Sümeg kiválósága a régmúltban

2 órája

Ramassetter Vince portréja

Ramassetter Vince (1806-1878) nevét a sümegiek jól ismerik és nagy becsben tartják emlékét. A kékfestő-borász Ramassetter életútja, önzetlen vállalásai példaértékűek, még a 21. században is.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ramassetter Vince sümegi – németalföldi származású – iparos és kereskedő családba született, már édesapja is a kékfestő mesterséggel foglalkozott, de szőlőbirtoka és borkereskedése szintén prosperált. Vince a családi vállalkozásban az indigófestő üzletágért felelt, külföldi útjai során azonban felfigyelt arra, hogy a magyar borok jóval olcsóbbak és finomabbak, mint a külhoniak. Édesapja halálát követően ezért figyelme egyre inkább a borkereskedelem felé irányult, megkezdte a magyar borok összehangolt külhoni forgalmazását. Sümegi népszerűsége gazdasági sikereivel párhuzamosan növekedett, így egyre elismertebb lett lakóhelyén. Feleségével, Kompanik Zsófiával aktív társadalmi életet éltek, több szervezet, alapítvány tagjai lettek. Ramassetter felkarolta a helyi oktatási és egészségügyi fejlesztéseket, 1846-ban az iparostanoncok oktatására, 1855-ben egy reáliskola támogatására szervezett alapítványt, de téglagyárat is alapított a városháza, a kórház megépítését szolgálva ezzel. Mindezen tevékenységét meghálálva a sümegiek városi tanácsossá és városbíróvá választották.

Mint bortermelő szintén kiemelkedő munkát végzett. Somlón, Csobáncon és Badacsonyban vásárolt szőlőt, amit maga művelt nagy gonddal és szakértelemmel. Kiváló borai külföldön is elismertek lettek, a londoni Charwood and Owen cég forgalmazta azokat. Saját borai mellett – mint borkereskedő – ő indította el a világhírnév útján a balatoni borokat, hiszen világversenyeken vett részt velük (Londonban, Bécsben, Berlinben), sikerrel. RAMASETTER SÜMEG feliratú üvegbutellái bejárták egész Európát.

Példamutató tevékenységét Ferenc József osztrák császár és magyar király 1874-ben nemesi cím adományozásával hálálta meg a közjó, a népnevelés, a gazdászat, a közügyek előmozdítása okán, de legfőképp emberbaráti érzelmei és önzetlen áldozatkészsége miatt.

Ramassetter Vince igen sikeres volt gazdasági és közéleti tevékenységeiben, de családi élete zátonyra futott: gyermekei – Károly és Matild – korán elhunytak, így vagyonát városára hagyta.

Személyisége máig hatással van egykori lakóhelye életére, hagyományaira: egészalakos bronzszobra (Istók János műve) a város központjában látható, a Ramassetter-díjat – 1993 óta – a Sümegért kiemelkedően tevékenykedő polgárok kapják. A Somló-Sümeg-Badacsony, azaz Ramassetter Vince borútja a ramassetter-i értékek mentén hirdeti e vidék borainak kiválóságát és szervez színvonalas programokat.

Ramassettert széleskörű társadalmi tevékenysége miatt Sümeg Széchenyijeként említik több helyütt, s láthattuk, erre a jelzőre igencsak rászolgált. De neve a hazai Balaton vidéki bortermelők számára szintén etalonként szolgálhat. A korabeli szaklapok mindenütt elismeréssel szóltak róla. A felsorolt nemes tetteken kívül a sümegi közvilágítás elindulását is ő kezdeményezte és szorgalmazta Sümegen a járdák építését. Kisfaludy Sándor, Sümeg méltán híres szülötte mellett most már ideje jól megjegyeznünk Ramassetter Vince nevét.

Dr. Kovács Emőke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában