel bűvöli el az idelátogatókat. E tényezők mind-mind megvannak az idén 90 éves Keszthelyi Halászcsárdában, amelynek tulajdonosa, Szita Gábor megmentette az ikonikus, de romos épületet – s több mint egy évtizede újra életet lehelt bele. Erről is mesélt a Zaol-podcast legfrissebb adásában.

Péter B. Árpád

Velünk élő történelem… A Keszthelyi Halászcsárda a 60-as években Velünk élő történelem…

Forrás: Keszthelyi Halászcsárda

A Balaton-parti vendéglátóhely tetőszerkezetét egykoron tűzvész pusztította el, s voltak évek, amikor a patinás étteremnek múltja volt – de jelene, pláne jövője: nem. A Szita család elkötelezettségének köszönhetően azonban több mint egy évtizede újra régi fényében ragyog a Keszthelyi Halászcsárda.

Keszthelyi Halászcsárda
A Keszthelyi Halászcsárda gyakran ad otthont zenés programoknak
Forrás: Keszthelyi Halászcsárda

Keszthelyi Halászcsárda: szülinap a Balaton-parton 

Az évek során az étterem hű maradt a hagyományokhoz, de nyitott a modern kezdeményezések felé is, fogalmazott Szita Gábor tulajdonos. E kettő jegyében szeptember végén s október elején kerti süllősütéssel, élőzenével, Balaton-melléki halakkal, borokkal, ünnepelnek, egy minitárlat pedig felidézi a Keszthelyi Halászcsárda kilenc évtizedes történetét. 

Egy tál dödölle

Az évek során a vadételekhez kínált dödölle új üzleti vonalat hozott a cég számára. Ezzel kapcsolatban Szita Gábor felidézte, ezt az étket, amely köretként és főételként is kedvelt, nemcsak Zalában és Vasban szeretik – bár e két vármegye verseng a „tulajdonjogáért”, szerinte egyébként felesleges vitát nyitva, folytatva –, hanem az egész országban, sőt: az ide látogató külföldiek körében is.

Erre alapozva kézműves dödölle készül a Keszthelyi Halászcsárdában, amely gasztronómiai nagykereskedők révén az egész országba eljut, sőt: ma már az egyik multilánc is kínálja azt. 

Halászcsárda
A tulajdonos, Szita Gábor is gyakorta fellép a Keszthelyi Halászcsárdában
Forrás: Keszthelyi Halászcsárda

A vad sem hiányzik

Szita Gábor arról is beszélt a Zaol-podcastban, a Keszthelyi Halászcsárda idén csatlakozik a #vadateszem mozgalomhoz, amely országos összefogással szeretné bemutatni s népszerűsíteni a vadételeket. E téren a népszerű gasztrohely szarvast kínál, amelyhez kitűnően illik a kézműves dödölle, ami a csárda egyik szegletében készül – most már nagy mennyiségben. 

Szita Gábor elárulta azt is, ezt az országos forgalomélénkítő kampányt utoljára 2022-ben tartották meg, s ezt éleszti újra idén az Étrend Egyesület, „amelyhez mi is szívesen csatlakozunk Keszthelyről”.

Címszavakban…

  • a csárda 1934. június 24-én nyitotta meg kapuit
  • a Festetics család építtette a Hortobágyi Csárda mintájára
  • 1980-as években leégett a nádteteje, majd felújították, mégis mintegy 20 évig üresen állt
  • 2012 óta újra fogadja a vendégeit

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában