800 ezer forintot kérnek egy ingatlan négyzetméteréért

2024.10.03. 11:46

Nagykanizsán olcsóbbak az új építésű lakások, mint Zalaegerszegen

Míg Zalaegerszegen egy új építésű ingatlan négyzetméterára elhagyta az 1 millió forintot, addig az onnan 50 kilométerre található Nagykanizsán az idén 800 ezer forint körül mozog egy új társasházi lakás négyzetméterenkénti ára.

Benedek Bálint

Hajas Erika szakértő: " A vásárlók a kedvezőtlen kamatok miatt érezhetően kevesebb hitelt vesznek fel a lakásvásárláshoz, mint öt évvel ezelőtt"

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán az elmúlt néhány évben több, korábban elhanyagolt belvárosi, vagy ahhoz közeli telket építettek be, és új társasházak nőttek ki szinte a földből. Az új ingatlanok rendkívül népszerűek, s viszonylag hamar gazdára találnak.

új alksá
Gábor Attila az Eötvös Ház előtt, melynek még egy üteme készül, ám itt bérlakásokat alakítanak ki
Fotó: Szakony Attila

Három éve 700 ezer volt egy új lakás négyzetméterára

Nagykanizsa egyik új építésű társasháza az Eötvös Ház. A több ütemben zajló beruházásáért a Lakónegyed Kft. felelt. A cég egyik ügyvezetője, Gábor Attila elmondta: az Eötvös Házban jelenleg 27 olyan lakást készítenek, ami bérlakás lesz. Még három évvel ezelőtt 700 ezer forintos négyzetméterárakon lehetett új lakáshoz jutni, most 800 ezer forint felett járnak.

Luxuslakások a fővárosban akár 4 millió forintos négyzetméteráron!

– Jelenleg a fővárosban elszálltak az ingatlanárak – fogalmazott Gábor Attila. – A Duna partján 3-4 millió (!) forint egy lakás négyzetmétere és nem lehet kapni kicsi alapterülettel, kizárólag 90 négyzetméter feletti luxuslakásokhoz lehet hozzájutni. Nagykanizsán már 2019-ben hőszivattyús fűtésrendszerrel rendelkező társasházakat építettünk, amelyekben egyáltalán nincs gáz. S hogy mit tud egy újonnan épült lakás? Egyedi hőszivattyúk látják el a padlófűtést. Ehhez kapcsolódóan pedig speciális fan-coilos hűtés gondoskodik a lakások hűtéséről.

Tudta? A fürdőkád nem trendi

Gábor Attila hozzátette: a falaknak rendkívül jó a hangszigetelése, a padlóba is hő- és hangszigetelés került. Tűzgátló bejárati ajtókat szereltek be, a napelemrendszer energiája biztosítja az összes közös világítás és a lift működési költségét. Rendkívül fontos a gombásodás, penészesedés elleni védelem is, amit a lakások állandó szellőztetésével érnek el. Ma ez a komfortfokozat nem számít luxusnak, inkább ez az elvárható szint. További érdekesség, hogy a fürdőkád manapság már nem trendi, inkább a zuhanyzást részesítik előnyben az emberek.

Az ember jó része szeretne jó minőségű lakásban élni

– Az új lakásokra van igény, hiszen az emberek nagy része szeretne jó minőségű lakásokban élni – tette hozzá. – A régebbi lakásokat egyszerűen nem lehet úgy felújítani, hogy a falak, a födém hang- és hőszigetelése, valamint a rendkívül gazdaságos üzemeltetés megoldható legyen.

Az új drága, inkább igényes régit választanak a vásárlók

Hajas Erika, a belvárosi Korrekt Ingatlan Iroda tulajdonosa szintén az új építésű ingatlanokról beszélt, és megerősítette Gábor Attila szavait az új építésű ingatlanok négyzetméterárárát tekintve. Kiemelte: a tavalyi évhez képest 40 százalékkal több ingatlannal lehet találkozni a piacon Nagykanizsán. Zalaegerszeg Nagykanizsánál még mindig drágább, de már nem akkora az olló, mint néhány éve volt. Észrevehető egyfajta átrendeződés is, a vásárlók folyamatosan keresik az új építésű, energiahatékony, modernebb ingatlanokat. Viszont néhányan a magas négyzetméterekárak miatt elfordulnak a használt ingatlanok irányába.

– Utóbbi szegmensben sokkal inkább azokat a lakásokat keresik, amelyek jobb állapotban vannak, megfelelnek a mai energiakövetelményeknek – folytatta. – Nagykanizsán a befektetők azokat a lakásokat keresik, amelyek teljes felújítást, korszerűsítést igényelnek, a lényeg, hogy minél alacsonyabb áron jussanak hozzá, hogy miután elkészült a beruházás, minél magasabb áron értékesíthessék. Az ingatlanpiac mindig úgy mozog, ahogy az infláció mértéke változik, hiszen az minden mutatóra hatással van.

Mielőtt vásárolnánk, kérdezzünk!

Hajas Erika szerint mielőtt valaki használt ingatlant vásárolna egy társasházban, jobb, ha néhány dologgal tisztában van. Például rákérdezhet a közös képviselőnél, hogy a ház milyen megtakarításokkal rendelkezik, ha ilyen nincs tervben, akkor mikor gondolták a felújításokat elvégezni, és azt milyen forrásból teszik. Ha valaki körültekintéssel jár el, akkor megkímélheti magát a többletköltségektől.

A használt lakás négyzetméteréért 550 ezer forintot is elkérnek

– A vásárlók a kedvezőtlen kamatok miatt érezhetően kevesebb hitelt vesznek fel a lakásvásárláshoz, mint öt évvel ezelőtt – fogalmazott a szakértő. – Manapság inkább akkor határozzák el magukat, amikor már rendelkezésre áll az összeg, vagy jóval kevesebb hitelt igényelnek. Használt családi házak esetében 300 és 850 ezer forint között mozognak a négyzetméterárak, ugyanez a lakásoknál 350 és 550 ezer forint. Vannak olyan tulajdonosok, akik valóban értékesíteni szeretnék az ingatlanjukat, ők gyakran kikérik szakértő véleményét, hogy mi a reális ár. Ők általában 2-8 hónap alatt eladják a lakást, vagy házat, sőt olykor egy hét alatt is elkel. Olyanokkal is lehet találkozni a piacon, akik csak tesztelik az ingatlanjukat, hogy mennyi pénzt kaphatnak azért, ők általában irreálisan magas árat állapítanak meg szinte a hasukra csapva.

Hajas Erika úgy érzi, Nagykanizsán is érvényesül az, ami országos szinten. Ha az állam bizonyos támogatásokkal, projektekkel ösztönzi a családokat az ingatlanvásárlásra, akkor mindig az adott szegmensbe tartozó lakásokat, családi házakat keresik a vevők.

A Katonarét még mindig népszerű Nagykanizsán

 – Nagykanizsán a Katonarét évek óta népszerű, a város melletti Szabadhegyen magasabbak az ingatlanárak – mondta. – Viszont még mindig sokan részesítik előnyben a keleti városrész panellakásait, a belvárosi lakóparkok szintén vonzók. A palini városrészben egy időben sok nagyméretű családi ház készült. Aztán a gyerekek kirepültek és egyre több ottani tulajdonos húzódik be a városba. Hasonló a helyzet a miklósfai településrésszel is, míg Kiskanizsa talán azért vonzóbb, mert közel van a belvároshoz és jól kiépített kerékpárúttal és helyi járatos buszközlekedéssel rendelkezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában