Egymillió forint is lehet a négyzetméterár

2 órája

Zalai ingatlanpiac: nagyobb kínálat, kisebb kereslet

Az elmúlt időszakban nőtt az új lakóingatlanok kínálata országosan is, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolt. A zalai ingatlanpiac alakulása is alátámassza ezt. De mennyibe is kerülnek Zalában a lakóingatlanok? Szakembereket kérdeztünk erről.

Korosa Titanilla

Egy ingatlant ma több ügyfélnek kell megmutatni ahhoz, hogy sikeresen új tulajdonosra találjon - mondja Szűcs Fanni a zalai ingatlanpiacon szerzett tapasztalatai alapján Fotó: A szerző

Az elmúlt egy évben átalakult az ingatlanpiac. Míg 2-3 évvel ezelőtt a kínálat minimális volt a kereslethez képest, mostanra ez megfordult. Jelentősen emelkedett az eladó ingatlanok száma, míg a keresleti oldal megcsappant. A zalai ingatlanpiac kínálatát tekintve a felújított ingatlanok minimális túlárazással is eladhatók, az új építésűek négyzetméterára pedig helyenként eléri az 1 millió forintot. 

Egy ingatlant ma több ügyfélnek kell megmutatni ahhoz, hogy sikeresen új tulajdonosra találjon - mondja Szűcs Fanni a zalai ingatlanpiacon szerzett tapasztalatai alapján Fotó: Korosa Titanilla

Zalai ingatlanpiac - közepes stagnálás

- A vásárlók jóval megfontoltabbak, mint pár évvel ezelőtt – mondta Hohl József, a Városi Ingatlaniroda Nagykanizsa és térsége régiós igazgatója, prémium értékesítője. - A felújítandó ingatlanok iránti kereslet visszaesett. Viszont a felújított ingatlanok minimális túlárazással is eladhatók. Zalában, de mondhatni egész Magyarországon, az új építésű ingatlanok az átlagos szinten maradtak, a piac most közepesen stagnál. Az eladói oldalon legkeresettebbek a falusi felújítandó ingatlanok, illetve a zártkertek. Ennek oka a kedvezőbb, persze azért így is magas piaci ár, ha az elmúlt éveket nézzük, viszont a falusi ingatlanok felújítására többféle kedvező állami támogatás igénybe lehet venni, s ezeket a fiatalok, akik első otthonukat próbálják megteremti, igyekeznek is megragadni. Egyre felkapottabb az önellátó élet megvalósítása, ezért a városokból többen vidékre költöznek. A zártkertekben található ingatlanokra a támogatás igénylése körülményesebbek, nagyobb a szigor, nem is mindig lehet, viszont azok a városlakók, akik épp eladták ott az ingatlanukat, kifejezetten szívesen vásárolnak zártkerti ingatlant.

A zalai ingatlanpiacon keresettek és gyorsan elkelnek a képen látható és ehhez hasonló zártkerti házak Fotó: A szerző

A vásárlásnál vidéken is legerősebb befolyásoló tényező az ingatlan állapota. 

- Keresettebbek az azonnal költözhető, kevesebb felújítást igénylő ingatlanok, ennek oka a jó szakemberek hiánya és persze a kivitelezési árak sem mondhatóak manapság családbarátnak – folytatta. - Az ilyen ingatlanokból viszont nem túl sok van, így a normál piaci ár felett akár 5-10 százalékkal magasabb áron kelnek el. Szintén a piaci ár felett lehet értékesíteni például az 1. és 2. emeleti lakásokat, amelyek hiánycikknek számítanak Zalában. Az ilyen ingatlanok is akár 10 százalékkal magasabb áron találnak gazdát, még most is, mikor visszább esett a kereslet, nehezebb eladási időszakban vagyunk, viszont ezek az ingatlanok jóval gyorsabban értékesíthetőek.

Szűcs Fanni, Lenti és környékének karrierigazgatója, prémium ingatlanértékesítője mindezt azzal egészítette ki tapasztalatai alapján, hogy az értékesítési idő hosszabb lett, mint pár évvel ezelőtt. 

- Egy ingatlant jóval több ügyfélnek kell megmutatni ahhoz, hogy sikeresen új tulajdonosra találjon - magyarázta. - A Városi Ingatlaniroda, mint országosan működő cég tapasztalatai alapján, az általunk kínált ingatlanok esetében a nem kizárólagos szerződéssel dolgozó kollégákat keresik a tulajdonosok, mivel egyre nehezebb a megfelelő vevőt megtalálni és a jelenlegi rohanó világban a tulajdonosok, eladók időhiány miatt szívesen adnak megbízást az ingatlanuk értékesítését illetően profi csapatnak. A lakásépítőknek, beruházóknak két típusa van. Vannak, akik engednek az árból és vannak akik nem. Zala vármegyében legyen az lakásépítő vagy beruházó, ezen a téren szerintünk rugalmasabbak. Nem nagy a kínálat, viszont amiből választhatnak a vevők, azok az ingatlanok nincsenek sokáig a piacon hirdetve, mert eladásra törekednek a tulajok.

Az árakat befolyásolja: az állapot, műszaki tartalom és az ingatlan adottságai 

A zalai ingatlanpiacon körülnézve, Zalaegerszegen a legmagasabbak az árak.

- Egy felújított lakás ára Nagykanizsán 450-500 ezer forint négyzetméterenként, a felújítandó lakás 300-350 ezer forint – folytatta Szűcs Fanni. - Felújított ház, illetve felújítandó ház négyzetméterára akár 350-900 ezer forint is lehet, ezt nehéz pontosan megmondani, hiszen az árakat befolyásolja az állapot, műszaki tartalom és az ingatlan adottságai. A zalaegerszegi ingatlanárak magasabbak: egy felújított lakás négyzetméterenként ára 650-700 ezer forint, a felújítandó lakásé 400-450 ezer. Felújítandó ház 450-500 ezer forintba kerül, a felújított házé már 750 ezer. Az új építésűek pedig 1 millió forint körül kezdődnek. Lentit és környékét nézve egy szépen felújított lakás akár 500-550 ezer forintos négyzetméter áron is eladható, míg egy felújítandó lakás 250-350 forintba kerül. Egy felújított ház négyzetmétere 500-600 ezer, egy felújítandó házé 250-300 forint. De ezek csak irányadó statisztikák. Minden annyiért kel el, amennyit adnak érte. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában