Zalainak vallotta magát az iskola névadója

2 órája

Névadó ünnepséget tartottak a becsehelyi iskolában

A napokban tartották a Schmidt Egon Becsehelyi Általános Iskola névadó ünnepségét s felavatták a Schmidt Egon sétányt.

Korosa Titanilla

Pőcze Nóra beszélt arról, hogy megannyi pedagógiai lehetőség rejlik a Schmidt Egon sétányban, valamennyi tantárgy kapcsán lehet hozzá feladatokat készíteni, bármelyik korosztálynak Fotó: Schmidt Egon Becsehelyi Általános Iskola

A rendezvényen Pőcze Nóra igazgató szólt a névválasztásról.

Az ünnepségen felléptek az iskola diákjai Fotó: Schmidt Egon Becsehelyi Általános Iskola

- Intézményünk szeptember 1-jétől használatos új neve, névválasztása végzetszerű, hiszen iskolánk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a természetközeli, környezettudatos nevelésre, többek között ezért is nyerhettük el hosszú évekkel ezelőtt az Örökös Ökoiskola címet. Célunk, hogy Schmidt Egon Kossuth-díjas író, ornitológus szellemi hagyatékának méltó gondozóiként, természetbarát, felelősségtudatos és boldog gyermekeket neveljünk falaink között, ahogy maga Schmidt Egon is boldog gyermekkort élhetett meg Polán, Annamajorban.

A tavaly elhunyt Schmidt Egon becsehelyi származású családja miatt mindig is zalainak vallotta magát. Visszaemlékezései szerint a községben eltöltött gyermekévek meghatározói voltak munkásságának.

Az iskola új emblémáját is bemutatták az eseményen, a logó szimbolikájában is az iskola szellemiségét képviseli egyrészt a jégmadárral, amely Schmidt Egon egyik kedvenc madara volt, másrészt azzal, hogy a jégmadár gyönyörű színekben pompázik, ahogy a gyerekek is mindannyian külön egyéniséggel rendelkeznek. 

Bemutatták ez év június 22-én átadott Schmidt Egon sétány is, megtudtuk, hogy az átadón jelen voltak Schmidt Egon gyermekei és unokái is, akik amellett, hogy szeretettel üdvözölték az iskola névváltozását és megismerkedtek a kiállítás tematikájával. 

Pőcze Nóra arról is beszélt, hogy a Schmidt Egon sétány lehetőség arra, hogy Letenye járás iskoláival az eddigi jó kapcsolatot fenntarthassák, s a szakmai együttműködést tovább mélyíthessék és jó gyakorlatként a későbbiekben foglalkozásokat szervezzenek itt.

- Iskolánknak is az a célja, hogy adjon, adjon a településnek, a környéknek, az országnak olyan embereket, akik büszkék lakóhelyükre, származásukra, magyarságukra, stabil és megingathatatlan belső értékrenddel, emellett versenyképes tudással rendelkeznek, felelősséget vállalnak nemcsak magukért, hanem környezetükért is. Vigyék tovább névadónk szellemiségét a természet, az állat-és növényvilág szeretetével, örökítsék ezt tovább, generációról generációra.

Megosztotta gondolatait a hallgatósággal Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerület igazgatója és Németh Géza, Becsehely polgármester is. Az ünnepségen továbbá visszaemlékezései, s egy írása rövid részlete segítségével idézték meg Schmidt Egon alakját. A névadó ünnepély után mutatták be a vendégeknek a Schmidt Egon sétányt.

Az ünnepségen felléptek az iskola diákjai, a rendezvényen jelen voltak a környező települések oktatási intézményeinek vezetői is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában